Nacionāļi nepiekrīt piedāvājumam uzturēšanās atļauju jautājumā (papild.) • IR.lv

Nacionāļi nepiekrīt piedāvājumam uzturēšanās atļauju jautājumā (papild.)

68
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (no kreisās) un Reformu partijas valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters. Foto: Edijs Pālens, LETA

“Vienotības” un RP diskusijas pamats – Ekonomikas ministrijas priekšlikums par 1000 kvotu apmēru

Valdošā koalīcija nespēj vienoties jautājumā par termiņuzturēšanās atļaujām, jo Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) nepiekrīt Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvājumam, ko atbalsta gan “Vienotība”, gan neatkarīgie deputāti.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka “Vienotība” un pie frakcijām nepiederošie deputāti ir atbalstījuši EM piedāvājumu, savukārt VL-TB/LNNK pret to bija skeptiski. Tāpēc sarunas šajā jautājumā turpināsies gan politisko konsultāciju laikā, gan citās sanāksmēs.

Valdības vadītājs pozitīvi vērtēja to, ka EM ir sagatavojusi konkrētus priekšlikumus, kas balstīti pētījumos un aprēķinos. Tā neesot vienkārši “plika politika”, bet tur esot argumentācija.

Savukārt Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja, ka premjera formulējums, ka VL-TB/LNNK ir skeptiska par EM piedāvājumu, “nav gluži korekts”. “Nacionālā apvienība šādus piedāvājumus nevar akceptēt un neakceptēs,” uzsvēra Dzintars. Viņš argumentēja, ka, pēc Nacionālās apvienības domām, EM priekšlikumi nav vērsti uz pašreizējās sistēmas pakāpenisku pārtraukšanu. Līdz ar to tas nevarētu tikt skatīts kā kompromisa risinājums.

Par to, kā Nacionālā apvienība tālāk rīkosies, būs jālemj valdei un frakcijai. Paužot personīgo viedokli, Dzintars norādīja, ka nesaskata iespēju VL-TB/LNNK “nobalsot par budžetu, palikt valdībā un izlikties, ka nekas nav bijis”, ja tiks akceptēts EM piedāvājums uzturēšanās atļauju jautājumā.

Jau ziņots, ka “Vienotība” un Reformu partija (RP) par pamatu tālākai diskusijai koalīcijā ņems Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvāto priekšlikumu termiņuzturēšanās atļauju jautājumā noteikt 1000 darījumu kvotu. Par attiecīgo priekšlikumu patlaban notiek sarunas koalīcijas sadarbības padomes sēdē.

Gan Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, gan RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters izvairījās minēt, kāds varētu būt galīgais kompromisa variants saistībā ar kvotu daudzumu, ziņo LETA.

Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) vēlas noteikt mazāku kvotu apmēru.

Kvotas apmēru ik gadu varētu pārskatīt, nepieciešamības gadījumā arī pazeminot, skaidroja Demiters. EM piedāvājums paredz novienādot iegādājamā nekustamā īpašuma minimālo vērtības slieksni visā Latvijas teritorijā, to nosakot 100 000 latu jeb 142 000 eiro apmērā.

Ārvalstniekam par katru darījumu investīciju fondā būs jāiemaksā 25 000 eiro, no kuriem nauda aizietu demogrāfijas jomai, pirmā mājokļa programmas un pakārtoti arī reemigrācijas plāna īstenošanai, norādīja RP valdes priekšsēdētājs.

Vaicāts, vai tad, ja vienošanās nepanākšanas gadījumā VL-TB/LNNK aizies prom no valdības, RP arī pametīs valdību, Demiters atbildēja, ka šādā gadījumā politiskajam spēkam par to būs jālemj atsevišķi.

Starp “Vienotību” un RP nav domstarpību saistībā ar valsts 2014.gada budžetu, šodien pēc abu politisko spēku pārstāvju tikšanās uzsvēra Dombrovskis.

Izskanējis cits piedāvājums, kas paredz noteikt lejupslīdošu kvotu darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem, pēc kuriem tiek izsniegtas uzturēšanās atļaujas. Nākamgad šo darījumu ierobežojums varētu būt no 700 līdz 750, un katru gadu šī kvota samazinātos par 150 līdz 200. Savukārt 2017.gadā valdība varētu lemt par šīs programmas slēgšanu.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA norādījis, ka šāds piedāvājums ar kvotu ierobežojumu no 700 līdz 750 darījumiem no politiskā spēka varētu būt vērtējams kā “absolūtais minimums” attiecībā uz nepieciešamajām izmaiņām.

Minētais piedāvājums paredz, ka no nākamgad plānotājiem darījumiem ne mazāk par 50 jābūt tādiem, kas ir vismaz 0,5 miljonu eiro apmērā. Tāpat visos reģionos būtu noteikts vienāds minimālais darījuma slieksnis – 150 000 eiro. Katram darījumam būtu 25 000 eiro iemaksa budžetā, un šie līdzekļi lielākoties tiktu novirzīti reemigrācijas plāna pasākumiem un demogrāfijas situācijas uzlabošanai. Tāpat patlaban piedāvājums iespējamam risinājumam uzturēšanās atļauju jautājumā paredz, ka nevarētu iegādāties neapbūvētus zemes gabalus uzturēšanās atļaujas iegūšanai.

Vēl šajā piedāvājumā paredzēts, ka darījumu īpatsvars no vienas valsts nevar pārsniegt 30%.

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

Komentāri (68)

lebronj2356 07.10.2013. 16.17

Nu kā tad, kur tad Cerbulīši un ko savas kartona mājiņas liks, kur tad sagrābtie īpašumi par burbuļa cenām tiks nogrūsti ?:) NA deva labu kompromisa variantu, lai nokāptu no īpašumu andeles adatas, ko izvirzija Šlesers…Nepatīk, gribās mūžīgi dzīvot uz Latvijas iztirgošanas rēķina ? Tad, lūdzu, taisiet jaunu īpašumu tirgotāju koalīciju ar zaļzemniekiem un saskaņiešiem un vēlētājs cerams, tad atcerēsies tos kretīnus, kuri, lai izlīstu no saviem vieglprātīgi sataisītiem parādiem, liks viņam pārmaksāt par mājokli vai doties svešumā, ja nevarēs pacelt LV algām atbilstošu mājokli !

+21
-5
Atbildēt

0

buchamona 07.10.2013. 16.08

“Vienotība” un Reformu partija (RP) par pamatu tālākai diskusijai koalīcijā ņems Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvāto priekšlikumu termiņuzturēšanās atļauju jautājumā noteikt 1000 darījumu kvotu…+++ tā tad – katru gadu Latvijā tiks pārdoti 1000 ekskluzīvi īpašumi jaunajiem krieviem un ķīniešiem. Pēc desmit gadiem pārdoto īpašumu skaits jau sasniegs 10.000 robežu. Jeb pēc 10 gadiem vairs nepārdosim? Nebūs vairs ko pārdot…:)

Šlesers ir jāizvirza valsts apbalvojumam. Liekas, viņš taču bija tas, kurš uztaustīja šo zelta āderi, jeb, pareizāk sakot, vienīgo dzīvības dzīslu, pateicoties kurai Latvija var tagad zelt un priekā diet :)

Ja jau paši nespējam apsaimniekot savu valsti, vai tomēr pareizāk nebija sakārtot savu vidi tā, lai mūsu īpašumus iekārotu naudīgi ļaudis no civilizētās pasaules un tad sākt tirgoties? Ar ES pilsoņiem, piemēram. Tādā gadījumā, ja ne īpašumi paliktu mums, tad vismaz Latvijā mājas sajūta saglabātos.

+18
-5
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 07.10.2013. 18.26

Vienotība pilda sava “resnā gala” pasūtijumu vaigus piepūtuši. Peļņa jau bija sadalīta un tagad šitāda neraža. Kā finansēt LV iedzīvotājus mājokļu iegādei pat prātā nenāk. Un cik tad valsts kasē reāli ienāk no UA tirgošanas patreiz? Tikai IN,.. par krievu/ķīniešu ciematiņu. Nez kā Šīns ar Šlesi taisās sildīt to ekonomiku? Būtu kaut vienu rūpnīcu uzcēluši.

+12
-5
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu