Stradiņu sāga vai vienkārši uzbrukums ministrei? • IR.lv

Stradiņu sāga vai vienkārši uzbrukums ministrei?

33
Stradiņa slimnīcas nu jau atstādinātā valdes priekšsēdētāj Rūta Valtere (no labās) un veselības ministre Ingrīda Circene (pa kreisi) kādas slimnīcas nodaļas atklāšanā. Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Pēteris Apinis

Stradiņa slimnīca ir nozīmīgākā studentu apmācības klīniskā bāze Latvijas augstskolām

Rūtu Valteri nepazīstu. Vienkārši tā ir sanācis – ne reizi neesmu sarokojies, ne reizi neesmu runājis, ne reizi neesmu viņai pat oficiālu vēstuli rakstījis. Esmu sēdējis pie viena galda dažādās sēdēs.

Iespējams, man būtu bijis patīkami, ja ministre Ingrīda Circene (Vienotība) mūs iepazīstinātu, piemēram, šādi: „Iepazīsties Pēteri! Šī simpātiskā sieviete ir Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja”, un mēs spiestu roku un sasmaidītos. Diemžēl Ingrīda nekad nav vēlējusies mūs iepazīstināt, un Rūta Valtere ir pilnīgi vienīgā slimnīcas vadītāja Latvijā, ar kuru man nav bijis tas gods iepazīties.

Es piezvanīju savam draugam uz Stradiņa slimnīcu, kurš ir, teiksim tā, ietekmīgs mācībspēks un populārs lektors, lai pajautātu, ko viņš man var pastāstīt – kas notiek Stradiņos? Izrādījās, ka arī viņš nepazīst Rūtu Valteri, arī viņam nekad ar savas slimnīcas valdes priekšsēdētāju nav iznācis iepazīties. Toties viņš labi pazīst valdes locekli Evu Strīķi, ar ko varot jebkuru jautājumu pārrunāt. Eva Strīķe ir anestezioloģe, un viņu pazīstu arī es. Turklāt vienmēr esmu apskaudis viņas profesionālās prasmes, īpaši, veicot narkozes kardioķirurģijā, ieskaitot sirds transplantācijas. Ar Evu es tiešām varētu parunāties pats, bet ne jau valdes loceklei jājautā – kas notiek Stradiņos?

Es vēl piezvanīju kādai nodaļas vadītājai Stradiņa slimnīcā, kura atzina, ka viņa Rūtu Valteri pazīst, tikai nekad ar valdes priekšsēdētāju nav runājusi.

Šis garais ievads bija tālab, ka Latvijas medicīnas krustpunktos kā allaž nostājas flagmanis, kā mums pieņemts saukt mīļoto slimnīcu Pilsoņu ielā. Paskatoties vien, kāda informācija šogad pausta par Stradiņiem, jāteic – tā ir mazāk pozitīva nekā citām Universitātes slimnīcām. Dažu labu reizi kāds pozitīvs vārds par unikālām kardioloģiskām un abdominālās ķirurģijas operācijām, šis tas pozitīvs par acu un nervu slimību (insultu) ārstēšanu, bet citādi – ugunsgrēks, nepamatoti paņemta samaksa no Zolitūdes cietušajiem, daži aizmukušie no uzņemšanas nodaļas ar atšķirīgu dzīvildzi pēc tam.

Otrs aspekts ievaddaļai ir fakts, ka daudzus gadus Latvijā bija divas valsts institūcijas, kuras tērēja, tērēja, bet gada beigās saņēma valsts piešprici, lai nebankrotētu. Tās bija Nacionālā opera un Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca.

Pārējie teātri un pārējās slimnīcas uz šo procesu noraudzījās, teiksim, ar nelielu skaudību. Šogad šī sistēma ir nedaudz mainījusies, arī opera nesaņem tik daudz kā Andreja Žagara laikos. Arī slimnīcā ieviesti trūcības noteikumi, ko vēl vairāk palielina ministra Bārzdiņa izlīdzināšanas politika, Stradiņa slimnīcu zināmā mērā pielīdzinot un vienlaikus tuvinot lauku klīnikai. Apmaksa par manipulāciju, operāciju vai reanimācijas gultas dienu pašlaik ir tiktāl nepietiekama, ka katra slimnieka pavadītā diena slimnīcai rada negatīvu bilanci.

Pie katastrofālā finanšu un organizatoriskā stāvokļa Stradiņa slimnīcu vienpersoniski ir novedusi 2009. gada veselības ministre Baiba Rozentāle, kas savu personisko ambīciju dēļ iznīcināja Rīgas 1. slimnīcu, kas divsimt gadu bija darbojusies kā neatliekamās palīdzības slimnīca. Vienkārši un racionāli lielajā, ērtajā un funkcionālajā 1. slimnīcas uzņemšanas nodaļā tika aprūpēti slimnieki, kas tika atvesti ar ātro palīdzību vai vērsās pēc palīdzības paši.

P.Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca allaž strādājusi kā sekundārās un terciārās palīdzības slimnīca, kas uzņēma un ārstēja slimniekus, kuru ārstēšanai resursu nepietika citās Latvijas medicīnas iestādēs. P.Stradiņa slimnīca bija radīta un tās infrastruktūra veidota, lai šeit veiktu nieru transplantāciju, plaušu operācijas, sirds operācijas, ārstētu reimatismu, astmu, glaukomu, vēzi. P.Stradiņa slimnīca gadiem bija risinājusi diferenciāldiagnostiskas problēmas, nevis aprūpējusi ambulatoriskus pacientus vai, vēl vairāk, sociālus pacientus.

Slimnīca visu laiku aizrijas ar akūtiem slimniekiem. Stradiņa slimnīcā ir šaura uzņemšanas nodaļa nevis plaša funkcionāla neatliekamās palīdzības nodaļa kā Austrumu slimnīcā. Patlaban slimnieki, kas nonāk Stradiņa KUS uzņemšanas nodaļā, tiek ātri nosūtīti uz nodaļām (piemēram, slimnieks ar sirds slimību uz akūtās ķirurģijas nodaļu, bet slimnieks ar strutojošām vātīm- plaušu slimību nodaļu), kur atrodas ilgāku laiku, kamēr tiek pārvests uz profila nodaļu, un no turienes izrakstīts. Slimnīcas ārsti pavada daudz laika konsultējot sava profila slimniekus citu nodaļu gaiteņos. Loģistikas haosa dēļ neadekvāti daudz līdzekļu tiek tērēts dažādiem izmeklējumiem, bieži, atkārtotiem vai pat nepamatotiem.

Pati būtiskākā problēma ir pilnīga sistēmas nesakārtotība Rīgas pilsētā. Visos lauku rajonos izcili strādā sociālās gultas, kas uzņem pacientus īslaicīgai stacionārai aprūpei, lai precizētu diagnozi, nostabilizētu vai koriģētu ārstēšanu, Stradiņa slimnīcas rīcībā ir tikai divdesmit sociālās gultas Jūras medicīnas centrā. Jebkura hroniska, sociāla pacienta aprūpe Stradiņa slimnīcā vienmēr būs daudz dārgāka nekā Tukuma, Iecavas vai Siguldas slimnīcā.

Šādā visai sarežģītā situācijā slimnīcā sākta jaunā korpusa celtniecība, turklāt šī celtniecība ir visai atrauta no XXI gadsimta medicīnas, kā arī no loģikas. Nevēlos komentēt skābekļa balonu epizodi, kas radīja ugunsgrēku ar sprādzieniem kardioloģijas korpusā, bet visai droši varu apgalvot – laiks līdz jaunās slimnīcas atvēršanai būs vētrains.

Un vēl kāds aspekts, kas nudien nav mazsvarīgs. Stradiņa slimnīca ir nozīmīgākā studentu apmācības klīniskā bāze kā Rīgas Stradiņa universitātes, tā Latvijas Universitātes medicīnas fakultātes studentiem. Tagad Latvijā studēt medicīnu ierodas simtiem ārvalstu studentu, galvenokārt no Rietumeiropas, bet viņu entuziasms izsīkst trešajā ceturtajā mācību gadā, kad viņi klīnisko priekšmetu apmācībai labāk izvēlas citas universitātes, kuru īpašumā nevis draudzīgās attiecībās ir klīnikas.

Pieprasot universitātes slimnīcām tikai peļņu vai vismaz fiskālu disciplīnu, viss darbs tiek pakārtots naudas plūsmai. Slimnieka ar atbilstošu diagnozi slimnīcā vienkārši nav, un studentam nav, ko mācīties. Finansiālu apstākļu dēļ Latvijā gandrīz vai nenotiek plānveida operācijas, līdz ar to studentiem šīs zinības iet secen.

Tad nu skaļāk un skaļāk atskan balsis, ka Stradiņa slimnīca pievienojama Rīgas Stradiņa universitātei ar tās nozīmīgo menedžmenta kapacitāti, akadēmisko darbības veidu. Domāju, ka RSU gauži labi atrisinātu virkni sasāpējušu organizatorisku, medicīnisku, klīnisku problēmu. Iespējams, ka kopējā sistēmā gauži labi iederētos arī Bērnu klīniskā universitātes slimnīca.

Protams, šāds scenārijs neliekas pārāk aizraujošs Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātei, kura ir trešā lielākā fakultāte Latvijas Universitātē. Tur tāpat mācas daudz ārvalstu studentu, kuras studenti dod darbu bioloģijas, filoloģijas, fizikas, ķīmijas u.c. fakultāšu docētājiem. Šajā vietā ne mazsvarīgs apsvērums ir Universitātes lēmums jauno Medicīnas fakultāti celt Torņakalnā, visai tuvu pie Stradiņa slimnīcas un Bērnu slimnīcas.

Ja Stradiņa universitāte „apēstu” Stradiņa slimnīcu un Bērnu slimnīcu, visai loģiski liktos Austrumu slimnīcu pārvērst par Latvijas Universitātes mācību bāzi un Austrumu slimnīcai pievienot arī bērnu “Gaiļezeru”, kas padara milzīgu aprūpes darba apjomu sekundārajā līmenī.

Eiropā ir daudz pilsētu, kurās ir vairākas medicīnas fakultātes, taču pat piecu miljonu pilsētās nav izdevies izveidot divus identiskus komplektus, kuros varētu apmācīt medicīnas studentus visās jomās. Psihiatriju tik un tā nāktos abām augstskolām mācīt psihiatrijas klīnikā, bērnu slimības – Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā utt.

Situācija Latvijas medicīnā ir nobriedusi – mums ir vajadzīgas reālas Universitātes klīnikas, kur viens no būtiskākajiem uzdevumiem ir jauno speciālistu apmācība, bet to paveikt ir visai sarežģīti. Tik un tā pie vieniem un tiem pašiem slimniekiem nāk divas mācībspēku un studentu komandas, tik un tā tām parasti viedokļi atšķiras, tik un tā to starpā pastāv zināma sacensība, neviļus pacientos uzturot intrigu, ka kaut kas tiek slēpts.

Šis garais stāsts atspoguļo fonu tai ziņai, ka Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājas Rūtas Valteres kabinetā iegājuši KNAB izmeklētāji un tur it kā atraduši rupju naudas piesavināšanās gadījumu. Es tiešām neesmu Rūtas Valteres fans, bet drīzāk gan viņas iespējamo talantu noliedzējs.

Pārāk daudz KNAB uzlidojumiem neticu. Vairs neticu stāstiņiem, ka liela uzņēmuma valdes priekšsēdētāja būtu radiniecei pārskaitījusi naudu un saņēmusi to skaidrā atpakaļ. Stradiņa slimnīcas gada apgrozījums ir 57 miljoni latu, bet valdes priekšsēdētājas amats ir visai dāsni atalgots. Man kaut kā prātā nāk gada sākums, kad Streļčenoks apkaroja korupciju medicīnā ar svešā valstī sabiedriskas organizācijas ražotiem videoklipiem, kuros tika rādīts ārsts kukuļņēmējs.

Jaroslava Streļčenoka vadītais KNAB rīkojas ar Staļina metodēm. Tiek veidots stereotips, ka medicīnas darbinieks ir kukuļņēmējs vai vismaz nelietis. Tiesa, lielai daļai mazāk izglītotu cilvēku Streļčenoka klips deva pavisam citu vēsti – ārstiem jādod kukulis pat tad, ja viņš to neprasa. Stereotips ir nežēlīgs, īpaši tādēļ, ka zinām – 80% medicīnas darbinieku ir sievietes. Attieksme pret sievietēm Latvijā patiesībā ir visai diskriminējoša- profesijas, kurās strādā visvairāk sieviešu, ir medicīna (ārstes galvenokārt ir sievietes, bet māsas, vecmātes, feldšeres, farmaceites un māsu palīgi teju 99% ir sievietes,) un izglītība, turklāt tās ir vienīgās, kurās nekāda algu pieauguma nav un tuvākajā nākotnē nav redzams. Valsts, atbalstot visus citus sektorus, izņemot veselību un izglītību, demonstrē, cik sieviešu atalgojums mums ir nesvarīgs.

Esmu pārliecināts, ka notikumi ap Stradiņa slimnīcu nav nejauši. Streļčenokam līdzīgs puisis, kas melnā maskā ieskrien slimnīcā un iešauj griestos, ir viegli vizualizējams tēls, kas rada vispārēju negāciju. Valteres sāga ir iekritusi precīzi tajā brīdī, kad Saeimas gaiteņos savu ceļu sāk Ingrīdas Circenes izlolotais Veselības aprūpes finansēšanas likums. Tā ir iniciatīva, kas varētu veidot taisnīgāku sistēmu veselības aprūpei pieejamo līdzekļu nodrošināšanā un izlietošanā, kā arī varētu radīt pamatotu un hierarhiski sakārtotu normatīvo aktu sistēmu veselības aprūpes finansēšanas jomā.

Lai cik tas dīvaini būtu, liela daļa politiķu nebūt netraucas atbalstīt piedāvājumu noteikt jaunu veselības aprūpes finansēšanas kārtību, ieviešot veselības apdrošināšanu un sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar nodokļa deklarēšanu un nomaksu.

Šie divi aspekti – jauna sakārtota finansēšanas sistēma un reālas universitātes klīniskās slimnīcas kā ārstniecības un apmācības iestādes, ir iesākts un līdz galam nepaveikts Ingrīdas Circenes darbs. Un šķiet, ka kādam gauži negribas viņu vairs redzēt ministra krēslā nākamajā gadā, īstenojot savas ieceres un nostiprinot sabiedrības veselību. Streļčenoka izvēlētais kratīšanas brīdis Stradiņa slimnīcā rada aizdomas, ka patiesais skandāla mērķis ir uzbrukt profesionālajai veselības ministrei.

Rūta Valtere ir atstādināta uz izmeklēšanas laiku, bet varbūt viņai izdosies pierādīt, ka nav vainīga, un varbūt pat saglabāt amatu. Iespējams, ka KNAB radītā jezga ap Rūtu Valteri veicinās turpmāku birokratizācijas sacensību ārstniecības iestādēs, nejēdzīgi pagarinot jebkura lēmuma pieņemšanas ceļus un laiku, aprakstot jebkuru dokumentu ar iespējami vairāk amatpersonu parakstiem, kā arī iespējami tālu atgrūžot atbildību, lai guldītu to uz kolektīvo bezatbildību un iniciatīvas izdedzināšanu. Medijos izskanējušie uzbrukumi ministrei liecina, ka kauja par varu notiek ne tikai valdības vadītāja, bet arī ministru līmenī, bez tam kādam ir ļoti svarīgi radīt nestabilitāti veselības aprūpē, ieceļot kādu politisku, absolūti neprofesionālu veselības ministru.

Autors ir ārsts, Latvijas Ārstu biedrības vadītājs

 

Komentāri (33)

ieva_berga 20.12.2013. 17.47

Šis jau izklausās labāk, nav vismaz satīriska dzeja.
Skaidrs jau viens, ka Apiņa kungs lobē Gardovska kantori (RSU), Gardovskim ir milzu sapnis par “gimenes uzņēmumu” – RSU ar klīniku Stradiņos un bērnu slimnīcā (kur protams šiverējas viņa sieva). It kā laba ideja. Reāli gan viss ir pavisam citādi. Ja piemēram RSU meklētu sev klīniku tad vienkārāšak to būtu izveidot Austrumu slimnīcā, 1. slimnīcā vai kur citur. Tomēr vajag Stradiņus. Kāpēc? Da tāpēc ka Stradiņi barojās no milzīgām Valsts pasūtījumu programmām – kardioloģija, kardioķirurģija, transplantoloģija. Tās ir milzu naudas, tām vajag tikt klāt. Vienīgais veids kā to izdarīt ir vai nu salikt savus cilvēkus valdē (kas jau bija tuvu tam bet nebija gana efektīvi) vai vēl labāk izveidot Univestitāse slimnīcu ko “pārvalda” RSU. Tas dotu iespēju nomainīt vadošois (un nepaklausīgos) kadrus kardioloģijā, transplantoloģijā, onkoloģijā un internā medicīnā. Un kur tad vēl megaprojeks ar jauno Stradiņu korpusu būvi? Tās ir netīras spēles naudas dēļ, kādi tur studenti.
Par Universitātes slimnīcam runājot, jāsaka ka tās var būt dažādas, un tai pašā Anglijā, Dānijā u.c. ir redzētas tādas kas nav zem nekādas noteiktas Universitātes. Tās nav elitārās Universitātes slimnīcas Beļģijā u.c kur orientējas uz pāris orgānu ārstēšanu un principā ar akūtiem pacientiem nenodarbojas nemaz. Stradiņi tādi bija pirms Atmodas, bet nekad vairs tāda nebūs, kādam ir jānosedz akūtie stāvokļi Pārdaugavā un Pierīgas Kurzemes pusē.
Valteres kundze aizgāja samērā ātri, parasti tas notiek kad mainās partija kas vada veselības aprūpi, un parasti tie ir tādi paši mazie sīkumi – Pļaviņam – ēdināšanas komplekss, citiem – citi “noziegumi”. Apiņu kungam beidzot vajadzētu pateikt ka medicīnas nozare ir jādepolitizē. Tomēr kā vecs LC biedrs viņš to nekad nedarīs, jo pats tais dubļos joprojām muļļājas.
Circenes kundzes profesionaltāti jau vien parādija tas ka Voltere tika iecelta amatā bez konkursa (kārtājis šofera dēls), bet pārējie 2 valdes locekļi ir RSU profesantūra. Tā nav sakritība, ka vēlāk viņas meita ieguva labu vietu RSU. Tādi abpusēji lāča pakalpojumi.
Kā tad Apiņa kungs zin par Stradiņos ir šaura uzņemšanas nodaļa? Ir maza, bet vismaz pagaidām viņa neizskatās sliktāk kā tāda pati NMC Vācijas klīnikās, tā pat cilvēki koridoros, uz krēsliem utt. Kur tad ir atbalsts tam ka vajag būvēt jaunos koprusus, priekšroku dodot jaunau NMC un ambulatorai nodaļai nevis katram “ārstam pa privātam kabinetam”, trenažiera un atpūtas zālēm. Ja paskatās kādi pacienti sēž tai uzņemšanā, tad vismaz puse ir tādi kas nespēj vai negrib iet pie ģimenes ārsta, bet pārnākot pār Ventspils ielu, sperās iekšā NMC. Es viņus saprotu – ģimenes ārsts bieži nav pieejams, cilvēki strādā un ģimenes ārsts pieņem līdz 17:00 utt. Bet tā ir sistēmas kļūda un LĀB ir gana labs orgāns kas to sistēmu varētu sākt sakārtot.
Un atvadās par ārzemju studentiem. Tai pašai LĀB būtu skaļi jābļauj, ka RSU un arī LU ļauj iegūt ārsta diplomu ārzemju studentiem kas savā mītnes zemē sepēj nokārtot eksāmenus un iestāties Universtitātē. Es samērā daudz esmu kontaktējies ar šiem ārzemju studentiem – grupās ir labi ja 2-3 cilvēki kas atceroās ko mācija iepriekšējā dienā. Pārējie ir “atkritumi” no Zviedrijas, Vācijas un vēl nezin no kurienes, kam ir mazliet naudas. Uzņemšanas kritēriji viņiem ir krietni zemāki kā Latvijas studentiem. It kā jau šie ārzemju speciālisti LV nestrādās un mums galvai nebūtu jāsāp, bet kādu imidzu tas rada par medicīnu LV ārpus Latvijas?

+7
-1
Atbildēt

7

    Ludmila > ieva_berga 20.12.2013. 18.32

    Var apvienot RSU ar Stradiem , Un piemēram ……..rezultātā iegūstam RSU vietā SU (Stradiņa universitāti ) tātad tā ir jauna iestāde un rektors vēl var sēdēt 2 termiņus . Jo 2 termiņi bija citā augstskolā RSU , šeit vis no jauna .

    Par ārzemju studentiem . Pārsteidz viņu sliktā latviešu valoda pat pēc vairāku gadu studēšanas , te gan runāju par dažiem satiktajiem no LU . Kā RSU nezinu .

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    vegan > ieva_berga 21.12.2013. 06.43

    “Par ārzemju studentiem . Pārsteidz viņu sliktā latviešu valoda pat pēc vairāku gadu studēšanas”

    Ko tad Tu iedomājies, viņi taču šeit nestudē latviešu valodu, un tāpat vien iemācīties augstā līmenī tik sarežģītu valodu bez kādām priekšzināšanām (kādas vairumam latviešu ir angļu valodai) nav iespējams. Starp citu, arī angļu valodas pārvaldīšana augstā līmenī prasa vismaz gadu desmitu aktīvas lietošanas un apzinātas uzlabošanas — lielākā daļa, kas domā, ka viņu anglene ir laba, nezin to pat tik labi, lai saprastu, ka nav vis.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ludmila > ieva_berga 21.12.2013. 07.06

    Es runāju par elementāru saziņu . Kad svešzemju students 6 gadus nomācījies LV un ikdienišķā sarunā piedāvā to turpināt angliski jo latviski slikti prot .

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ludmila > ieva_berga 21.12.2013. 10.49

    Runāju ar pazīstamu mācībspēku no RSU . Viņš minēja , ka vairums tumšas krāsas studenti ir no skandināvijas it sevišķi Norvēģijas . Un vēl kā starp citu minēja par atzīmju likšanu , esot mājieni ,ka nedrīkst bargi apieties . Tātad Tavi novērojumi sakrīt .

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    tuba76 > ieva_berga 21.12.2013. 14.08

    ozolniek, pēc 14 gadiem ikdienas svešas valodas vidē, esmu sapratusi 2 lietas – mūsu mīļā latviešu valoda ir ļoti grūta un sarežģīta valoda un mums latviešiem trūkst pieredzes taktiskā un uzmundrinošā komunikācijā ar sveštautiešiem, kas mācās mūsu valodu. Nereti latvieši uzjautrinās un izsmej par kļūdām, ko pieļauj cittautieši, kas cilvēkiem ar pašcieņu ir tik sāpīgi, ka viņi labāk izvairās no latviešu valodas lietošanas. Es pieļauju bieži kļūdas zviedru valodā, kaut man ir tik daudz darba gadu pieredze, bet man vēl neviens nav pārmetis, tieši otrādi – daudzi ir izteikuši komplimentus. Nereti ar neērtības sajūtu atceros, kā latviešu darba kolektīvā ironizējām par citautiešiem – viens otrs pat pierakstīja izteicienus un vēl pēc gadiem neļāva kolēģim aizmirst kādu neveikli formulētu frāzi vai dīvaini izteiktu vārdu.
    Ja vēl ņem vērā krievu valodas spiedienu Latvijā, ka krievu valoda nebūt nav vieglāka kā latviešu, bet krievi ir visumā iecietīgāki pret iesācējiem tad viegli var izveidoties situācija, kurā cittautietis tiek nostādīts izvēles priekšā – divas smagas valodas – kuru mācīties?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ieva_berga > ieva_berga 20.12.2013. 18.56

    Nevar apvienot RSU ar LU. Daudzi profesori pēkšņi var pazaudēt amatus, kur nu vēl administrācija un rektors :) Vienkāršākais varinats – nolikvidēt RSU un LU pārņem labākos kadrus un mācību bāzi, mazliet paretinot arī savus akadēmiskos spēkus. Tad var domāt par reālu Universitātes klīniku. Kaut gan jāveic nopieta studentu apmācības sistēmas maiņa. Arzemēs medicīnas students jau pēdējā gadā pirms Valsts eksāmena strādā klīnikā kopā ar rezidentiem un apmācošo ārstu. Tai pašā Gardovska klīnikā par studentu nekad neviens nav rūpējies (ja nu vienīgi doc. Pūce, dr. Brūns un daži citu sava aroda fanāti). Noliek tevi pie opzāles novērošanas lodziņa un lūri, nu vēl kādā apgaitā ar profeoru paņem. Students ir reāls traucēklis. Stipri šaubos ka slimnīcai nokļūstor RSU rokās pēkšņi ārstam radīsies interese kādu mācīt. Atbildīgais cilvēks tak tas pats, ja neesi pedagogs iekšā, tad neesi.
    Nu valodas lietu es piemirsu. Jātzīst ka LV ir reāla divvalodība un jāzin abas valodas lai varētu strādāt par ārstu. Arzemju students reāli zin 1 lokālo valodu, pie tam ir tādi kas var pateikt 2-3 frāzes pēc 6 gadu studijām. Jāmin kā viņi komunicē ar pacientiem? Tulki ir redzēti tikai eksāmenos. Toties ir redzēts ka ārzemju studenti fotografē slimības vēstures lai mājās kāds viņas viņiem iztūko.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > ieva_berga 20.12.2013. 18.19

    Taisnība, Apinis nav konspirators, — pārāk slimīgi nekaunīgs, lai ar konspirāciju ņemtos, tādēļ Gardovska interešu lobēšanu pat nekamuflē!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Gingis 20.12.2013. 12.45

Zinu šo situāciju ļoti precīzi, jo ir savi tieš (nevis pastarpinātie) avoti. Vadītāja tiešām pretīgi ciniskā veidā izkrāpa (drīzākais mēģināja) valstij naudu. Un summa tiešām ir smieklīgi niecīga. Viņai vienkārši nepaveicās ar cilvēku, kuram paprasīja caur kontu izdzīt šo summu. Gūtupa vārdiem – nostučīja.
Savā ziņā traģikomiski.

+4
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 20.12.2013. 15.03

parasti Apiņa kunga sacereejumus nelasu , man piegriezaas taa skrejlapu padariišana , bet tas katra personiigs viedoklis , bet šoreiz rakstu lasiiju ar interesi , jo biju šiis kliinikas pacients ,teju 10 gadu garumaa ,Apiņa kungs rakstaa neaizstaav ne vienotiibu , ne valdes locekli ne veseliibas ministri , runa ir par finanseejuma nodrošinaašanu veseliibas aizsardziibas jomaa valstii kopumaa , šii ir pirmaa ministre , kura iedrošinaajaas kautko lauzt šajaa sisteema , taa ir normaala apdrošinaašana šajaa jomaa , ja taada mums sen buutu ieviesta , tad te nebuutu jautaajuma par to ka ļaudis nevar atļauties daargas operaacijas , leetaas taču nebuus , kaadeeļ katrs var savu veco klamu automobiili apdrošinaat , bet savu , to kas visdaargaakais nevar? vot tas man nav skaidrs , starpcitu par savaam operaacijaam buiu spiests maksaat pats ….

+4
0
Atbildēt

3

    Danute Klaiva > Janka, Janic 20.12.2013. 19.38

    Nedziedi man austiņā, kad nu nepieprot vairs neko. Tu tak uz vella pēdu braukt iemācījies jaunībā un ko gribi teikt kad tagad vairs ar to neproti braukt? Medicīna nesastāv no plikas ārstēšanas, tā ir vesela zinātne un ja reiz kāds ir apguvis medicīnu tad to aizmirst nav iespējams. Un kā pētniecisku darbu darītājs Apiņa Kungs ir tīra zinoš.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Danute Klaiva > Janka, Janic 20.12.2013. 17.42

    Atvaino kad iejaucos, bet Apiņa kungs ir mediķis kurš nezinu kāpēc ir iedomājies no sevis aso politiķi. Viņam ir jādara to darbu ko prot vislabāk un tā ir medicīna, bet nav jālien politikā. Ja esat 10 gadus bijis šīs slimnīcas pacients tad labi zināt kādi idioti to vada. Pats par šo iestādi runāju, jo to pazīstu pat līdz mazākai skrūvītei, pat ja to tagad ir mēģinājuši pārveidot. Par finansēm runājot, jāsaka kad neviens uzņēmuma vadītājs nelikvidē struktūru, ko pēc tam par divkāršu lielāku naudu ir jānomā. Ja valdē ir cilvēki, kuri nāk uz darbu kā pie zobārsta, tad nav jābrīnās kad vis brūk.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Ludmila > Janka, Janic 20.12.2013. 18.23

    Viņam ir jādara to darbu ko prot vislabāk un tā ir medicīna, bet nav jālien politikā.
    ================

    Apinis par ārstu nestrādā kā minimums no dziesmotās revolūcijas sākuma . Tā kā mediķa arodu viņš nepieprot vislabāk .

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu