"Al Jazeera": Arafats, visticamāk, noindēts ar poloniju (papild.) • IR.lv

“Al Jazeera”: Arafats, visticamāk, noindēts ar poloniju (papild.)

33
Jasira Arafata portrets uz plakāta Gazā. Foto: AFP/LETA

Palestīnieši uzskata, ka Arafatu esot noindējuši izraēlieši

Šveices zinātnieki secinājuši, ka palestīniešu līderis Jasirs Arafats, visticamāk, miris no saindēšanās ar poloniju. Tā, atsaucoties uz tiesu medicīnas pārbaužu ziņojumu, trešdien vēsta telekanāls “Al Jazeera”.

Telekanāls publiskojis šo ziņojumu savā tīmekļa vietnē, raksta LETA. Ziņojumā norādīts, ka veiktas jaunas toksikoloģiskās pārbaudes un analizētajos paraugos konstatēts negaidīti augts polonija un svina līmenis.

Izraēla ceturtdien paziņoja, ka nav vainojama palestīniešu līdera Jasira Arafata noindēšanā. Arafata atraitne iepriekš bija norādījusi, ka atbilstoši Šveices zinātnieku analīžu rezultātiem līderis 2004.gadā noindēts ar radioaktīvo poloniju.

“Mēs nekad neesam pieņēmuši lēmumu nodarīt viņam ļaunumu fiziski,” sacīja Izraēlas enerģētikas ministrs Silvans Šaloms, kurš 2004.gadā bija ārlietu ministrs un drošības ministru kabineta loceklis. “Manuprāt, tā ir vētra tējas glāzē. Bet, pat ja tā [noindēšana] notika, to noteikti nepaveica Izraēla. Varbūt kādam citam iekšienē bija nodomi vai intereses to izdarīt,” norādīja ministrs.

Arafats mira 2004.gada 11.novembrī Parīzes slimnīcā, kurā bija ārstējies vairākas nedēļas. Tas, ka Arafata nāves cēlonis netiks izpausts, izraisīja dažādas baumas. Palestīniešu amatpersonas toreiz paziņoja, ka Arafatu esot noindējuši izraēlieši, taču viņu pašu veiktās izmeklēšanas rezultātā tika izslēgta gan indēšana, gan saslimšana ar vēzi vai AIDS.

Pērn jūlijā, atsaucoties uz Šveicē veiktajiem laboratoriskajiem pētījumiem, “Al Jazeera” nāca klajā ar versiju, ka Arafats noindēts ar poloniju.

Šveices laboratorijas sākotnējās analīzēs tika izmantoti bioloģiskie paraugi, kas iegūti no Arafatam piederējušajām lietām. Tās viņa atraitnei nodeva Parīzes slimnīca, kurā Arafats pavadīja savas pēdējās mūža dienas.

Pēc šiem atklājumiem Arafata atraitne sāka tiesvedību, piekrītot Rāmallas mauzolejā apglabātā nelaiķa vīra mirstīgo atlieku ekshumācijai izmeklēšanas ietvaros.

Pagājušajā novembrī no Arafata mirstīgajām atliekām tika noņemti 60 paraugi un sadalīti starp Šveices un Krievijas laboratorijām, lai noskaidrotu, vai viņš netika noindēts ar poloniju.

Radioaktīvais polonijs tika izmantots, lai noindētu arī kādreizējo Krievijas izlūkdienesta darbinieku un vēlāko Kremļa kritiķi Aleksandru Ļitviņenko, kurš 2006.gadā mira Londonā.

(papildināta ar Izraēlas viedokli)

Komentāri (33)

Aivars Krauklis 07.11.2013. 12.08

Pirms Ļitviņenko diagnozes atklāšanas mums draudzīgā kaimiņvalsts dzīvoja pilnā pārliecībā, ko polonijs ir drošs preparāts, jo neviens tādu nemeklēs. Lietošanas tehnoloģija gana sarežģīta, toties rezultāts garantēts un arī slepenība līdz tai zināmai neveiksmei.
Atliek padomāt, kam tas ietekmi pamazām zaudējošais vecis bija bīstams. Vismazāk Izraēlai, kas ar viņu ik pa laikam par kaut ko vienojās. Bet to, ko šis varēja izpļāpāt par ilgstošo sadarbību ar visu darbaļaužu tēvzemi un atsevišķiem tās varoņiem, varam tikai minēt. Kā tādas lietas risināmas, sen apgūts.

+8
-2
Atbildēt

1

    Inese > Aivars Krauklis 07.11.2013. 15.15

    J.Biotops Atliek padomāt, kam tas ietekmi pamazām zaudējošais vecis bija bīstams. Vismazāk Izraēlai
    ==========================

    Danny Rubinstein, a journalist and author of a book about Arafat, had a different memory of events. In the weeks and months before Arafat’s death, he said, people in Sharon’s inner circle talked constantly about how to get rid of him. “For me, it was very clear from the beginning. Every day this was the topic – should we expel him, or kill him, or bomb the Muqata [Arafat’s HQ]. It was obvious to me that they would find a way.” http://www.theguardian.com/world/2013/nov/06/yasser-arafat-poisoned-polonium-tests-scientists

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Vineta 07.11.2013. 13.47

Interesanti, ar ko krievs nobeidza savu “sukin sin”, Miloševiču, kad tas beidzot piekrita sadarboties ar Hāgas tiesu?

+4
0
Atbildēt

0

janazakovica 07.11.2013. 12.05

jaa israeliesi ir tadi vini visus indee..

+1
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu