Globāli svarīgs amatnieks • IR.lv

Globāli svarīgs amatnieks

Edvīns Guršpons, SIA Fiberglass valdes priekšsēdētājs. Foto — Lauris Aizupietis
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Uzņēmums Fiberglass rada tik daudz dažādu lietu, sākot no sporta kamanām un beidzot ar koka veļasmašīnām, dizaina mēbelēm, arhitektoniski izaicinošām ēkām, ka tā darbības sfēru ir grūti definēt. Tā niša ir unikālu lietu ražošana pēc individuāla pasūtījuma

Bijušā kamaniņu braucēja Edvīna Guršpona vadītais uzņēmums SIA Fiberglass ir vienīgais pasaulē, kas ražo sporta kamaniņas bērniem un jauniešiem. Tomēr pieprasījums pēc ekipējuma šajā specifiskajā sporta veidā ir ierobežots, tāpēc naudu tas pelna arī dažādos citos veidos. Uzņēmuma specialitāte ir dažādu nestandarta lietu, mēbeļu un citu objektu izgatavošana pēc individuāla pasūtījuma. Krietnu daļu no apgrozījuma veido arī celtniecība.

Edvīns pats sevi dēvē vairāk par amatnieku nekā par uzņēmēju un atzīst, ka, šādi strādājot, ir grūti plānot mērķtiecīgu izaugsmi, kā to varētu darīt, ražojot produkciju sērijveidā. Toties pēc vairāk nekā 30 biznesā pavadītiem gadiem viņš joprojām nesūdzas par rutīnu vai garlaicību, un arī uzņēmuma finanšu rādītāji apliecina, ka pēc viņa ekspertīzes un prasmes realizēt dzīvē dažādas dizaineru radītas nestandarta idejas ir pieprasījums.

«Tā, protams, ir niša, kurā arī jāmāk strādāt,» Edvīns atzīst, kad apsēžamies uz sarunu viņa kabinetā. Tajā viņš kārto ar uzņēmuma vadīšanu saistītus jautājumus, kad nestrādā lejasstāva darbnīcās, kur joprojām mēdzot pielikt roku dažādiem darbiem. «Viena no svarīgākajām lietām ir prast aprēķināt darba izmaksas. Jāprot novērtēt, cik daudz laika aizņems kāda projekta realizācija, jo darbiniekiem ir jāmaksā par nostrādātajām stundām. Ar laiku, protams, uzkrājas pieredze un to var noteikt arvien precīzāk. Taču, tā kā katrs darbs ir atšķirīgs, arvien var gadīties kaut kas neparedzēts, kas prasa vairāk laika, un var arī gadīties ar projektu neko nenopelnīt.»

Kamanas būvē pats

Uzņēmumu Edvīns kopā ar biznesa partneri Valdi Ķuzi izveidoja jau 1989. gadā, toreiz vēl kā kooperatīvu. Valdim tagad ir 78 gadi, un, kaut arī joprojām ir uzņēmuma līdzīpašnieks, viņš jau krietnu laiku ir pensijā, tāpēc tā vadība palikusi uz Edvīna pleciem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu