Svešo sagatavotā dzimtās valodas telpa • IR.lv

Svešo sagatavotā dzimtās valodas telpa

31
Prokrieviskie sepratātisti (militāristi) Slavjanskā 9.maija parādē. Foto: AFP/LETA
Veiko Spolītis

Kāpēc latviešu valodā nebūtu pareizi lietot no marksistiem aizgūto jēdzienu “militārists”

Kāpēc sekojošie apgalvojumi – „Latvijas aizsardzības ministrs piešķir apbalvojumu ASV „militāristam”” vai “Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju svētku atceres dienas Latvijā” – ir nepatiesi, maldinoši, aizvainojoši, novecojuši, nepareizi un neskaidro lietas būtību? Tāpēc, ka aizsardzības ministrs piešķir apbalvojumu ASV kareivim, militārpersonai vai virsniekam, bet Latvijas demokrātija piedāvā minoritātēm tiesības atcerēties savas kultūras mantojumu papildus Latvijas pilsoniskajā sabiedrībā svinētajiem svētkiem. Runa ir par vārdu izmantošanu sabiedrības saziņā, kurā mums ir pulka nedemokrātisku režīmu jaunvārdu.

Lietojot totalitāru režīmu piedāvātus raksturlielumus Latvijas Republikā, mēs sev nepārtraukti izdarām īstu lāča pakalpojumu, jo, greizi tulkojot noteiktas īpašības vai lielumus, spiežam pilsoņiem būt neapmierinātiem ar mūsu valsti.

Šo problēmu jau 1950.gadā novēroja Rietumvācijas – VFR akadēmiķi un politiķi, tāpēc tika piedāvāts, ka brīvu mediju apstākļos liberālās demokrātijas pilsoniskajai sabiedrībai ir tiesības aizsargāt savu pastāvēšanu, izvēloties aizliegumus kā otro labāko taktisko risinājumu. Karojošā demokrātija (Streitbare Demokratie) kā pirmo principu izmanto izglītības, apgaismības un pārliecināšanas mehānismus, un tāpēc jau 1949.gadā vienlaikus ar Vācijas Federatīvās Republikas pamatlikuma pieņemšanu tika izveidots Federālais Politiskās izglītības centrs (BfPB), kuram bija jāapgaismo sabiedrība par demokrātiskas spēles noteikumiem un raksturlielumiem. Papildus BfPB Vācijā izveidojās politisko partiju domnīcas, kuras nodarbojās ar savu piekritēju izglītošanu par to ideoloģijai piekrītošiem jautājumiem.

2012.gadā notika Gaiziņkalna torņa spridzināšanas pasākums, un TV sižetā par “militāristiem” tika nosaukti mūsu zemessargi. „Militārists” mūsu sabiedrības daļā ir iesakņojies ar nepareizu pielietojumu – attiecinot to uz visām militārpersonām. Papildus greizais apzīmējums izplatās Latvijā, galvenokārt bez apdoma tulkojot informāciju, kura nonāk šeit no teritorijas aiz Zilupes informācijas portāliem.

Jēdziens „militārists” ir aizgūts no marksistiski apšaubāma skaidrojuma par valstu vēsturisko attīstību – ar to marksisti un cilvēknaidīgās PSRS ideologi apzīmēja kapitālistiskas varas, un līdz ar to – sociālistu un anarhistu domātāji sevi dēvēja par antimilitāristiem (skat. arī šodienas fašisma un antifašistu pseidodiskusijas konstruēšanu Kremļa propagandas medijos).

Pēc Aukstā kara militārismu izmanto tikai kreisi un anarhistiski noskaņoti vēstures autori, jo šādi piepilda diskusiju ar ideoloģisku strāvojumu.

Demokrātisko valstu bruņotie spēki nodarbojas ar savu sabiedrību aizsardzību, kuru liberālās demokrātijas apstākļos izmanto visi – neatkarīgi no ideoloģiskās pārliecības. Tāpēc arī mūsu masu medijiem būtu ieteicams izvairīties no ideoloģiski piesātināta jēdziena „militārists” lietojuma, jo senajā un bagātajā latviešu valodā ir atrodami arī daudzi ideoloģiski neitrāli apzīmējumi, piemēram, bruņoto spēku pārstāvis, kareivis, karavīrs, virsnieks u.c.

Līdzīgi ir ar Kremļa 1988.gadā ideoloģiski piesātināto „krievvalodīgais”. Šāds vārda pielietojums Baltijas valstu pārstāvjiem, diplomātiskajiem dienestiem rada nemitīgi lieku darbu, jo kā tad ātri paskaidrosiet sarunu partnerim, ka pastāv kvalitatīva atšķirība novērtējumā par demokrātiskas valsts uzbūvi vai attiecībās ar Krieviju starp krievvalodīgajiem latviešiem, krieviem, baltkrieviem, lietuviešiem, ebrejiem vai ukraiņiem?

Mums Latvijā ir neskaitāmas lingvistiskas un citas minoritātes, un, veltot uzmanību tikai vienai, mēs zaudējam savu enerģiju un spēku. Valstij jeb mums visiem izdevīgāk to ir veltīt mūsu sabiedrības saliedēšanai ap visus mūs vienojošiem simboliem kādi nenoliedzami ir 4.maija Neatkarības atjaunošanas svētki, 9.maija Eiropas diena u.c. Tā cienīsim savas minoritātes, jo tās bagātina Latvijas kultūras daudzveidību, un vienlaicīgi koncentrēsimies uz ideoloģiski neitrālu jēdzienu izmantošanu publiskajā telpā, jo tas ļaus izvairīties no mūsu nedraugu sagatavotas diskusiju telpas un palīdzēs Latvijas pilsoņiem kļūt pašpārliecinātākiem par savu nepārprotamo, vēsturiski objektīvi pierādīto taisnību.

Autors ir Ārlietu ministrijas padomnieks

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu