ASV kongresmeņi ierobežos NSA darbības (papild.) • IR.lv

ASV kongresmeņi ierobežos NSA darbības (papild.)

37
Edvards Snoudens (no kreisās) tikšanās laikā ar vācu "zaļo" deputātu Hansu Kristiānu Štrēbeli Maskavā. Foto: EPA/LETA

Snoudens paudis gatavību sniegt liecības par Merkeles izspiegošanu

ASV likumdevēji ķērušies pie darba, lai ierobežotu Nacionālā drošības pārvaldes (NSA) darbības, vēsta mediji. Arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien pirmo reizi atzinis, ka ASV īstenotā izspiegošana dažos gadījumos aizgājusi pārāk tālu.

Ceturtdien ASV Kongresa Senāta komiteja atbalstījusi likumprojektu, kas paredz ierobežot NSA elektronisko izlūkošanu. Tajā ietverts liegums uz elektroniskās sarakstes un telefonsarunu „masīvu pārtveršanu”. Šāda informācijas vākšana tiek pieļauta tikai izņēmuma gadījumos.

Tāpat likumprojektā paredzēts kriminālsods līdz pat desmit gadu ilgam cietumsodam par apzinātu nesankcionētu piekļuvi datiem, kas savākti, pamatojoties uz likumu par ārvalstu izlūkdienesta darbības uzraudzību ASV.

Turklāt projekts paredz pastiprināt ASV Kongresa uzraugošo lomu un Senātam tiks uzdots apstiprināt amatos NSA direktoru un ģenerālinspektoru. Savukārt ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien pirmo reizi atzinis, ka ASV īstenotā izspiegošana dažos gadījumos aizgājusi pārāk tālu. “Es jums apliecinu, ka šajā procesā pret nevainīgiem cilvēkiem nav tikušas ļaunprātīgi pārkāptas pilnvaras, taču notiek centieni mēģināt savākt informāciju,” videokonferencē Londonā pavēstīja Kerijs. “Un jā, dažos gadījos tas nepiemērotā veidā aizgājis par tālu.”

“Un prezidents, mūsu prezidents, ir apņēmies noskaidrot un cilvēkiem skaidri pateikt un šobrīd veic pārskatu, lai nevienam nebūtu sajūta par varas ļaunprātīgu izmantošanu,” sacīja Kerijs. “Un dažos gadījumos, es jums atzīstu, tāpat kā prezidents, ka dažas šīs darbības aizgājušas pārāk tālu un mēs nodrošināsim, lai tas nenotiktu nākotnē,” viņš piebilda.

Snoudens sola nodot liecības par Merkeles izspiegošanu

Bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens paudis gatavību Vācijas prokuratūrai un parlamentāriešiem sīkāk pastāstīt par kancleres Angelas Merkeles sarunu noklausīšanos, ceturtdien pavēstīja “Zaļo” partijas deputāts Bundestāgā Hanss Kristiāns Štrēbele.

Vācu „zaļais” iepriekš ceturtdien tikās ar Krievijā tagad mītošo Snoudenu. Pēc Štrēbeles teiktā, Snoudens licis noprast, ka “zina daudz” un varētu ierasties sniegt liecības, jo ASV Nacionālā drošības pārvalde (NSA) atsakās sadarboties ar Vācijas pusi.

Štrēbele apliecinājis Snoudenam, ka viņš liecības Vācijas parlamentam varēs dot arī Krievijas teritorijā.

Taču Snoudens nevarēs doties uz Vāciju, lai tur atbildētu uz izmeklētāju jautājumiem, piektdien sacīja viņa Krievijas advokāts Anatolijs Kučerena, vienlaikus apliecinot, ka Snoudens varēs sniegt liecības Krievijā.

“Snoudens nedosies uz Vāciju. Tas nav iespējams, jo viņam nav tiesību šķērsot Krievijas robežu,” radiostacijai “Eho Moskvi” sacīja advokāts.

“Atbilstoši starptautiskajiem līgumiem Snoudens var sniegt liecības Krievijā, bet tas ir jāizlemj Vācijas varasiestādēm,” piebilda Kučerena.

Vācijas kanclere Angela Merkele gan neesot bijusi informēta par “zaļo” deputāta Štrēbeles misiju Krievijā, piektdien ziņo “Die Welt”.

Kā jau vēstīts, ziņas, ka NSA izspiegojusi vairāku desmitu ārvalstu līderu, arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles, telekomunikācijas, izraisījušas spriedzi ASV attiecībās ar daudziem sabiedrotajiem.

18.novembrī Bundestāgā paredzēts apspriest skandālu par Merkeles telefona noklausīšanos, un opozīcijai ir mērķis panākt atklātu izmeklēšanu. Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle saistībā ar apsūdzībām par Merkeles izspiegošanu pagājušajā nedēļā uz Ārlietu ministriju izsauca ASV vēstnieku.

Laikraksts “Süddeutsche Zeitung” pagājušajā piektdienā ziņoja, ka Merkeles mobilā telefona izspiegošana varētu būt notikusi no Savienoto Valstu Berlīnes vēstniecības, kas atrodas mazāk nekā kilometra attālumā no kancelejas.

Žurnāls “Der Spiegel” svētdien vēstīja, ka ASV specdienesti, iespējams, izspiegojuši Merkeles mobilo telefonu jau kopš 2002.gada, kad viņa vēl neieņēma valsts ietekmīgāko amatu

(papildināta ar Snoudena advokāta teikto)

Komentāri (37)

inta_s 01.11.2013. 10.55

Man gribētos domāt ka mums visiem būtu jāvēlas saglabāt savas tiesības uz privātumu un savu īpašuma neaizskaramību – mūsu dati ir mūsu īpašums. Ja kāds tos zog tad tas ir jāaptur un jāsoda.

Kāpēc atsevišķi indivīdi baiļu dzīti ir gatavi atteikties no savām tiesībām un īpašumu? Vai viņi neredz ka ar tiem tiek manipulēts izmantojot taktiku Problem – Reaction – Solution?

“Solution” ko nekad nebūtu pieņēmuši ja nebūtu izraisīti pirmie divi soļi.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2013/10/iknownothing.jpg

+4
-1
Atbildēt

7

    janis17 > inta_s 01.11.2013. 16.27

    Viss, kas mētājās uz ielas (ir pieejams caur webu) ir nedrošs.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > inta_s 01.11.2013. 14.44

    Tavus datus tu pats kopā ar visiem citiem jau sen esi salicis feisbukā un draugos. Nav jau jābūt spiegam, lai zinātu kurš ar ko piš@s, kurš kuram ko raksta. Vienkārši ir JĀAPJĒDZ, ka internets ir publiska telpa!!! Tāpat, kā radio frekfence, piemēram.
    Tāpēc mani izbrīna tie IDIOTI, kas ar nopietnu seju runā par vēlēšanām internetā.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 01.11.2013. 14.20

    Ko tad tur varētu nolaupīt? Zelta tur nav, tikai parādzīmes. :)

    Bet nu Aivar, kāpēc Jūs nevēlaties aizsargāt savas un citu cilvēku tiesības uz privātumu un īpašumu (jo mani dati ir mans īpašums)? Vai tad mums cilvēkiem nevajadzētu būt tam balansam kas pieskata lai vara nepaliek pārāk liela un nepārkāpj mūsu tiesības un īpašumu? Jo kā rāda vēsture, tas beidzas slikti tieši priekš mums – daudzi cieš.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > inta_s 01.11.2013. 14.13

    Nu nevajag taču TELEFONĀ glabāt datus par ASV Federālo Rezervju bankas aplaupīšanas plānu :))))))))))))
    Es ticu, ka tādi idiņi ir, tāpat, kā Merkele, kurai vācu pretizlūkošana iedod PARASTU Nokia runāt PARASTĀ mobilā operatora tīklā :))))
    Nu kā bērni :))))
    Labi, tagad zin, ka amīši noklausījās Merkeli, bet kurš vēl to darīja??????
    To taču nezina neviens.
    Gerhardu Šrēderu arī nevajadzēja noklausīties?????
    puķins taču viņu nopirka par sviestmaizi ar visām vācu tautas interesēm būt atkarīgiem no gazprominādes :))))

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    efeja60 > inta_s 01.11.2013. 20.02

    Viss kas ir manā datorā vai viedtelefonā (piemēram manas draudzenes kailfoto) arī ir nedroši, jo jeņķi tos okšķerē. Un kad pēc 20 gadiem viņa kļūs par premjerministri, tad izvilks viņas kailfoto un šantažēs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > inta_s 01.11.2013. 11.03

    viedtelefonu lietotāji paši pierkrīt atdot datus, lai varētu lietot bezmaksas aplikācijas. Bezmaksas siers peļu slazdā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 01.11.2013. 14.51

    Pastāv diva veida informācija: tā kas tiek publicēta un tā kas netiek publicēta. Katrs pats izvēlas kāda veida informāciju publicēt. Un kad pieņem šādu lēmumu, tad arī uzņemas par to atbildību, jo publisku informāciju katrs var lietot kā vien vēlas.

    Šeit neiet runa par to ka Tu vai es ļauj izmantot savu publisko informāciju – galu galā – tas bija Tavs vai mans lēmums. Te iet runa par to informācijas apjomu, kuru mēs neļāvām kādam izmantot jo tā attiecas uz mūsu privāto informāciju uz mūsu īpašumu ar kuru mēs nolēmām nedalīties.

    Par to iet runa. Lūk šīs ir tās tiesības par kurām es iestājos un nesaprotu kāpēc gan kādam būtu interese atteikties no savām tiesībām.

    Tu taču piekritīsi ka viss nav publicēts sociālos tīklos jo ja būtu tad jau nebūtu arī skandālu. Tad jau arī teiktu – NSA analizē tikai publiski pieejamo informāciju – un lai tā viņi dara. Ar to visi būtu mierā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 01.11.2013. 13.10

labs puika..viss kas vajina ASV sionistu valdibu ir labi darits..

+2
0
Atbildēt

0

Ieva Priedenfelde 01.11.2013. 11.01

Android nemaz pilnvērtīgi nevar lietot bez savu datu sinhronizācijas ar google. Bet alternatīvu nav – apple arī ASV un Nokia jau arī. Jālieto nokia 3310, lai neizspiegotu.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu