Nenotiek Ķemeru sanatorijas izsole • IR.lv

Nenotiek Ķemeru sanatorijas izsole

24
Ķemeru sanatorija. Foto: Lita Krone, LETA

Jūrmalas dome nav piedalījusies vēsturiskās sanatorijas izsolē

Otrdien paredzētā Ķemeru sanatorijas izsole nenotika, jo uz to nebija ieradies neviens pretendents.

Sanatorijas un citu maksātnespējīgās SIA “Ominasis Latvia” (“Ominasis”) nekustamo īpašumu un kustamās mantas novērtējums un izsoles sākumcena bija noteikta 3 905 901 lats, ziņo LETA.

Maksātnespējas administrators Ainars Kreics tagad diviem “Ominasis” nodrošinātajiem kreditoriem – Privatizācijas aģentūrai un arhitektu birojam “Arhiidea” – nosūtīs piedāvājumu iegādāties īpašumu par izsoles sākumcenu. Atbilde tiem jāsniedz divu nedēļu laikā.

Ja nodrošinātie kreditori nevēlēsies sanatoriju pirkt, administrators izsludinās otro izsoli, kurā sākumcena būs tāda pati, tikai solīšana notiks ar lejupejošu soli.

Kreics sacīja, ka abu nodrošināto kreditoru prasījumi ir visai nelieli, tādēļ viņš šaubās, vai tie būs gatavi pirkt sanatoriju par izsoles sākumcenu.

Otrā izsole, visticamāk, notiks novembrī. Prakse pierāda, ka otrajā izsolē dalībnieku vienmēr ir vairāk nekā pirmajā, piebilda administrators. Vienlaiku s Kreics gan izteica cerību, ka īpašumu iegādāsies Jūrmalas pašvaldība, ja tai izdosies saņemt finansējumu no Valsts kases.

Jūrmalas dome izsolē piedalīties nebija gatava, līdz ar to, visticamāk, nepiedalīsies arī otrajā, tomēr pašvaldība var īpašumu iegādāties līdz izsolei, norādīja administrators.

Jautājumā par Ķemeru sanatorijas nākotni ir nepieciešama lielāka aktivitāte augstākajā valsts varas līmenī, uzskata Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS). “Iespējams, tas ir nevis Finanšu ministrijas un Kredītu uzraudzības padomes līmeņa jautājums, bet gan par to ir jālemj Ministru kabineta un Saeimas līmenī,” aģentūrai LETA pauda Truksnis.

Pie šāda secinājuma Jūrmalas mērs nonācis tāpēc, ka Finanšu ministrija un Kredītu uzraudzības padome izvirzījusi pašvaldībai neizpildāmus nosacījumus aizņēmuma saņemšanai sanatorijas iegādei. Tāpēc Jūrmalas pilsētas dome nav arī varējusi piedalīties šodien notikušajā izsolē un, visticamāk, nevarēs piedalīties arī atkārtotā izsolē.

Ja Ķemeru sanatoriju neizdosies pārdot līdz ziemas sākumam, tad tiks meklēti risinājumi, kā īpašumu uzturēt ziemas laikā, šodien pēc nenotikušās sanatorijas izsoles sacīja maksātnespējas administrators Ainars Kreics. “Tiek domāts, kādi varētu būt veicamie pasākumi, lai tiktu saglabāta īpašuma vērtība. Ir minimālā un maksimālā programma, katra ar attiecīgu budžetu,” sacīja Kreics.

Kā ziņots, “Ominasis” kreditoru sapulce 17.jūlijā vienbalsīgi nolēma piekrist pārdot Ķemeru sanatorijas kompleksu bez izsoles Jūrmalas domei vai pašvaldības dibinātam uzņēmumam par 4,6 miljoni latu.

Jūrmalas dome vēlējās sanatorijas iegādei finansējumu aizņemties no Valsts kases, taču Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome prasīja pašvaldībai izpildīt virkni priekšnosacījumu, kas netika izdarīts. Pēc tam administrators izsludināja īpašumu pirmo izsoli.

1.martā Jūrmalas pilsētas tiesa pasludināja “Ominasis” par maksātnespējīgu.

 

Komentāri (24)

oskaar 24.09.2013. 21.44

Būtu interesanti saprast- kam šajā īpašumā ir kādas intereses.
Dīvains bija jau privatizācijas process, bet pēc tam regulārās norādes, ka Ominasis neiegulda sanatorijā to naudu, kas viņam saskaņā ar privatizācijas noteikumiem tur būtu jāiegulda- kā dēļ sanatorija netiek atklāta apmeklētājiem. Un visu laiku neviens nebija gatavs Ominasis to sanatoriju atņemt un atdot kādam citam. Kopš privatizācijas pagājuši jau laikam vairāk kā 10 gadi?
Kuri ir tie latvju bāleliņi, kuri paši nespēj (vai negrib) attīstīt šo kūrortu, bet ar visiem spēkiem pretojas tam, lai to pārņemtu kāds cits, veiksmīgāks latvju bāleliņš?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu