Valsts nodevībā apsūdzētajam Igaunijas tiesa piespriež 15 gadu cietumsodu • IR.lv

Valsts nodevībā apsūdzētajam Igaunijas tiesa piespriež 15 gadu cietumsodu

34
Foto: Elmārs Rudzītis, F64

Bijušais Igaunijas Drošības policijas darbinieks gadiem ilgi vācis informāciju Krievijas izlūkdienesta uzdevumā

Valsts nodevībā apsūdzētajam bijušajam Igaunijas Drošības policijas (KaPo) darbiniekam Vladimiram Veitmanam tiesa trešdien piesprieda 15 gadu cietumsodu, ziņo LETA/ERR.

Tiesas process notika aiz slēgtām durvīm. Par valsts nodevību maksimālais sodamērs ir mūža ieslodzījums.

KaPo uzskatīja, ka Veitmans gadiem ilgi vācis informāciju Krievijas izlūkdienesta uzdevumā.

Veitmans ir bijušais VDK virsnieks, kas 1991.gadā pārgāja Igaunijas izlūkdienestā, bet kopš 1997.gada strādāja KaPo. Igaunijas amatpersonas pavēstīja, ka Veitmans Krievijas labā strādājis līdz pat savai atvaļināšanai 2011.gadā, taču, kad viņš to sācis darīt, vēl nav noskaidrots.

Veitmans dzimis 1950.gadā Tallinā un Igaunijas drošības dienestos pildījis tīri tehniskus uzdevumus, un atbildīgus amatus nav ieņēmis.

Veitmans atzina savu vainu un sadarbojās ar izmeklētājiem. Viņš tika aizturēts šā gada augustā.

Līdz šim Igaunijā par valsts nodevību bija notiesātas divas personas. 2009.gada februārī kādreizējo augsta ranga amatpersonu Hermanu Simmu tiesa atzina par vainīgu valsts nodevībā un slepenas informācijas nodošanā Krievijas Ārējās izlūkošanas dienestam, piespriežot viņam divpadsmit gadu un sešu mēnešu cietumsodu.

Savukārt pagājušā gada jūlijā tika notiesāts KaPo bijušais virsnieks Aleksejs Dresens, kam par valsts nodevību un slepenas informācijas nodošanu Krievijai tika piespriesti 16 gadi cietumā. Par līdzdalību šajos noziegumos tika notiesāta arī viņa sieva Viktorija Dresena, kam tika piespriesti seši gadi nosacīti ar piecu gadu pārbaudes termiņu.

 

Komentāri (34)

ivetao2007 30.10.2013. 18.12

ILTA SANOMAT redakcija man atsūtija sava žurnāla īpašo izdevumu, kas anatomizē pasaules lielāka noziedznieka, kuram šeit un Krievijā ir neticami daudz līdzskrējēju a la ločmeļi, ar virsrakstu STALIN 20 MILJOONAA UHRIA – Staļina 20 mijonu upuri. Nogalināti. Krievijā tagad parādijies kāds KGB bijušais puspulkvedis, kas grib atkārtot ģereralisismusa varonību, vai pārspēt austriešu kaprāļa “varoņdarbus”. ILTA SANOMAT noliek vietā savus Otto Kuusinena sulaiņus, Igaunijā tāpat saprot ar ko viņiem darīšana. Latvija vien, aldariem palīdzot, uzsauc “naše ģinamo”.

+10
-5
Atbildēt

7

    Inese > ivetao2007 30.10.2013. 18.20

    Ir muļķīgi kaut ko pārmest, ja pats neesi tēmā. Par sarkano redaktoru Mežavilku sauca emigrācijas latvieši. Citāts no emigrantu laikraksta “Laiks” 1958. gada 19. februāra numura:

    Basketbolists J. Bumbērs Austrālijā saņēmis okupētās Rīgas laikraksta “Sports” ārlietu redaktora Zigurda Mežavilka vēstuli, kas datēta ar 21. janvāri, ž. Mežavilks raksta J. Bumbēram, ka Latvijā visi ir sajūsmā par Konrādu rekordiem, lūdz sveicināt viņus un aicina, lai tie par savām sporta gaitām rakstot „Sportam”.

    Sarkanais redaktors bez tam vēlas Konrādu fotogrāfijas. Viņš atsūtījis arī Sporta 14. un 17. janvāra n-rus, kuros iespiestas ziņas par Jāņa un Ilzes rekordiem. Avīzēm ir uzraksts: „Ilzei un Jānim Konrādiem no Sporta redakcijas. — Zigurds Mežavilks, Rīgā, 1958. g. 19. janvārī.”

    Un vēl viens citāts:

    jautājums
    2009. gada 12. decembris, 18:04
    > Mežavilks
    Jūs braucāt uz ārzemēm pēc privātajiem izsaukumiem, Jums bija tikšanās ar ietekmīgiem cilvēkiem…Un Jums nebija saistības ar čeku ?

    Tai laikā latvietis pat uz Roju aizbraukt nevarēja, ja pasē nebija Rojas pieraksts.

    Nē,sistēmai nebija izņēmumu ! Un visi, kas ir iznākuši no tā laika, to zina…Par visu bija jāmaksā ! Un Jūs no tā nevarat nomazgāties…

    Ziņojumi,ziņojumi…Un, ņemot vērā, Jūsu ļoti veiksmīgo karjeru, Jūs esat bijis izcils…rakstīšanā…

    http://citadiena.ir.lv/2009/12/11/vispirms-jacel-kuts/comment-page-2/

    +5
    -12
    Atbildēt

    0

    Inese > ivetao2007 30.10.2013. 18.15

    A pats vai tad čekai nekalpoji, sarkanais redaktor, Mežavilk?

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    Inese > ivetao2007 30.10.2013. 22.38

    algotnis
    07.03.2005 21:56

    He, he – vecais zēns Mežavilks atkal nodrukāts. Nebija kādus gadus piecus dzirdēts, bet, atceros, staigāja tāds padulls sludinātājs pa Preses namu un sēdās pie katras kompānijas, lai nolasītu lekciju… Vaļā tikt nevarēja. Kā iraid dulls, tā palicis…
    Vispār jau paradoksu plosīts večuks – tad viņam gruzīnu komponists respektē viņa izvēli nedzert, kamēr pats mūsējo – iešaut pa mēriņam – nerespektē. Vēl draud ar miesassodiem – nocirst roku, redz, vajagot, ja es savam dēlam 18 gadu dzimenītē ieliešu šampanieti…:)))) Un kur tur izvēles brīvība – manējā, piemēram? Es gribu sēdēt ar drauģeļiem pie galda un jautri iedzert, nevis klausīties šitos slimos murgus, kurus nelūgts piesēdies pie mana galdiņa gvelž šis pustrakais kungs.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Inese > ivetao2007 30.10.2013. 22.31

    Es arī varu partupināt komentu iekopēšanu no tās pašas lapas ;)

    jautājums
    2009. gada 12. decembris, 20:26

    >Skaistule
    Ir tikai viena problēma…Ar to sirdgudrību un sirdskaidrību…
    Ka , ja visi būs tādi kā Jūs, tad kurš atcerēsies latvieti Gunāru Astru? To kurš netikās ar Japānas imperātoru, bet sēdēja padomju lēģeros. Ar Knutu Skujenieku, kurš arī saprata sistēmu…Un nepieņēma noteikumus…Un maksāja…7 gadi Mordovijas lēģerī…
    Viņi nepārdeva savu godu !

    olivers
    2009. gada 13. decembris, 05:26

    Ja kādu pēckara gados izslēdza no komjaunatnes vai partijas,tad viņa karjera tika sabojāta uz mūžu. Tā kā Zigurds Mežavilks ir bijis pie Staļina superizņēmums.Man nav nekas pretī,ka cilvēks atkal no jauna taisa karjeru iespējams ar ziņu padošanu orgāniem,bet es ieteiktu sarkanarmietim Mežavilkam tās pasaciņas,ko viņš mums te portālā stāsta, aizsūtīt kādam no bērnu žurnāliem.

    ABC>olivers
    2009. gada 13. decembris, 10:54

    Es pazīstu Mežavilku kopš 60.-to gadu beigām, kad studiju laikā piestrādāju par sīku darbinieciņu laikrakstā “Sports”. Mežavilkam ir dažas ļoti īpatnējas rakstura īpašības, viena no tām – vēlme izlikties par kaut ko lielāku, nekā viņš ir patiesībā

    Kurmītis > zvirbulēns
    2009. gada 13. decembris, 13:22

    Domāju, ka bija.
    Izslēgšana no komjaunatnes nav rādītājs. Tie, kas tika PATIESI izslēgti pēc tam nebraukāja pa ārzemēm. Visbiežāk viņi vispār nekur vairs nebraukāja …

    Tā bija viena no iemīļotajām čekas aģentu gatavošanas metodēm – uztaisīt kādam dumpinieka vai cietēja tēlu ar attiecīgo ierakstu CV, lai tiku klāt patiesajiem dumpiniekiem. Ja Mežavilku „izlsēdza” 1947. gadā, kā viņš pamanījās tad uz Sibīriju neaizbraukt ?? Kā reize taču izsūtīšanu viļņi viens pēc otra nāca, cīņa ar „bandītiem” un „kulakiem” gāja vaļā pilnā sparā, kaimiņš ziņoja par kaimiņu un izsūtāmo saraksti tika taisīti, pamatojoties uz anonīmām denunciācijām … ja nu vienīgi viņu tiešām glāba sarkanarmieša statuss. Lai gan – šis fakts noteikti arī čekai bija simpātisks … :)

    Vienu vārdu sakot – cauri čekas sietam izsprukt, protams, varēja. Brežņeva laikos. Kad sistēma jau ļodzījās un sociālisms jau bija „uzvarējis”. Arī čeka bija izkurtējusi un atmiekšķējusi …

    Taču – sorry, bet neticu, ka to varēja izdarīt laikā, kad cīņa ar „nacistu paliekām” vēl gāja vaļā pilnā sparā un desmitiem tūkstošu tiešām nevainīgu cilvēku tika bez tiesas un sprieduma lādēti iekšā lopu vagonos ….

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    boss > ivetao2007 30.10.2013. 21.43

    Piebilde.
    Pārfrāzējot Andreja Zviedra pēdējo teikumu – Jums, Zigurd Mežavilka kungs, notekti pienākas tiesības uz tribīni paust savu viedokli latviešu publiskajā telpā, neskatoties uz to, ka izbijušiem čekistiem linuxiem kautkas nepatīk!

    Lai laba veselība un možs gars Zigurdam Mežavilka kungam!!! Paldies par Jūsu komentāriem!

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    kkristaps > ivetao2007 30.10.2013. 18.19

    Ir dumji apgalvot to, ko nezini. Zigurds Mežavilks bija sporta fotogrāfs un komentētājs, nevis redaktors.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    boss > ivetao2007 30.10.2013. 21.35

    Vai, Linux, paldies par linku. Ļoti vērtīgs atgādinājums.
    Iekopēšu 2 komentus, kas atrodami pie norādītā raksta.

    46.
    Zigurds Mežavilks
    2009. gada 12. decembris, 16:30

    funny history – jūs melojiet par to ka esmu mācījies partijas skolā. Es nekad neesmu sastāvējis nevienā partijā. Un no komjaunatnes mani izslēdza 1947. gada, jo tīši nemaksāju biedru naudu. Komjaunatnē armijā mani uzņēma Eduards Berklāvs. Uz ārzemēm komandējumā biju tikai vienu reizi – kad maestro Aleksandrs Viļumanis mani uzaicināja kopā ar operu braukt uz Helsinkiem. Ārzemēs – arī uz olimpiskajām spēlēm braucu privāti, draugu izsaukts. Arī akreditējos privāti. Vai jūs domājiet ka čeka man izkārtoja audienci pie tagadēja Japānas ķeizara, toreiz kronprinča, olimpisko spēļu goda kuratoru, kas man palīdzēja akreditēties. Vai varbūt Somijas kara veterānu ģenerālsekretārs, kura viesis biju Somijā un kas mācēja četrus vārdus krieviski- Ruki verh, brosai vintovku, arī bija čekists. Jautājumus kas brauks vai nebrauks uz ārzemēm izšķira cekā. Kamēr jūs ar pirkstu urbinājiet degunu, es darbojosa, izstudējot sistemu kas un ko dara un ļauj vai neļauj. Mans amats sportā – volejbolā, kur biju Daugavas sekcijas priekšsēdētājs[Radiotehniķis, Aurora], Latvijas meistarības galvenā tiesneša amats, manas valodas zināšanas labvēlīgi noskaņoja cekas funkcionārus, kuri bija volejbola karsēji. Jūs esiet nelietīgs gļevulis,melojiet, slēpjoties zem segvārda.

    47.
    Andrejs Zviedris
    2009. gada 12. decembris, 17:20

    Zigurd, Mežavilka kungs! Es gribētu ieviest nelielu skaidrību. Jums nevajadzētu nu nekādi cepties par pārmetumiem pagātnes sakarā. Jūs tik tiešām esiet bijis viens liels latviešu tautas labuma vilks vislabākajā nozīmē! Darbi liecina par cilvēku, ne vārdi. Mani pirmie iespaidi par Jums radās 70-to gadu beigās, kad mamma man bija pasūtījusi kopā ar Padomju Jaunatni un Komsomoļskuju Pravdu arī Sportu. Nācu mājās no skolas 6.-8. klasē un lasīju avīzes. Un ļoti ietekmējos no rakstem par sportu, tai skaitā no Z.Mežavilka reportāžām. Un tur nebija ne miņas no komunisma un KGB…

    Mana otrā neklātienes tikšanās ar Z.Mežavilku bija armijā 83.-85. Dobelē, kad dienēju kopā ar viena liela basketbola trenera dēlu (un viņa mamma arī bija ievērojama basketboliste). Mēs bijām kopā lielu daļu laika, sekojām Karpova-Kasparova šaha cīņam, jutām līdzi Daugavas futbolistiem, un pārrunājām sporta aizkulises. Arī Mežavilka un Krauliņa privātos izgājienus. Bet ziniet, ne reizi Mežavilks nepārādījās jebkādā KGB vai komunista sakarā. Ietekmīgs latviešu žurnālists, ne vairāk un ne sliktāk.

    Mana trešā tikšanās ar Zigurdu, nu jau klātienē, bija Rīgas Skolu valdē. Plecu pie pleca sēdējām blakus un runājām par sporta attīstību galvaspilsētā. Mežavilks toreiz izteica savu viedokli par kulbas motociklistiem, un es nevaru viņam nepiekrist. Nu re, tā pasaule jau nav nemaz tik liela.

    Vēlu Zigurdam Mežavilkam turpināt aktīvi darboties, neklausīties nenobriedušu zaļknābju izvēmienos, un saku paldies par lielo ieguldījumu latviešu sporta popularizēšanā pēckara Eiropas apritē gan ārpusē, gan mūsu pašu vidē iekšpusē! Tas bez šaubām ir bijis liels, redzams, nozīmīgs un svētīgs darbs.

    Jums, Zigurd, Mežavilka kungs, notekti pienākas tiesības uz tribīni paust savu viedokli latviešu publiskajā telpā, un pat tad, ja varbūt kāds jaunietis kaut kam nepiekrīt. Paldies!

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 30.10.2013. 18.34

un ko buutu pelniijuši valsts nozadzeeji? protams muuseejie , jo citur tik atklaati nav lobeetas noziedznieku tiesiibas kaa Latvijaa , paies veel gadi 20 , iekams taadus kaa lembe metiis aiz resteem bez žeelastiibas.

+5
0
Atbildēt

1

    dace_ampermane > Janka, Janic 30.10.2013. 22.57

    Ebenemezers ;;;;;; iekams taadus kaa lembe metiis aiz resteem bez žeelastiibas.

    ja nevar iemest aiz restēm, tad derētu kā krievi krasočno izsakās navešaķ pizģuļei, sorry :))

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

kkristaps 30.10.2013. 17.59

Valsts nodevējiem vajadzētu piemērot augstāko sodu vai vismaz mūža ieslodzījumu bez apžēlošanas iespējām. Savas dizmtenes nodevējs ir viszemiskākais noziedznieks.

+7
-6
Atbildēt

3

    Inese > kkristaps 30.10.2013. 18.04

    Josifa Staļina laikos tā arī bija.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Anete > kkristaps 31.10.2013. 09.55

    Manuprāt ir pastulbi salidzinā totalitāru režimu ar demokrātisku iekārtu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > kkristaps 30.10.2013. 18.21

    Tā ir bijis visos laikos un visām tautām, bet tādiem kā tu nav dzimtenes, tāpēc šis jautājums nav saprotams.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu