Porošenko Putinam: Krievijas tanki Ukrainā - tas ir nepieņemami (papild.) • IR.lv

Porošenko Putinam: Krievijas tanki Ukrainā – tas ir nepieņemami (papild.)

32
Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Foto: EPA/LETA

Putins un Porošenko telefonsarunā apsprieduši Kijevas plānu Austrumukrainas krīzes atrisināšanai

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ukrainas prezidents Petro Porošenko ceturtdien telefonsarunā apsprieduši Kijevas plānu Austrumukrainas krīzes atrisināšanai, paziņojis Kremlis. Telefonsarunas laikā Porošenko Putinam norādījis, ka nav pieņemama situācija, kad Ukrainā pāri robežai iebrauc Krievijas tanki, vēsta UNIAN.

Porošenko preses sekretārs Svjatoslavs Cegolko sociālajā tīklā „Facebook” paziņojis, ka tieši šis bijis svarīgs akcents abu prezidentu sarunā.

Savukārt Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādījis, ka “Ukrainas prezidents informēja Vladimiru Putinu par savu plānu situācijas noregulēšanai Ukrainas austrumos”.

Kā informē Ukrainas valdības preses dienests, ceturtdien Ukrainas austrumos kaujinieki pirmoreiz izmantojuši tankus, kas, „pēc Ukrainas izlūkdienesta ziņām, parādījušies no Krievijas Federācijas puses. Militārās operācijas rezultātā, kas tika jau iepriekš ieplānota, Ukrainas armijai izdevās nodrošināt kontroli pār situāciju”. 

Paziņojumā arī teikts, ka šajā sakarā Ukrainas prezidents sasaucis drošības dienestu vadītāju ārkārtas sanāksmi.

Kā vēsta „Novosti Donbasa”, ceturtdienas vakarā trīs Krievijas tanku kolonna un divas smagās automašīnas iebrauca Doņeckā no Makejevkas puses. Uz automašīnām bijuši Krievijas karogi.

Ukrainas drošības spēki informē, ka Ukrainas armija un robežsargi labi sagatavotā operācijā spējuši nodrošināt kontroli pār vairāk nekā 100 kilometru garu Ukrainas robežposmu, cīnoties pat pret tankiem.

Kā vēsta „Informatīvās pretošanās” organizācijas vadītājs Dmitro Timčuks, Krievijas armijas tehnikas iekļūšanu Ukrainas teritorijā pavadījusi kaimiņvalsts aviācija, kas piesegusi Krievijas bruņutehniku un kaujiniekus. Šajā operācijā esot iesaistīti ne tikai Krievijas robežsargi, bet arī Krievijas bruņotie spēki.

Krievijas kaujinieku un ieroču nosūtīšanā uz Ukrainu pastāvīgi „strādā Krievijas Gaisa spēku lidmašīna DRLO A-50 (tās NATO kods ir Mainstay)”, raksta Timčuks. Šīs lidmašīnas uzdevums esot atklāt Ukrainas militāro aviāciju, kas varētu pārtraukt Krievijas algotņu un ieroču iesūtīšanas operācijas Ukrainā, uzskata Timčuks.

Viņš arī norāda, ka šajās Krievijas operācijās iesaistītas Krievijas bezpilota lidmašīnas, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Ukrainas mediji arī ziņo, ka Porošenko ceturtdien sarunājies ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu un Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Viņi apsprieduši Ukrainas austrumos notiekošo.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

(papildināta ar Dmitro Timčuka vēstījumu)

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu