Obama: Krievijas attieksme pret kaimiņiem ir "vājuma pazīme" • IR.lv

Obama: Krievijas attieksme pret kaimiņiem ir “vājuma pazīme”

36
ASV prezidents Baraks Obama Hāgā. Foto: AFP/LETA

Krievijas īstenotās Krimas aneksijas salīdzināšana ar Kosovas cīņu par neatkarību ir absolūti bezjēdzīga

Krievijas attieksme pret saviem kaimiņiem ir “vājuma pazīme”, otrdien pēc trešā Kodoldrošības samita Hāgā paziņojis ASV prezidents Baraks Obama.

“Krievija ir reģionāls spēks, kas draud dažiem no saviem tuvākajiem kaimiņiem nevis aiz spēka, bet vājuma,” paziņoja Obama.

ASV prezidents norādīja, ka arī Savienotajām Valstīm ir ietekme uz saviem kaimiņiem, bet Vašingtonai nav nepieciešams tos iekarot, lai izveidotu ciešas sadarbības attiecības, ziņo LETA/DPA.

Fakts, ka Krievija ķērās pie militāra spēka un atklāti pārkāpa starptautiskās tiesības, “liecina par mazāku ietekmi, nevis lielāku”, norādīja Obama.

Viņš noraidīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina apgalvojums, ka krieviski runājošie Krimā un Ukrainā ir apdraudēti, kas Maskavai kalpoja par attaisnojumu karavīru ievešanai Krimā. “Nav nekādu pierādījumu, ka krieviski runājošie būtu jebkādā veidā apdraudēti,” sacīja Obama.

ASV prezidents arī norādīja, ka Krievijas īstenotās Krimas aneksijas salīdzināšana ar Kosovas cīņu par neatkarību ir absolūti bezjēdzīga. “Kad dzirdu analoģijas ar Kosovu (..), tas ir salīdzinājums, kam nav absolūti nekādas jēgas,” norādīja Obama, kurš pirmdien Hāgā piedalījās “lielā septiņnieka” jeb G7 valstu sanāksmē, kurā G7 līderi atcēla jūnijā Sočos plānoto samitu ar Krieviju Krimas anektēšanas dēļ un pauda gatavību pastiprināt sankcijas pret Krieviju, ja tā turpinās saasināt situāciju Ukrainā.

ASV prezidents uzsvēra, ka nav vienkārša risinājuma Krimas atgriešanai Kijevas jurisdikcijā, un noraidīja spēka izmantošanu. “Fakti ir tādi, ka Krievijas armija kontrolē Krimu. Krimā ir daudz personu, kas atbalsta šo procesu,” norādīja Obama.

“Būtu negodīgi teikt, ka ir vienkāršs risinājums, lai atrisinātu to, kas jau noticis Krimā. (..) Tas, ko mēs varam, ir tiesiskie argumenti, diplomātiskie argumenti, politiskais spiediens, ekonomiskās sankcijas, kas jau ir ieviestas,” norādīja Obama.

Tikmēr Ukraina iesniegusi ANO Ģenerālajā asamblejā rezolūcijas projektu, lai nosodītu Krimā notikušo “referendumu” par pievienošanos Krievijai.

Visām 193 dalībvalstīm izplatītajā rezolūcijas projektā Krimas referendums pasludināts par spēkā neesošu un “visas valstis aicinātas atturēties no darbībām, kas vērstas uz daļēju vai pilnīgu nacionālās vienotības un Ukrainas teritoriālās integritātes graušanu”. Tekstā, kurā nav tiešas atsauces uz Krieviju, iesaistītās puses aicinātas rast diplomātisku risinājumu konfliktam.

Balsojums par rezolūciju Ģenerālajā asamblejā paredzēts ceturtdien.

Jau vēstīts, ka Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Pagājušo piektdien Krievijas parlaments ratificēja “līgumu” par Krimas aneksiju, un Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja attiecīgu likumu par Ukrainai piederošās pussalas uzņemšanu Krievijas sastāvā.

Starptautiskā sabiedrība ir asi nosodījusi Maskavas rīcību un atteikusies atzīt Krimas aneksiju.

 

Komentāri (36)

Ansis Reinhards 26.03.2014. 09.39

Domāju, ka situācija paliks patreizējā pozīcijā. Putleram atdeva Krimu, tāpēc, ka karot tās dēļ nebūtu pareizi ne no viena aspekta. Kaut vai tāpēc ka putlers to vien gaida, lai situācija eskalētos, un tad pa burzmu uz lielu nelaimju fona nebūs vairs tik būtiski kas sācis, kā un kad…

Tāpēc putleram atdod Krimu, lai aizrijas, tālāk Ukrainā viņu nelaidīs un … vienkārši gaidīs, kamēr situācija nobriest tiktāl, ka putleram būs gals vienādi vai otrādi. Valsts vai nu sabruks pati, vai, ja putlers atdosies ķīniešiem, tie viņu lēnām pārstrādās… :)

Jo braukāt uz krāsns un pavēlēt līdakām var tikai pasakās… :) :) :)

+10
-1
Atbildēt

3

    Romans > Ansis Reinhards 26.03.2014. 10.31

    Ja Muzičko nebija kādā slēpnī nolicis atskaiti par notikušo darījumu, viņiem tas ir izdevies.

    Droši vien ka Saško to būs izdarījis un tie Ukrainas drošības spēki, kas nepakļaujās benderoviešu bandītiem, to atradīs un tad visa pasaule uzzinās, ka snaiperi bija ASV “gosģepa” noalgoti.

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    Dina > Ansis Reinhards 26.03.2014. 10.20

    1. nekas nav beidzies. Viss vēl tikai sākas. Tuvākajos mēnešos Ukrainas robespjēri bandītu „razborku” cienītgā stilā centīgi slaktēs cits citu un centīsies pagrābt Lielāko kumāsu no kopīgās Siles.

    2. vakar jau bija pirmais šī slaktiņa upuris – Muzičko, kurš ievadīja šo atšaušanas sesiju. Kāpēc tieši viņš – Labējo līderis? Tāpēc, ka pārāk daudz zināja. Atļaušos minējumu, ka tieši viņš bija Maidana snaiperu – slepkavu rekrutētājs un organizētājs. Sākoties izmeklēšanai, Amerikai bija kritiski nepieciešams visus galus par šo akciju noslēpt ūdenī, lai neviens nevarētu pierādīt viņu saistību ar pasūtījuma slepkavībām, kuras izraisīja apvērsumu. Ja Muzičko nebija kādā slēpnī nolicis atskaiti par notikušo darījumu, viņiem tas ir izdevies.

    3. Krievija vēl pat nav savu partiju uzsākusi, tikai reaģējusi uz citu gājieniem. Bet ar to jau pietiek pietiekami efektīvai reakcijai un, lai dažam labam – tieši tāpat kā Gruzijas gadījumā – viņu rīcība izrādītos ļoooooti nepatīkams pārsteigums. Tad, kad Krievija tiešām SĀKS mērķtiecīgi cīnīties par savām interesēm Ukrainā, Rietumus gaidīs vēl ne viena vien skaļa un nepatīkama pļauka. Vēl vairāk. Domāju, ka, satracinot Krieviju ar savu jaukšanos Ukrainas lietās, Rietumi to ir uzmodinājuši no letarģijas.

    4. Tagad krievi sāks un turpinās daudz aktīvāk un agresīvāk aizstāvēt savas nacionālās intereses. Un pārstās paļauties uz Rietumu melīgajām pasaciņām, ka viņu „laba uzvedība” uzlabošot kaut kā atiecības ar Rietumiem. Fakti pierāda, ka „laba uzvedība” tiek uzskatīta par vājumu un tikai stimulē Rietumus atkal un atkal sarīkot kādu cūcību krieviem. Tā ka tagad Krievija pamēģinās citu stratēģiju … Un ka tikai kādam pēc šīs jaunās stratēģijas izbaudīšanas uz savas ādas nenākas meklēt tuvāko āķi, uz kura pakārties … ar to es domāju arī Latviju. Jo mēs esam faktiski ideāls poligons, kurā savu jauno stratēģiju „notestēt” … Ar to es domāju visādus rimšēvicus, kuri par varītēm cenšas ievilkt Latviju Rietumu kašķos ar Krieviju, pilnīgi un absolūti nerēķinoties ar to, kādas sekas šādai tuvredzīgai ārpolitikai var būt.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Ansis Reinhards 26.03.2014. 10.34

    Kurmīt, nekašķēsimies. Vienkārši nogaidīsim un salīdzināsim prognozes.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Ansis Reinhards 26.03.2014. 09.23

Regulāri klausos Latiņinas komentāru Eho moskvi, lai arī ne vienmēr piekrītu.

Viņas pēdējais komentārs bija lielisks.

http://www.echo.msk.ru/programs/code/

Ļoti precīzi tas, ka senāk kari notika, lai iekarotāji kaut kādā mērā vairotu savu bagātību, izrakteņi, zeme, vergi utt. Ko ieguva Krievija ar savu kariņu? Melno caurumu, kur jāgrūž un jāgrūž nauda. Ja vēl kā samaksa būtu prestižs, bet ir tieši otrādi…

Krievija karojot izdarīja lielu muļķību, bet faktiski rupjš spēks ir vienīgā Krievijas “bagātība”…

+8
-1
Atbildēt

5

    Dina > Ansis Reinhards 26.03.2014. 09.55

    Stulbuma kalngals. Bet Latiņinai ir piedodami. Sieviete. Labāk būtu taisījusi diskusijas par pelmeņu ātrās izgatavošanas. Ķēkšām nevajadzētu filosofēt par politiku, armiju un karu.

    Krima ir Krievijas Melnās (un arī Vidusjūras) flotes dislokācijas vieta. Paliekot bez tās, nāksies aiziet no Melnās jūras. Vēl vairāk, ja banderas, kuri baigi ir sataisījušies iestāties NATO, šo pašu bāzi atdos Amerikai, tas būs tāds Krievijas drošības apdraudējums, kuru naudā vispār pat nav iespējams izvērtēt. Tie tev nav pelmeņi … :)))

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    Dina > Ansis Reinhards 26.03.2014. 10.26

    Neesi domājusi pieteikties par sižetu rakstītāju Holivudā? Tur kā reize jauno Gredzenu Pavēlnieka sēriju cep augšā. Tavs „raskturojums” nu kā pielīmēts Sauronam būtu. Vēl tik vajag ieteikt viņa Torņa galā piecstaru zvaigzni pielipināt … :)))

    P.S. Par Putina drīzo galu. Muļķības protams. Viņš ir populārs kā vēl nekad. Un, ja beidzot pārstās dancot pēc Rietumu stabules ekonomikā un klausīties viņu „padomus”, bet izvēlēsies iet to pašu ceļu ko Ķīna – tas ir uzlikt mīksto tam, ko Rietumu purva iemītnieki tur domā, tad drīz arī ekonomiski Krievijā sāksies pozitīvas pārmaiņas.

    P.P.S. Nekad un nekur … Šeit un tagad Pasaules ļaunumu pārstāv ASV.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > Ansis Reinhards 26.03.2014. 11.12

    :Kurmi

    Cilvēk, rīt pat pie speciālista!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Ansis Reinhards 26.03.2014. 10.47

    :) :) :)

    Neskatos pasakas lieliem bērniem tādas kā Gredzenu pavēlnieki, Svešie un citas, manuprāt, muļķības. Nepiesārņoju apziņu. Tu izskatās no tādām vien pārtiec, par to liecina putra un histērija Tavos komentāros, atvaino.

    Skumji, reizēm smieklīgi, bet lielākoties nepatīkami lasīt Tavus komentārus, jo rodas sajūta, ka komentē ne visai vesels indivīds, un, vismaz mani, pārņem žēlums un neertības sajūta…

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Ansis Reinhards 26.03.2014. 10.12

    Nekad un nekur uz pasaules ļaunums tīrā veidā ilgstoši nepastāv. Ļaunums, tēlaini izskatoties, saspiež atsperi. Ļaunuma izdzīvošana prasa atsperi spiest vairāk un varāk… Ļaunuma gals ir iekodēts pašā ļaunumā.

    Putlers (nerunāšu par visu Krieviju) ir ļaunuma kvintesence, viņā nav nekā cilvēcīga izņemot rumpi, uz kura uzkarināt žaketi…

    Tā kā šķied siekalas cik gribi, putlera gals nav pārāk tālu. Kaut vai tāpēc, ka mūsdienās ir cits informācijas aprites ātrums kā pirms 100 gadiem…

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

Gaisma; Enģelis 26.03.2014. 11.17

Nekas tur vēl nav beidzies. Krima bez koridora uz Krieviju ir kā čemodāns bez roktura – nest nevar, bet atstāt žēl. Jautājums ir kad un kādā formā sekos turpinājums.

+6
0
Atbildēt

5

    Gaisma; Enģelis > Gaisma; Enģelis 26.03.2014. 13.09

    Ja šie izrēķinājuši, ka Krievijas ekonomika iet pa burbuli, tad visu ko var sagaidīt. Visu varēs norakstīt uz Gosdepa sazvērestību un bidlas patriotiski grauzīs talonu sausiņus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > Gaisma; Enģelis 26.03.2014. 13.30

    Kaļiņingradas apgabals pat netiek dotēts, atšķirībā no Krimas, kuras divi miljoni iedzīvotāju pavērtām mutēm gaida solīto krievu debesmannu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > Gaisma; Enģelis 26.03.2014. 13.17

    > morgenstern

    “Krima bez koridora uz Krieviju ir kā čemodāns bez roktura – nest nevar, bet atstāt žēl.”

    Tomēr Krievijai jau ir viens anklāvs – Kaļiņingradas apgabals. Slikti vai labi, bet tas funkcionē.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > Gaisma; Enģelis 26.03.2014. 16.09

    > morgenstern

    Jo vairāk Krima Krievijai izmaksās, jo labāk. Lai aizrijas ar kumosu, ko nokoduši Ukrainai.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Gaisma; Enģelis 26.03.2014. 12.44

    Šos varbūt tieši interesē sarežģījumi…

    http://newsru.com/world/26mar2014/alaska.html

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu