Nobela prēmiju literatūrā saņem kanādiešu rakstniece Manro • IR.lv

Nobela prēmiju literatūrā saņem kanādiešu rakstniece Manro

25
Elisa Manro. Foto: AFP/LETA

Viņu uzskata par īsā stāsta meistarieni

Nobela prēmiju literatūrā ceturtdien ieguvusi kanādiešu rakstniece Elisa Manro (Alice Munro).

Savos īsajos stāstos viņa pievēršas cilvēka eksistences trauslumam. Nobela prēmijas žūrija godināja Manro kā “mūsdienu īso stāstu meistari”. Arī Manro kolēģis viņu sauc par mūsdienu Ziemeļamerikas prozas meistari”. Manro ir izdevusi vairāk nekā desmit īso stāstu grāmatas, ziņo “Spiegel.de”.

Manro ir dzimusi 1931.gadā Ontario, Kanādā, kur viņas vecākiem piederēja ferma. Manro 1949.gadā saņēma stipendiju žurnālistikas studijām Ontario Rietumu universitātē, tā sākot savu profesionālo rakstnieces ceļu.

Manro pirmais stāsts “The Dimensions of a Shadow” tika publicēts 1950.gadā, kad viņa bija studente Rietumu Ontario Universitātē. Pēc gada viņa apprecējās ar savu pirmo vīru Džeimsu Manro un apmetās uz dzīvi Vankūverā. 1963.gadā laulātie iegādājās māju Viktorijā, kurā atvēra grāmatu veikalu “Munro’s Books”, ko rakstnieks Alans Foteringems nodēvējis par “lieliskāko grāmatnīcu Kanādā un, iespējams, pat visā Ziemeļamerikā”.

1968.gadā iznāca viņas pirmais stāstu krājums “Dance of the Happy Shades”.

Manro ir trīskārtēja prestižās Kanādas ģenerālgubernatora balvas literatūrā laureāte, kā arī 2009.gadā ieguvusi Bukera prēmiju. Viņas īsie stāsti publicēti tādu atzītu žurnālu kā “New Yorker” un “The Atlantic” lappusēs. Tēlu un literārā stila dēļ kanādieši viņu mēdz dēvēt par “mūsu Čehovu”.

Manro sacījusi, ka rakstot par “attiecību pavēderi”. “Nav tādu nozīmīgu un nenozīmīgu tematu,” viņa skaidro. “Lielās lietas, piemēram, pasaulē pastāvošais ļaunums ir tiešā veidā saistīts ar to ļaunumu ap pusdienu galdu, pie kura sapulcējušies cilvēki.”

Šogad Manro paziņoja, ka, iespējams, vairs nerakstīšot. Intervijā laikrakstam “The New York Times” viņa atzina, ka gatavojoties aiziet no literatūras un ka “Dear Life” būšot viņas pēdējais darbs.

Manro ir 13.sieviete, kas saņēmusi Nobela prēmiju literatūrā kopš tās ieviešanas 1901.gadā.

Prēmija svinīgā ceremonijā tiks piešķirta 10.decembrī Stokholmā – zviedru filantropa Alfrēda Nobela nāves gadadienā.

 

Komentāri (25)

Inese 10.10.2013. 21.05

Tēlu un literārā stila dēļ kanādieši viņu mēdz dēvēt par “mūsu Čehovu”.
==========================

Labs salīdzinājums.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu