Satversmes tiesā apstrīd Rīgas domes „laucinieku biļetes” • IR.lv

Satversmes tiesā apstrīd Rīgas domes „laucinieku biļetes”

9
Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) pēta skolēna braukšanas karti sabiedriskajā transportā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Pētnieks Kaprāns: Rīgas domes vēlme šķirot cilvēkus ir pretrunā ar Satversmē nostiprinātajām pamattiesībām brīvi pārvietoties

Sociālās atmiņas pētniecības centra vadītājs un Tartu universitātes mācībspēks Mārtiņš Kaprāns ir vērsies Satversmes tiesā, apstrīdot Rīgas pilsētas vadības lēmumu citās Latvijas pašvaldībās deklarētiem cilvēkiem prasīt dubultu maksu par braukšanu sabiedriskajā transportā atbilstību pamattiesībām.

Konstitucionālās sūdzības iesniedzējs Kaprāns uzskata, ka Rīgas pašvaldības vēlme šķirot fiziskās personas pēc izcelsmes un reģionālās identitātes ir pretrunā ar Satversmē nostiprinātajām pamattiesībām brīvi pārvietoties, kā arī pārkāpj Eiropas Savienības tiesības.

Tāpat Kaprāns savā sūdzībā norāda, ka Līguma par Eiropas Savienības darbību 21. pants paredz brīvu pārvietošanos un dzīvesvietas izvēli, savukārt dzīvesvietas deklarēšanai ir citas funkcijas. Eiropas Savienības tiesa jau šāda veida jautājumus ir izlēmusi lietās Nr. C-388/01 un C-45/93 attiecībā pret Itālijas Republiku un Spānijas Karalisti. Līdz ar to Rīgas domes lēmums acīm redzami ierobežo Latvijas Republikas pilsoņu un pastāvīgo iedzīvotāju cilvēktiesības.

„Nevajag traumēt Latvijas cilvēkus un bremzēt tautsaimniecības izaugsmi, mūsdienās cenšoties atdzīvināt cariskās Krievijas dzimtbūšanas un padomju pieraksta praksi, kas segregē iedzīvotājus,” uzsver sūdzības iesniedzējs, skaidrojot, ka Rīgas pašvaldības lēmums ir uzbrukums tradicionālajam Latvijas dzīvesveidam, kuru raksturo ikdienas mijiedarbība starp pilsētu un laukiem.

Komunikāciju zinātņu doktors Kaprāns savā sūdzībā norāda, ka Rīgas dome pieņēmusi saistošos noteikumus Nr. 58 bez jebkādas izpētes, bez jebkāda vērā ņemama sociāla vai ekonomiska pamatojuma.

Sūdzības iesniedzējs nāk no Zaļenieku pagasta, bet ir deklarēts Jelgavā, ko uzskata par savas reģionālās identitātes fundamentu. Vienlaikus viņš ir reģistrēts kā Igaunijas pastāvīgais iedzīvotājs, taču Rīgā viņam pieder nekustamais īpašums, kā arī Rīgā viņš īsteno atsevišķus pētniecības projektus.

Rīgas domē 7.oktobrī akceptētas izmaiņas Rīgas sabiedriskā transporta cenu politikā, kas paredz, ka no 1.janvāra Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem līdzšinējo 50 santīmu vietā būs jāmaksā 42 santīmi jeb 0,60 eiro, savukārt nerīdziniekiem biļete maksās divreiz dārgāk – 84 santīmus jeb 1,20 eiro.

 

Līdzīgas izmaiņas būs arī mēnešbiļešu cenās, savukārt studentiem un skolēniem Rīgā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas sabiedriskajā transportā atlaides tiks palielinātas no 60% līdz 80%.

 

Komentāri (9)

Kristīne 17.10.2013. 09.22

Atbalstīsim parakstot portālā http://www.manabalss.lv ierosinātās:
Par vienādu braukšanas maksu – vēl pietrūkst 2346 balsis,
Par Īstā Uzvaras laukuma atjaunošanu – vēl pietrūkst 244 balsis.

+8
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 17.10.2013. 10.45

Cik tālu ušmeriks ies? Nu jau tiek draudēts, ka pie visa vainīga Vienotība, kas neļauj “rūpēties par rīdziniekiem”. Ka Vienotības dēļ tagad labie gādīgie RD galvas būs spiesti ATŅEMT pensionāriem un bērniem brīvbiļetes… Tagad pretstatīts tiek ne tikai deklarētais rīdzinieks pret pārējo pasauli. Tagad tiek pretstatīts arī līdz šim priviliģētais RS klients pret politisko varu. Tagad jebkurš pensionārs, ja zaudēs savas dāsnās priekšvēlēšanu privilēģijas (un ušmerikam šobrīd ir ļoti izdevīgs iegansts visu to izdarīt), zinās, ka vainīga ir nevis RD nesaprātīgā saimniekošana, bet gan ļaunā Vienotība.

Un ne vārda par to, ka brīvbiļešu sistēma tomēr bija “vēlēšanu kārts”, nevis saimnieciski pamatots lēmums, ka brīvbiļetes tika solītas teju visiem, jo par maksu braucot praktiski tikai “pavisam maza iedzīvotāju daļa” (koroče, Rīgas budžetam tas vairs nav principiāls slogs) utt.

Ne vārda, starp citu, arī par tramvaju un trolejbusu iepirkumiem, kas jebkuru saprātīgi domājošo šokē ar cenu un lietderīguma pamatojumu.

Par dīvaino veidojumu Rīgas Acs, kas aprij milzu naudas un kalpo vien tam, lai patiešām tikai IZSEKOTU katru “reģistrētā” iedzīvotāja soli. Mani šķebina doma, ka RD un RS vadība, ja gribēs, tad zinās, cik bieži un cikos es braucu uz darbu un kad atgriežos mājās, pa kādiem maršrutiem pārvietojos, utt. Varbūt tā vēlēsies zināt arī, kāpēc es to nedaru?

+6
-1
Atbildēt

0

Ojārs 18.10.2013. 10.16

Iesniegums Satversmes tiesā, protams, ir laba lieta, bet tas prasīs daudz laika.
Valdībai steidzami jāpieņem lēmums, kas atceļ šos okupantu izlolotos murgus. Un tad jāvirza uz parasto tiesu prasība pret Ušaku par diskrimināciju.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu