Putins ir Titānika kapteinis • IR.lv

Putins ir Titānika kapteinis

1
Adams Mihņiks. Foto — Reinis Hofmanis
Pauls Raudseps

Slavenais poļu disidents Adams Mihņiks (77) stāsta par liberāļu cīņu pret autoritārismu Polijā un to, kāpēc viņš nav zaudējis cerības uz pozitīvām pārmaiņām Krievijā

Jau simtiem gadu Polija bijusi viens no galvenajiem šķēršļiem Krievijas impēriskajām tieksmēm Centrāleiropā un Austrumeiropā, un pēc 1968. gada Prāgas pavasara apspiešanas Čehoslovākijā nākamajos divdesmit gados Polija kļuva par padomju bloka valsti, kur visaktīvāk izpaudās pretestība Maskavas diktātam. 70. gados Polijā plauka pagrīdes disidentiskā kultūra ar neoficiālām organizācijām, piemēram, Strādnieku aizsardzības komiteju, un pat savām pagrīdes izdevniecībām. 

1980. gadā Polijā tika izveidota arodbiedrība Solidaritāte, pirmā neatkarīgā sabiedriskā kustība padomju bloka valstīs kopš staļinisma iedibināšanas. Arī pēc Solidaritātes apspiešanas un ārkārtas stāvokļa ieviešanas 1981. gada beigās pretestība režīmam turpinājās, un 1989. gadā sociālistiskais režīms bija spiests vienoties ar opozīcijas pārstāvjiem tā sauktajās «apaļā galda sarunās» par lielā mērā brīvu vēlēšanu sarīkošanas tā gada jūnijā. Solidaritātes gandrīz simtprocentīgā uzvara bija pirmais lielais solis uz sociālisma sistēmas demontāžu Maskavai pakļautajās Centrāleiropas valstīs.

Visu šo laiku starp redzamākajiem disidentu kustības līderiem bija vēsturnieks Adams Mihņiks. Pirmo reizi režīms viņu apcietināja jau 1968. gadā. No 1977. gada viņš bija vairāku pagrīdes izdevumu redaktors, aktīvi iesaistījās Solidaritātes kustībā un 1981. gadā atkal nonāca cietumā, kur pavadīja vairāk nekā divus gadus. 1989. gadā viņš piedalījās «apaļā galda sarunās» un pēc tam dibināja pirmo nozīmīgo poļu neatkarīgo avīzi Gazeta Wyborcza. 35 gados ap laikrakstu izveidojies viens no lielākajiem poļu mediju koncerniem Agora, bet Mihņiks vēl aizvien ir Gazeta Wyborcza galvenais redaktors.

Pagājušajā nedēļā Mihņiks bija ieradies Rīgā kā dokumentālā kino režisora Vitālija Manska organizētā festivāla Artdocfest žūrijas loceklis, un Ir devās intervēt cilvēku, kura vārds būtu jāzina katram, kas interesējas par padomju impērijas sabrukumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu