Teroristu atbrīvotais EDSO novērotājs nespēj izskaidrot sagūstīšanas iemeslus • IR.lv

Teroristu atbrīvotais EDSO novērotājs nespēj izskaidrot sagūstīšanas iemeslus

24
EDSO novērotājs no Igaunijas Teniss Asons pēc atbrīvošanas. Foto: AFP/LETA

Iespējams, novērotāju sagūstītāji bija pretošanās kustības dalībnieki vai arī vienkārši aktīvisti

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājs Igaunijas pārstāvis Teniss Asons, kurš pagājušajā nedēļā Austrumukrainā tika atbrīvots no promaskavisko kaujinieku gūsta, nespēja nosaukt iemeslu, kāpēc kaujinieki sagūstījuši četru novērotāju grupu, vēsta Igaunijas televīzija.

Kā pastāstīja Asons, EDSO komanda vairākās Ukrainas dienvidaustrumu pilsētās vākusi informāciju par notiekošo un izmantojusi atļautu inventāru – kartes, telefonus, dažkārt fotokameras, ziņo LETA/ERR.

“Mēs neveicām kartēs atzīmes par pozīcijām, mēs nefotografējām pozīcijas, nedz arī darbību tajās. Šajā ziņā mūsu darbošanās nekādi nevarēja būt par iemeslu pārmetumiem par neatļautām darbībām,” sacīja Asons.

Atrodoties kaujinieku gūstā, novērotāji tikuši turēti kādā aizslēgtā telpā. “Pirmās emocijas nebija pozitīvas. Tomēr ar tiem, kas mūs turēja gūstā, mums izdevās izveidot draudzīgus kontaktus. Mēs stāstījām, ar ko nodarbojas EDSO. Runājām par nepieciešamību noregulēt konfliktu,” sacīja Asons.

Viņš izteica pieņēmumu, ka tie, kas viņus sagūstīja, bija pretošanās kustības dalībnieki vai arī vienkārši aktīvisti. Novērotājiem arī bieži prasījuši, kāpēc pasaules mediji kaujiniekiem karina dažādas birkas.

“Ziniet, es, taisnību sakot, nespēju viņiem atbildēt. Mēģināju skaidrot, ka mums no tālienes, iespējams, ne viss ir skaidrs un ka [izsakot šādus raksturojumus] nav domāti tieši viņi. Bet jebkurā gadījumā ar šiem vārdiem nedrīkst spēlēties – aiz tiem ir dzīvi cilvēki. Katram ir sava taisnība. Monētai ir divas puses,” norādīja Asons.

Kad atbrīvotā novērotāja tikšanās ar žurnālistiem tuvojās beigām, viņš lūdza godināt visu to piemiņu, kas ir gājuši bojā Austrumukrainas konfliktā.

Separātistu kaujinieki maija beigās Austrumukrainā sagūstīja divas EDSO novērotāju grupas. Pagājušajā nedēļā novērotāji no gūsta tika atbrīvoti.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

 

Komentāri (24)

Uģis 30.06.2014. 13.24

Jā, biedri!

Šis ir elegants paņēmiens, kā novirzīt sarunu no svarīgām lietām (tautas gribas paudēji vai Kremļa finansēti algotņi) uz mazsvarīgām (separātisti vai aktīvisti).

Varētu vēl apspriest vienādas apiešanās (equal treatment) principu ievērošanu, ka ar EDSO novērotājiem apietas tikpat humāni, kā ar Krievijas novērotājiem (pie kuriem pieskaitāma arī Tatjana Ždanoka). Pieļauju, ka arī viņai Krimā bija matracis, sega, spilvens un gulēšanas iespēja.

Tikai piemirsāt, biedri, pieminēt galveno atšķirību, ka EDSO novērotājiem tika laupīta brīvība, kas ir daudzkārt smagāks pārkāpums par spilvena neesamību.

Un atsaukšanās uz tikko atbrīvotā gūstekņa stāstu, kurā spēcīgi sajūtams Stokholmas sindroms, nevar attaisnot šo “aktīvistu” (nav svarīgi, kā viņus saucam) rīcību.

Ja Maidana aktīvistu rīcību kāds mēģina nosaukt par nekonstitucionālu (varas maiņa pēc tautas spiediena, nevis noteiktajā termiņā), tad šo “aktīvistu” rīcība ir klaji noziedzīga.

+6
-1
Atbildēt

1

    ingazilunska > Uģis 30.06.2014. 14.08

    Vnk esat kādu nespējnieku kopas pārstāvis, kuri nolemti pazušanai no Zemes virsmas.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Ojārs 30.06.2014. 12.29

Novērotājiem arī bieži prasījuši, kāpēc pasaules mediji kaujiniekiem karina dažādas birkas.

“Ziniet, es, taisnību sakot, nespēju viņiem atbildēt….

————————————————

:) Tipisks Stokholmas sindroms. “es nespēju atbildēt…”. teroristi un slepkavas nesaprot kāpēc viņus sauc īstajos vārdos.

+5
-1
Atbildēt

10

    ingazilunska > Ojārs 30.06.2014. 14.06

    Krievija darīja tasnīgi, jo citādi tos nespējniekus iekarotu kāds cits, un vācieši jau sen latviešus būtu asimilējuši krievu vietā.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > Ojārs 30.06.2014. 13.18

    Šādā ziņā latvieši no Krievijas impērijas nekad arī nav izstājušies, jo nevar uzskatīt par likumīgu bolševiku nelikumīgu apvērsumu.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > Ojārs 30.06.2014. 12.34

    Latvieši atdaloties no PSRS arī apliecināja sevi kā separatisti.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > Ojārs 30.06.2014. 19.32

    Turpat, kur ir prūši.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Ojārs 30.06.2014. 20.02

    Arī krieviem tur vieta atradīsies par pastrādātajām ļaundarībām.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Ojārs 01.07.2014. 11.34

    Pilsoņu Kongress taču ierosinaaja kolonistiem, kas vēl nav aizvakušies uz dzimteni, izdalīt Ārvalstnieka pases. Bet liberasti kopā ar rozā komunistiem izdomāja Aliens pasport… cik netālredzīgi, vai ne?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Ojārs 30.06.2014. 17.21

    Romieši savulaik iekaroja lielas teritorijas,un kur viņi tagad ir?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Malda > Ojārs 30.06.2014. 20.09

    Krievija darīja tasnīgi, jo citādi tos nespējniekus iekarotu kāds cits, un vācieši jau sen latviešus būtu asimilējuši krievu vietā.

    ===============================

    kārtējais pierādijums ka superace ir mazizglītos bidlo. Palasi tak LV vēsturi – vācieši šait ir bijiši krietni ilgākāku laiku kā krievi, un arī tad kad krievi te bija, lielākā daļa mužniecības bija vācieši. Neasimulēja tak.

    Tāpēc es saku ka iebraucējiem nevar dot pilsonību na haļavu – tādi kas nezin vietējo vēsturi, kultūru un valodu – jādzīvo ar Green Card, ko LV nez kāpēc sauz par “nepilsoņu pasi”.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Ojārs 30.06.2014. 13.20

    Jā,Krievija ir rīkojusies bandītiski,iekarojot citu tautu teritorijas,taisot savu impēriju.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Ojārs 30.06.2014. 13.08

    Latvieši nekad nav pievienojušies PSRS.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 30.06.2014. 11.46

Sagūstītāji, ja tie bija (un droši vien, ka bija) “vietējie aktīvisti”, bija saskatījušies filmas par kariņu, kur gūstekņus tur kā maiņas monētas. Visticamāk, viņi vispār “neiebrauca”, kāda nomināla monētas ir sagrābušies un ko ar tām darīt, jo līdzvērtīga maiņas objekta nav. “Līdzvērtīgie objekti” sēž citā fiziskā telpā un ir tālu no fizisko notikumu epicentra.

Dažkārt, spēlējot duraku, arī mēdz gadīties, ka lielais trumpis iekrīt, visu spēli tiek taupīts, bet beigās ar to jānokauj sešinieks, lai paliktu durakos ar mazu kārti, nevis visu lielo trumpi.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu