Latvija eirozonā – jāsasparojas, lai tiktu līdz augstākai latiņai • IR.lv

Latvija eirozonā – jāsasparojas, lai tiktu līdz augstākai latiņai

13
Foto: Gints Ivuškāns, F64
Lija Strašuna

Līdz ar iestāšanos eirozonā Latvijai ir arī lielāks paveicamo darbu saraksts

2014.gada pirmajās dienās plaši tiek runāts par latu-eiro nomaiņas tehnisko pusi. Tas ir likumsakarīgi un saprotami, jo tas tieši skar visus iedzīvotājus. Tomēr eiro ieviešana ir ne tikai valūtas nomaiņa, bet arī Latvijas pievienošanās monetārajai savienībai, kur tagad ir nu jau 18 valstis. Kā Latvija izskatās uz citu eirozonas valstu fona?

Latvija ir nabadzīgākā eirozonas valsts – ienākumi (pēc pirktspējas) uz vienu iedzīvotāju 2012.gadā veidoja 58% no eirozonas vidējā. Starpība ir diezgan liela, piemēram, Igaunijā, kas ir otra mazāk turīgā valsts eirozonā, šis radītājs bija 65%.

No vienas puses, tas parāda lielu potenciālu – Latvijai ir, kur tiekties, un latiņa tagad ir nedaudz augstāka, jo eirozona vidēji ir par 7% turīgāka nekā Eiropas Savienība. No otras puses, tas, vai Latvija spēs šo ienākumu starpību būtiski mazināt, ir atkarīgs tikai no mums pašiem. Būšana „eiro klubā” var mums palīdzēt veicināt ekonomikas un labklājības kāpumu (piemēram, caur lētāku finansējumu), bet tikai kopā ar prātīgu fiskālo un strukturālo politiku (kas ir vietējo politikas veidotāju rokās).

Diemžēl Latvijā ir arī augstākā ienākumu nevienlīdzība eirozonā, ko arī jārisina ar vietējiem politikas instrumentiem – eiro šajā ziņā mums diez vai var daudz līdzēt.

Tajā pat laikā jāatzīst, ka Latvija jau ir paveikusi lielu darbu un pašlaik ir viena no spēcīgākajām valstīm eirozonā. Jau vairāk nekā gadu Latvija ir straujāk augošā ekonomika eirozonas valstu vidū. Tas atspoguļojies arī darba tirgū un darba meklētāju īpatsvars 2013.gada vidū beidzot ir nokritis zem 12% jeb mazliet zem eirozonas vidējā līmeņa. Savukārt budžeta deficīts un valdības parāds, kā arī inflācija Latvijā ir vieni no zemākajiem eirozonā.

Protams, visi šie skaitļi ir jāuztver ar piesardzību, jo ekonomiskā situācija starp eirozonas valstīm ir ļoti atšķirīga. Diez vai gribam līdzināties Grieķijai vai Portugālei (kas noteikti vidējo statistiku „velk uz leju”).

Visticamāk, gribam mācīties no Vācijas vai kaimiņvalsts Igaunijas. Latvija daudzos gadījumos daudz vairāk atpaliek no spēcīgākajām eirozonas valstīm, nekā salīdzinot ar vidējiem eirozonas radītājiem. Tas nozīmē gan lielāku potenciālu, gan lielāku paveicamo darbu sarakstu.

Autore ir Swedbank vecākā ekonomiste

 

Komentāri (13)

kreëstliv 06.01.2014. 22.15

Vispār jau izbraukušus 300 tūkstošus sauc par samazinātu ekonomikas izaugsmes potenciālu, uz tā fona tie pāris zviedru baņķieri, kas gandrīz katru dienu uzraksta kādu (diemžēl jāsaka, ka 75% gadījumos pseido-) gudrību, ir kā pile okeānā. Protams, ka Latvija ir nabadzīga, ko izraisa galvenokārt korupcija. Nabadzīga līdz tam, ka ievietota tajā kategorijā, par ko tagad milzu diskusijas visās iespējamās toņkārtās Rietumeiropā saistībā ar migrantiem, jo īpaši Vācijā un UK, kas nav gatavas sniegt savu sociālo sistēmu labumus citu valstu pilsoņiem, bet jo īpaši Austrumeiropas valstu, kur daudzās nepastāv pat minimāls tā sauktais sociālais tīkls. Nevajag sev glaimot, Latvija ir tur, kur tā bija, jo salīdzina jau ar līdzīgajiem, ne ar Āfrikas savienību.

Par pārējo – ko nozīmē “sasparoties”? Mēs esam turpat, kur Spānija, Itālija un Co., kas cer, ka Vācija beidzot cels savas NULC ātrāk, jo citādi iestāsies ļoti neomulīgi laiki. Latvijas gadījumā būs maigāk – tur vienkārši līdz ar iekšējās moblititātes bremzēšanu vairs nevarēs teikt “vācieties, ja kaut kas nepatīk”, nāksies daļu sponsoriem paredzētās zaļās enerģijas naudas pārdalīt civilizētai sociālai sistēmai (ne bagātu baņķieru bērnu pabalstiem), Dienvideiropā ir tādu mazu revolūciju risks.

+5
-2
Atbildēt

2

kristaps_drone 06.01.2014. 16.52

Tas, ka Latvija ir otra nabadzīgākā valsts ES un visnabadzīgākā valsts eUro zonā, savu rociņu pamatīgi, ja ne visvairāk, pielika arī Swedbanka.

+7
-4
Atbildēt

6

    Kristīne > kristaps_drone 06.01.2014. 18.14

    “Pielika roku tikai tādā mērā, ka ierāva uzņēmīgus cilvēkus un finanšu resursus NĪ sektorā.”

    ===

    Panikas pilnā reakcija uz krīzi arī būtu jāņem vērā.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    simpsons > kristaps_drone 06.01.2014. 20.47

    ‘Otra nabadzīgākā ES’ – pēc Rumānijas, Bulgārijas un Hortvātijas. Skaitīt māki?

    Latviešu valodā ir jāatrod piemērotāks sinomīms ‘nabadzīgākā valsts eirozonā’. Valsti ar vidējo algu $1000 mēnesī par nabadzīgu var dēvēt tikai tie, kas patiesu nabadzību nav redzējuši.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    simpsons > kristaps_drone 07.01.2014. 18.58

    Nepieļauj domu, ka starpība ir skolas, ārsti, pensijas, policija, ielu apgaismojums un lētas transporta biļetes?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > kristaps_drone 06.01.2014. 19.29

    Ivar, naivs puisis esi. Bankas krīzes un burbuļus izraisa apzināti.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Pielika roku tikai tādā mērā, ka ierāva uzņēmīgus cilvēkus un finanšu resursus NĪ sektorā. Vai šie paši cilvēki būtu radījuši ilgtspējīgu pienesumu rūpniecībā, nevar droši apgalvot. Valsts mērogam lielas biznesa kļūdas pie mums netrūkst arī rūpniecībā.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > kristaps_drone 06.01.2014. 17.18

    Un zviedrbanku lobiji.lv

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

inta_s 06.01.2014. 16.14

Esošā monetārā sistēma paredz tikai lielāku noslāņošanus un lielākas finanšu krīzes. Mēs tagad vienkārši esam piemesti klāt pie lielāka viļņa klāt bez jel kādas iespējas ko reāli ietekmēt.

Ir jāreformē monetārā sistēma (es to nebeigšu atkārtot):

http://www.youtube.com/watch?v=YnAtHbDptj8

http://www.youtube.com/watch?v=J4Wsu_svOAc

Es par to runāju tagad, jo pēc nākošās finanšu krīzes kas būs fatāla (kādu neviens nespēj iedomāties) – būs cilvēki kas teiks, ka ko tādu nebija iespējams prognozēt – kas ir meli! Un tad šie cilvēki piedāvās “risinājumu” kas noteikti nebūs mūsu interesēs, tāpēc jau laicīgi aicinu iepazīties ar to kādas reformu iespējas pastāv, lai tad, kad šie cilvēki, kas izraisīja krīzi piedāvā savu “risinājumu” – būtu ar ko salīdzināt un izvēlēties vai plāns ir taisnīgs un atbalstāms.

+6
-4
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > inta_s 06.01.2014. 16.44

    ——–

    Viedoklis_lv:”(..)

    Ir jāreformē monetārā sistēma (es to nebeigšu atkārtot):

    ============================================================================

    http://img12.nnm.me/b/5/e/f/9/93d629a2d2e8c83953a218ad708.jpg

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    efeja60 > inta_s 07.01.2014. 15.26

    Šo banku es boikotēju, visi mani tuvinieki arī. Šī banka uzpūta NĪ burbuli, apzināti pārdodot pārvērtētas suņu būdas par pils cenu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu