Gada sēne - dzīslkāta beka • IR.lv

Gada sēne – dzīslkāta beka

21
Dzīslkāta beka. Foto no Dabasdati.lv

Sēne Latvijā pirmoreiz konstatēta tikai pērn

Latvijas Mikologu biedrība par 2014.gada sēni Latvijā izraudzījusi tikai pērn Latvijā pirmoreiz konstatēto dzīslkāta beku, vēsta portāls „Dabasdati.lv“.

Dzīslkāta beka Boletus projectellus (Murrill) Murrill šo godu izpelnījusies ar to, ka Latvijā pirmo reizi konstatēta tikai pērnruden, portālā vēsta Latvijas Mikologu biedrība.

2013.gada septembrī uz Dabas muzeja sēņu izstādi vairāki apmeklētāji no dažādām jūras piekrastes vietām atnesa skaistas, agrāk neredzētas beciņas ar sarkanbrūnu cepurīti un krasi izteiktu smalku dzīslojumu uz slaidā kātiņa. Vēlāk izrādījās, ka tā ir dzīslkāta beka Boletus projectellus – suga, kas daudzus gadu desmitus bijusi zināma vienīgi Ziemeļamerikā, vēlāk arī Taivānā.

Šī sēne Eiropā – Lietuvā, Kuršu kāpā – pamanīta XX gadsimta beigās. Kuršu kāpā līdz atklājuma publiskošanas brīdim 2007.gadā pamatīgi izplatījusies. Arī Latvijā tā atrasta tikai piejūras kāpu zonā, ne tālāk kā kilometru no krasta. Izceļot šīs bekas zīmīgāko izskata īpatnību, tā latviski nodēvēta par dzīslkāta beku.

Dzīslkāta bekas aug zem priedēm. Tās ir prāvu izmēru stobriņsēnes ar diametru no 4 līdz 20 centimetriem, kurai cepurītes virsmiziņa ir sarkanīgi brūnā krāsā un lēveraini stiepjas pāri malai. Sēnei ir līdz pat 25 centimetriem garš samērā tievs kāts, ko klāj izteikts, reljefs dzīslojums. Mīkstums ievainojumu vietās iekrāsojas dzeltenīgs vai gaiši brūngans.

 

Komentāri (21)

oktaavs 03.01.2014. 18.59

Tā kā tēma ievietota politiskajā saitā, tad par gada sēni varētu nosaukt BĒRZlapi.

Tieši par sēni, ar visiem no tā izrietošajiem secianājumiem.

+5
0
Atbildēt

0

garausiitis 03.01.2014. 16.44

Ha , mana sieva to sēni aizstiepa mikologiem :) :) :) no Gaujas mežiem :) :) :)

+1
0
Atbildēt

1

Pēterītis 04.01.2014. 15.07

Ja ir sēne, kur palicis gada tārps? Genētiski tomēr mums tuvāka radība.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu