Jaceņuks: Jaunajā Ukrainas valdībā nevar būt līdzšinējie oligarhi (papild.) • IR.lv

Jaceņuks: Jaunajā Ukrainas valdībā nevar būt līdzšinējie oligarhi (papild.)

39
Arsēnijs Jaceņuks (no labās) kopā ar Lietuvas Seima spīkeri Loretu Graužinieni pērnā gada nogalē Maidanā. Foto: EPA/LETA

ES pārstāvji Jaceņuku jau min kā iespējamo pagaidu valdības vadītāju

Tie bijušie Ukrainas politiķi, kuri pie varas atradušies pēc 2010.gada, proti, kad par prezidentu kļuva Viktors Janukovičs, nevar būt jaunās Ukrainas valdības locekļi, otrdien parlamentā paziņojis partijas “Batkivšķina” frakcijas līderis Arsēnijs Jaceņuks.

Koalīcijas valdība Ukrainā ir jāizveido līdz ceturtdienai, 27.februārim, paziņoja Ukrainas parlamenta Augstākās Radas priekšsēdētājs Aleksandrs Turčinovs. 

“Dodu rīkojumu – ceturtdien nacionālās uzticības koalīcijas valdībai ir jābūt izveidotai,” sacīja spīkers. “Dienā, naktī vediet sarunas, bet lēmumam ir jābūt pieņemtam. Punkts,” uzsvēra Turčinovs.

Dažādu frakciju deputāti izvirza “sāpīgus jautājumus”, uz kuru atrisināšanu “cer visi pilsoņi”, viņš sacīja. Tieši tāpēc svarīgākais jautājums patlaban ir koalīcijas valdības izveidošana. “Tas ir kodols, kas saturēs visu varas sistēmu,” uzsvēra spīkers.

Uzstājoties parlamentā, Jaceņuks uzsvēris, ka, veidojot jauno valdību, nedrīkst būt “nekādas kuluāru” vienošanās, ziņo UNIAN.

“Jaunajā valdībā, un mums vakar bija konsultācijas ar Maidana pārstāvjiem, jābūt Maidana pārstāvjiem,” teica Jaceņuks. Viņš nosauca Oļegu Musiju, kurš bija Maidana medicīnas dienesta koordinators, Olgu Bogomoļecu, Sergeju Kvitu, Igoru Lucenko un arī dziedātāju Ruslanu. 

Jaceņuks arī uzsvēra principus, pēc kuriem jāveido koalīcijas valdība – godīgums un atklātums. “Principi nosaka, ka tie, kuri ir oligarhi, kuri bija pie varas pēc 2010.gada, nedrīkst būt Ministru kabineta locekļi,” teica Jaceņuks. Tas attiektos arī uz oligarhu Pjotru Porošenko, kurš bija ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministrs Mikolas Azarova valdībā 2012.gadā.

Tikmēr ziņas no Eiropas Savienības liecina, ka Brisele jaunās valdības vadītāja amatā vislabāk redzētu Jaceņuku. Par to ziņo UNIAN korespondents, kurš piedalījies Eiroparlamenta preses konferencē ar EP Ārletu komitejas priekšsēdi Elmāru Broku un EP deputāti Annu Gomešu.

Broks teicis, ka “mēs, esot Kijevā, tikāmies ar visiem būtiskajiem politiskajiem spēlētājiem. Tikāmies arī ar nākamo premjerministru, kurš, visticamāk, būs Jaceņuks”. Savukārt Gomeša norādījusi, ka Jaceņuks, visdrīzāk, būs pagaidu valdības premjerministrs.

Kļičko kandidēs uz prezidenta amatu

Opozīcijas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko apstiprinājis, ka viņa mērķis nav strādāt valdībā, bet kandidēt Ukrainas prezidenta vēlēšanās, ziņo UNIAN. Par to Kļičko paziņojis otrdien parlamenta kuluāru sarunās ar žurnālistiem.

“Jā, es kandidēšu uz Ukrainas prezidenta amatu. Jo stingri ticu – Ukrainai ir pilnībā jāmaina spēles noteikumi. Nepieciešams taisnīgums. Es skaidri zinu, ka to var izdarīt,” teica Kļičko.

Viņš arī neredz sevi jaunās valdības rindās. Atbildot uz jautājumu, vai jūs redzat sevi darbojoties jaunajā valdībā, Kļičko teicis: “Es sevi tur neredzu.”

Trešais Maidana laika opozīcijas līderis Oļegs Tjagņiboks no partijas “Svoboda” arī paziņojis, ka viņam nav nodoma darboties jaunajā valdībā. Turklāt partija vēl neesot lēmusi, kādā veidā līdzdarbosies jaunajā valdībā.

Savukārt radikālās organizācijas “Labējais sektors” līderis Dmitro Jarošs paziņojis, ka organizācijas mērķis ir “iegūt maksimāli daudz amatu spēka struktūrās”.

Otrdien Ukrainas parlaments pieņēma lēmumu 25.maijā sarīkot arī Kijevas pilsētas padomes un Kijevas mēra vēlēšanas, kas notiks vienā dienā ar jau izsludinātajām prezidenta pirmstermiņa vēlēšanām.

No otrdienas Ukrainā sācies priekšvēlēšanu laiks.

Tikmēr Kijevas pilsētas mērijā saņemts ierosinājums izveidot Kijevā piemiņas parku “Debesu sotņai” – neatkarības cīņās bojāgājušajiem.

(papildināta ar Tjagņoboka paziņojumu)

Komentāri (39)

Kaspars Špūle 25.02.2014. 13.57

Uzreiz divas labas lietas:

Polijas ārlietu ministrs ierosina atdot Ukrainai Janukoviča un bandas līdzekļus, kas atrodas Rietumu bankās

http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/02/25/7016222/

Polijas ārlietu ministrs atgādina par Budapeštas deklarāciju, ar kuru Krievija, ASV un Lielbritānija garantēja Ukrainas teritoriālo integritāti 1994. gadā, kad Ukraina atteicās no atomieročiem

http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/02/25/7016225/

+12
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 25.02.2014. 14.46

Salīdzinot ar Latviju Ukraina ir uz daudz, daudz veselīgāka ceļa un ar labākām izredzēm nākotnē. Viņiem nav SC, viņiem nav sašķelta tauta [krieviem nav tik liela ietekme šobrīd Ukrainā], ja viņi iedibina kārtību tur nevarēs nelikumīgi zagt un katrā ziņā viņi nav nav maskavas pakaļas laizītāji.

+11
-1
Atbildēt

2

    dace_roze_lmt_lv > dace_ampermane 25.02.2014. 15.38

    Cik labi, ka latvieši ir tādi, kā jūs esat. Ļoti gudrs.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Egitazz > dace_ampermane 25.02.2014. 19.34

    cik tautai īsa atmiņa, brīnums:)

    šos vārdus jau teica pēc Maidana nr.1. bet nez kāpēc Juščenko pamanījās visu pakāst

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Gaisma; Enģelis 25.02.2014. 12.54

Maidans skaidri pateica, ka no 100 bagātāko Ukrainas cilvēku saraksta valdībā neviens nebūs. Un kā Maidans teica, tā arī būs.

+9
0
Atbildēt

2

    Inese > Gaisma; Enģelis 25.02.2014. 13.06

    Toties jau ir bijušie komūnistu aktīvisti. Lūk, ziņa par Ukrainas nacbankas jauno vadoni: ;)

    Новый глава НБУ, 51-летний уроженец Тернпольщины Степан Кубив начинал общественную карьеру как комсомольский функционер.

    После окончания математического факультета львовского университета во второй половине 80-х возглавлял комитет комсомола вуза. Кстати, именно он подписывал характеристику для приема в Компартию нынешней пламенной националистки, а тогда аспирантки филфака Ирины Фарион.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > Gaisma; Enģelis 25.02.2014. 13.18

    Vārds vietā. Bet esmu vairāk kā pārliecināts, ka ukraiņi neatkārtos mūsu kļūdu un veiks pilnu KGB, FSB un komuņaku lustrāciju, ar sekojošu profesiju aizliegumu;)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu