Zolitūdes traģēdijas lietā sodīts būvniecības dokumentu parakstu viltotājs (papild.) • IR.lv

Zolitūdes traģēdijas lietā sodīts būvniecības dokumentu parakstu viltotājs (papild.)

12
Sagruvušais lielveikals Zolitūdē. Foto: Gunita Kļava, LETA

Dokumentu viltojumi ir veikti 2011.gadā un ir saistīti ar objekta būvniecības pirmo kārtu

Policija Zolitūdes traģēdijas lietā atklājusi viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus, vainīgais sodu jau saņēmis, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Sodītais ir amatpersona privātā struktūrā, taču prokuratūra neatklāj viņa vārdu un pārstāvēto uzņēmumu, teica prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga.

Izmeklēšanā Valsts policija ir atklājusi, ka vairākiem dokumentiem, kas saistīti ar Priedaines ielas lielveikala būvniecības procesu, ir viltoti paraksti. Tagad parakstu viltotājs ir noskaidrots un prokuratūra viņam jau piemērojusi sodu.

Dokumentu viltošanas fakts atklājās pēc tam, kad izmeklētāju grupa strādāja ar kratīšanās izņemtajiem dokumentiem un daži no tiem radīja aizdomas par iespējamu viltojumu, tādējādi apstiprinot bažas par būvniecības procesā bieži sastopamo formālo attieksmi.

Turpmākās izmeklēšanas darbības un veiktās ekspertīzes šīs aizdomas pastiprināja – uz dokumentiem bija viltots paraksts. Savā nodarījumā atzinās arī pati aizdomās turētā persona – 1952.gadā dzimis vīrietis.

Latvijas Televīzijas raidījuma “Panorāma” rīcībā esošā informācija liecina, ka minētie darbi varētu būt saistīti ar ēkas metāla siju montēšanu. Persona, kuras paraksts viltots, iespējams, bijis Andrejs Kuļešovs, kurš ir viens no septiņiem būvinženieriem, kuru sertifikātus pēc traģēdijas apturēja Latvijas Būvinženieru savienība, tomēr vēlāk viņa sertifikāta darbība tikusi atjaunota. Arī Būvinženieru savienībā Kuļešovs apgalvojis, ka viņa paraksts ar projektu saistītajos dokumentos ticis viltots.

Kā liecina izmeklēšanas rīcībā esošie pierādījumi, šie dokumentu viltojumi ir veikti 2011.gadā un ir saistīti ar objekta būvniecības pirmo kārtu. Lai nenovilcinātu šo izmeklēšanu un ņemot vērā, ka konkrētā nodarījuma formālais sastāvs pēc Krimināllikuma ir kvalificējams kā mazāk smags, tika pieņemts lēmums par nodarījuma izdalīšanu no kopējās Zolitūdes lietas izmeklēšanas.

17.februārī kriminālprocess par dokumentu viltošanu tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. 27.februārī jau pieņemts prokurora priekšraksts par sodu – 1920 eiro apmērā. Persona piespriesto sodu jau ir samaksājusi.

Par dokumentu viltošanu saņemtais sods neizslēdz iespēju šo personu saukt pie kriminālatbildības arī par citu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, ja izmeklēšanas gaitā tiks noskaidrots, ka šī persona tādus izdarījusi.

Pirmā persona jau ir saņēmusi sodu par dokumentu viltošanu, bet izmeklēšana pamatprocesā turpinās. Policija noskaidros katras šā objekta projektēšanā, būvniecībā vai apsaimniekošanā iesaistītās personas iespējamo atbildības pakāpi saistībā ar smagajām sekām, – ēkas sabrukšanu un cilvēku bojāeju.

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas kriminālprocess ir apjomīgs un darbietilpīgs – vairāk nekā 47 izmeklētāju grupa strādā pie vairākiem desmitiem tūkstošu dokumentu, kas jau tagad apvienoti vairāk nekā 30 sējumos.

Izmeklēšanas gaitā joprojām rūpīgi tiek izskatītas versijas gan par iespējamām kļūdām ēkas projektā, gan par iespējamiem pārkāpumiem ēkas pirmās un otrās kārtas būvdarbu procesā. Tiek vērtēta arī gan būvdarbus uzraugošo institūciju un apsaimniekotāju amatpersonu rīcība saistībā gan ar ēkas projektu un būvniecību, gan ekspluatāciju, informēja VP.

20.februārī VP priekšnieks Ints Ķuzis Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” paziņoja, ka traģēdijas krimināllietā aizdomās turētie varētu būt zināmi rudenī. Ķuzis joprojām neizslēdza, ka no krimināllietas tiks izdalīti atsevišķi kriminālprocesi.

Policija aprīlī cer pabeigt darbu lielveikala gruvešos, un tad varēs lemt par ēkas nodošanu apsaimniekotājiem.

Pagājušā gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam “Maxima”, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

(papildināta ar ziņo no LTV)

Komentāri (12)

Aivars Krauklis 10.03.2014. 13.16

Būtiskākais – nodarījuma mērķis un sekas tā arī paliek nezināmas. Ir atšķirība, vai es dzērumā pārbraucu grāvim vai cilvēkam. Kaut promiles vienādas, sodus nez kāpēc piespriež dažādus. Viltota paraksta sekās var atšķirties vēl vairāk un nerunāšana pār tām ir vismaz… interesanta

+12
0
Atbildēt

0

Pēterītis 10.03.2014. 14.49

Redzams, ka dokumentu vākšana un sējumu taisīšana lieliski atstrādāta pie viena sevišķi bīstama noziedznieka. Pamazām sāk noskaidrosties, ka plaši izreklamētais “eksperiments” vispār nebūs jātaisa. Lai novilcinātu vainīgo atklāšanu būvnoteikumos aizliegtai vienlaicīgai veikala darbībai un pārseguma izbūvei, pietiks ar sējumu ražošanu. Gan vilks būs paēdis (47 izmeklētāji tērēs nodokļu maksātāju naudu), gan kaza dzīva (vēlēšanās tauta neko nezinās ne par kukuļu devējie, ne ņēmējiem).

+8
-1
Atbildēt

0

Þanis Bezmers 10.03.2014. 12.59

Lasi uzmanīgāk! Sodīts ar naudas sodu, summa nosaukta rakstā un esot jau samaksāta. Raksta mērķis – tēlot rosīgu darbību.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu