Kinoteātrī "Kino bize" amerikāņu kino klasikas vakars • IR.lv

Kinoteātrī “Kino bize” amerikāņu kino klasikas vakars

26
Filmas "Ak, laimīgais!" plakāts

Demonstrēs filmas „Ak, laimīgais!” un „Kļūstot par kādu citu”. Kinozinātnieka Viktora Freiberga lekcija

Kinoteātra „Kino Bize” gada jubilejas programmu otrdien, 17. decembrī plkst.17 noslēgs ceturtais amerikāņu kino vakars „Iztraucētie sapņi”. Varēs noskatīties filmas „Ak, laimīgais!” un „Kļūstot par kādu citu”. Kino pētnieks un profesors Viktors Freibergs pastāstīs par abiem meistardarbiem.

Stenlija Kubrika 1971. gada kulta filmas „Mehāniskais apelsīns” piekritēji varēs atkal satikties ar galvenā personāža Alekša lomas atveidotāju Malkolmu Makdauelu, jo vakara sākumā tiks rādīta Lindsija Andersona pāris gadus vēlāk uzņemtā kapitālisma kritika „Ak, laimīgais!”. Uzreiz pēc tam – Viktora Freiberga lekcija.

“Ak, laimīgais”( O Lucky Man!), Lindsay Anderson ASV, UK, 1973, 178′

Sireālistiskais mūzikls ir alegorija par kapitālismu. Filma stāsta par jauna kafijas pārdevēja piedzīvojumiem Eiropā. Aktieri spēlē vairākas lomas, piešķirot filmai teātra izrādes noskaņas. Lomas atveido Malkolms Makdauels, Ralfs Ričardsons un Helēna Mirrena. Filma ieguvusi BAFTA apbalvojumus un nominēta Kannu filmu festivāla balvai „Zelta palmas zars”.

Plkst. 21 tiks demonstrēts viens no spožākajiem režisora Džona Frankenhaimera darbiem „Kļūstot par kādu citu”, kas ir iedvesmojis arī amerikāņu kino klasikas programmas „Iztraucētie sapņi” veidotājus.

“Kļūstot par kādu citu”, ( Seconds),  John Frankenheimer ASV, 1966, 106′

Banķierim Artūram Hamiltonam ir dota iespēja sākt jaunu dzīvi, kad viņam piezvana vecais draugs Čārlijs. Vienīgā problēma, ka Čārlijs esot miris. Hamiltonu iepazīstina ar firmu, kas inscinēs arī viņa nāvi un izveidos jaunu izskatu. Pēc operācijām, mēnešiem ilgas apmācības un psihoterapijas kursa, Hamiltons atgriežas pasaulē kā mākslinieks Tonijs Vilsons. Viņam pieder jauka māja Malibu un kalpotājs, šīs firmas darbinieks, kas palīdz tikt galā ar jaunajām pārmaiņām. Tomēr Hamiltona dzīve nav tāda, kādu viņš bija cerējis. Lomās Džons Rendolfs, Ričards Andersons un Roks Hadsons.

Filma nominēta vairākiem Oskariem un Kannu filmu festivāla galvenajai balvai „Zelta palmas zars”.

Filmu programma “Iztraucētie sapņi” ir tapusi sadarbībā ar ASV vēstniecību. Tā ir veltīta amerikāņu kino nozīmīgākajiem meistardarbiem un iekļauj stāstus, kuros indivīda sapņi un fantāzijas sastopas ar šķietami nepielūdzamo realitāti.

Ieeja bez maksas. Lai rezervētu vietu uz seansiem, rakstiet filmas nosaukumu un vietu skaitu uz [email protected]

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā.

Kino bize” atrodas Skolas iela 15. Vairāk informācijas www.kinobize.lv

 

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu