Rinkēvičs aicina ES dot skaidru signālu par žurnālista Grestes atbrīvošanu • IR.lv

Rinkēvičs aicina ES dot skaidru signālu par žurnālista Grestes atbrīvošanu

30
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Latvijas pārstāvjiem notikušais Ēģiptes tiesā rada aizdomas par tiesas politisko neatkarību un objektivitāti

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP/V) 23.jūnijā Luksemburgā notikušajā Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē aicināja ES dot skaidru signālu par Ēģiptē notiesātā žurnālista Pētera Grestes un viņa kolēģu atbrīvošanu, ziņo LETA.

Saistībā ar Ēģiptes tiesas spriedumu par brīvības atņemšanu “Al Jazeera” žurnālistiem, tai skaitā Latvijas un Austrālijas pilsonim Grestem, Rinkēvičs kopīgi ar Nīderlandes un Apvienotās Karalistes ārlietu ministriem aicināja paust kopīgu ES pozīciju, mudinot atbrīvot žurnālistus un nosodot preses brīvības ierobežošanu, informē Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa.

Ministri aicināja ES Augsto pārstāvi arī turpmāk konsekventi iestāties par notiesāto “Al Jazeera” žurnālistu atbrīvošanu.

Savukārt Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks – politiskais direktors Eduards Stiprais Ēģiptes vēstniekam Latvijā Vīlam Adelam Abdellazimam Nasram, kas rezidē Stokholmā, izteica Latvijas patiesu vilšanos par Grestem piespriesto sodu.

Politiskais direktors izteica neizpratni par tiesas apsvērumiem, kas pilnībā ignorēja acīmredzamu jebkādu vainas pierādījumus trūkumu. Tika uzsvērts, ka notikušais rada aizdomas par tiesas politisko neatkarību un objektivitāti. Tas esot klajā pretrunā ar Ēģiptes varas iestāžu pārstāvju agrāk paustajiem viedokļiem, ka lieta tiks izskatīta objektīvi. Tika izteikta cerība, ka lietas izskatīšana apelācijas kārtībā notiks mazāk politizētā gaisotnē un novedīs pie visām iesaistītajām pusēm pieņemamā risinājumā, informēja ministrijā.

Ēģiptes vēstnieks apstiprinājis, ka izprotot Latvijas bažas un noteikti nodošot ziņu Kairai. Viņš arī paudis cerību uz apelācijas tiesas objektīvu iznākumu.

Jau ziņots, ka Kairas tiesa pirmdien telekanāla “Al Jazeera” žurnālistam Grestem piesprieda septiņu gadu cietumsodu.

Kairas tiesā pirmdien Gresti un vēl divus telekanāla “Al Jazeera” Kairas biroja darbiniekus atzina par vainīgiem Ēģiptes nomelnošanā un sadarbībā ar aizliegto kustību Musulmaņu brālība.

Rinkēvičs solīja, ka Latvija kopā ar ES un Austrāliju turpinās cīnīties par Grestes atbrīvošanu. Ārlietu ministrija uzskata, ka tiesas procesa gaitā nav ņemti vērā visi apstākļi, kas saistīti ar Grestes aizturēšanu, tostarp tiešu pierādījumu trūkums.

 

Komentāri (30)

vegan 25.06.2014. 02.15

Petitioning Embassy of the Arab Republic of Egypt

To call on the Egyptian Government to overturn the prison sentences given to Al Jazeera journalists.

http://chn.ge/1lNP9ol

+2
-1
Atbildēt

0

inta_s 24.06.2014. 21.28

ASV režīms pilnībā atbalsta šo militāro hunti Ēģiptē:

http://www.youtube.com/watch?v=FA3kP27v2G4

jo:

http://www.youtube.com/watch?v=qtImFA3hso8

+2
-3
Atbildēt

0

Inese 24.06.2014. 22.54

Aizstāvot Ēģiptes apmelotāju un Musulmaņu brālības propagandistu Gresti, Rinkēvičs dara kaunu mūsu dzimtenei Latvijai.

0
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu