Sikorskis: Vienošanās ar Janukoviču neparedz garantijas viņa neaizskaramībai • IR.lv

Sikorskis: Vienošanās ar Janukoviču neparedz garantijas viņa neaizskaramībai

15
Radoslavs Sikorskis (no labās) un Franks Valters Šteinmeijers ierodas uz sarunām Kijevā. Foto: AFP/LETA

Atkāpies Ukrainas parlamenta spīkers Ribaks, Kļičko pieprasa Janukoviča demisiju

Panāktā vienošanās ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču par politiskās krīzes noregulēšanu neparedz garantijas prezidenta personīgajai drošībai un neaizskaramībai, preses konferencē Varšavā paziņojis Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

„Nē,” atbildot uz ukraiņu ziņu aģentūras UNIAN jautājumu, vai ir noteiktas un tikušas arī apspriestas drošības garantijas Janukovičam, teica Sikorskis. Viņš bija viens no trim Eiropas Savienības ārlietu ministriem, kuri Kijevā veda sarunas ar Janukoviču par krīzes noregulējumu Ukrainā.

Sestdien, pamatojoties uz veselības stāvokli, Ukrainas parlamenta spīkers Vladimirs Ribaks lūdzis viņu atbrīvot no amata, atklājot Augstākās Radas sēdi, paziņojis viens no viņa vietniekiem – Ruslans Košulinskis. Pats Ribaks uz sēdi nav ieradies, ziņo LETA.

Par atkāpšanos paziņojis arī spīkera pirmais vietnieks Igors Kaļetņiks. Tikmēr opozīcijā esošās partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko nācis klajā ar aicinājumu parlamentam sestdien balsot par rezolūciju, kurā prasīta prezidenta Viktora Janukoviča tūlītēja demisija. “Mums, kā prasa to tauta, jāpieņem rezolūcija, aicinot Janukoviču nekavējoties atkāpties,” uzrunājot deputātus norādīja Kļičko. “Šodien parlaments ir vienīgais leģitīmais varas nesējs.”

Jau ziņots, ka pagaidām nav noskaidrota Janukoviča atrašanās vieta.

Tikmēr preses konferencē Varšavā Sikorskis stāstījis, ka Ukrainas prezidents nav spējis paskaidrot, kāpēc 20.februārī sākās masveidīga šaušana Kijevas centrā, nogalinot vismaz 77 cilvēkus.

„Mēs ar prezidentu Janukoviču veicām pārrunas, nevis pieņēmām viņa grēksūdzi. Janukovičs man nesūdzēja grēkus, bet mēs šajā ļoti centralizētajā prezidentālās varas sistēmā varam iedomāties, kāda bija komandēšanas ķēde,” teica Sikorskis.

Vienlaikus viņš tomēr uzskata par sliktu ideju panākt pilnīgu Janukoviča kapitulāciju. „Tas nav pats labākais veids, kā panākt savstarpēju sapratni ar to, kura rīcībā ir tanki, ūdensmetēji, snaiperu šautenes, automāti un kurš ir parādījis, ka to visu gatavs izmantot,” teica Sikorskis.

Polijas ārlietu ministrs norāda, ka to ir ļoti svarīgi izskaidrot ukraiņiem, kuri joprojām protestē Maidanā,. Tas zināmā mērā, pēc viņa domām, ir opozicionāru „politiskās līderības tests”.

Tagad viss ir atkarīgs no Ukrainas politiķu brieduma un atbildības. „Pārējā pasaule nevar glābt Ukrainu pretēji tās gribai. Ukraiņiem pašiem jāizlemj, kā veikt reformas,” teica Sikorskis.

Polijas ārlietu ministrs arī teica, ka parakstītās vienošanās ar Janukoviču varēja nebūt Maidana padomes dēļ, kura jau sākotnēji bija pret šo vienošanos.

Viens no opozīcijas līderiem, partijas UDAR vadītājs Vitālijš Kļičko ES ārlietu ministriem teicis, ka viņam būs nopietnas problēmas pārliecināt savus atbalstītājus Maidanā par šīs vienošanās nepieciešamību, vēsta UNIAN.

Tikai ar Sikorska un Vācijas ārlietu ministra Franka Valtera Šteinmeijera piedalīšanos izdevis pārliecināt Maidana padomi atbalstīt vienošanās dokumentu. Viņš norādījis, ka ļoti reāla ir ārkārtas stāvokļa izsludināšana, kas novedīs vēl pie daudzu cilvēku nāves.

Sikorskis nemierniekiem arī atgādinājis Polijas „Solidaritātes” pieredzi un ārkārtas stāvokļa ieviešanu Polijā pagājušā gadsimta 80.gados, kas apliecna vien to, ka „var pārvērtēt savus spēkus un zaudēt”.

 

Komentāri (15)

Kristīne 22.02.2014. 14.33

Bāzt vienā maisā noziedznieku un slepkavnieku un ļautiņu, kas atklāj savu priekšnieku veiktos noziegumus, nebūt nav pareizi.

+2
-2
Atbildēt

1

    austrisv > Kristīne 22.02.2014. 14.39

    Bet abi par saviem darbiem ir aizlaidušies? tas, ka abi nav vienā maisā bāžami ir pilnīgi skaidrs, jo viens ir nežēlīgs slepkava un tāpēc laižas prom. kas zin, kur viņš tagad sēž? Tas arī bija sarkastisks jautājums, jo melošana notiek abos gadījumos.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 22.02.2014. 13.16

Varbūt kopā ar Snaudenu uzturas lidostas VIP zonā. Abi labi pakalpiņi un nodevēji tikai katrs savas valsts.

+3
-3
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu