Latvijas pasi izsniedz… krievu valodā • IR.lv

Latvijas pasi izsniedz… krievu valodā

121
Latvijas pilsoņa pase. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Jānis Mārtiņš Zandbergs

Ja nerunā valsts valodā, jāpiespiež

Nesen biju izņemt savu jauno LR pasi. Biju pacilātā garastāvoklī līdz brīdim, kad pie blakus galda dzirdu, ka ierēdne, izsniedzot pasi, runā krieviski. 

Viņa bija latviete – viņa Latvijas valsts iestādē Latvijas pilsonim izsniedza LR pasi, un, kā zināms, katram, arī naturalizētam pilsonim, ir jāsaprot elementāru latviešu valodu, kad jāparakstās par pases saņemšanu.

Situācija raksturo Latvijas valsts pastāvēšanas problēmu. Šī situācija raksturo būtību – latviešu tauta apkalpo krievu minoritāti Latvijā krieviski un taisās to darīt arī turpmāk. Tāpēc ir arī liels uztraukums, ka jaunā paaudze vairs nesaprot krieviski un tagad tai iesaka atkal mācīties krievu valodu.

Latvijas teritorija (zeme) fiziski ir ārā no bijušās padomju telpas, bet paši latvieši vēl dzīvo padomju telpā. Kā citādi izskaidrot, ka Latvijas valsts ierēdnis (pēc tautības latvietis) izsniedz LR pasi krievu valodā?

Latviešiem ir jāpārdomā sava attieksme pret savu valodu. Nevajag vairs kā Padomju savienībā visur un ar visiem runāt krieviski. Mēs, paldies Dievam, dzīvojam neatkarīgā LATVIJĀ un, ja gribam, lai tā pastāvētu un attīstītos, mums tā jāveido uz latviešu valodas bāzes – cita varianta, lai Latvija pastāvētu, nav.

Divdesmit trīs gadus pēc Latvijas atjaunošanas Latvijas valsts iestādes uzvedas tā, it kā nupat būtu ieradušies 500 000 bēgļu no Krievijas, kuriem jāpalīdz, jo nabagi nesaprot, kur viņi atrodas un kā tikt ar dzīvi galā. Tāpēc visās valsts iestādēs jārunā krieviski. Ja pilsonis nemaksā nodokļus, viņam jākāpj uz varžacīm (vai jāliek cietumā), ja nerunā valsts valodā, jāpiespiež – citādi neviena valsts nevar pastāvēt.

Pat mūsu augstākās valsts amatpersonas – Valsts prezidents, Saeimas spīkere un daudzi pašvaldību mēri un deputāti vienkārši deklarē, ka var mierīgi runāt arī krieviski ar iedzīvotājiem. Kā tu vari kā Saeimas spīkere runāt krieviski ar Latvijas iedzīvotājiem, ja esi devusi zvērestu, ka aizstāvēsi latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu? Tā ir zvēresta laušana!

Mūsu augstākām amatpersonām būtu jāsaprot, ka viņi ieņem valsts amatu un izšķiršanās par valsts valodas lietošanu vai nelietošanu nav viņa personīgā izšķiršanās – tā ir valsts amatam jau noteikta. Amats prasa lietot valsts valodu visur ar visiem valsts iedzīvotājiem. Pēc aptaujas 92% Latvijas iedzīvotāju saprot latviešu valodu – kāda problēma?

Latvijas valsts pastāvēšanu visvairāk apdraud latviešu tautas nespēja pielāgoties neatkarīgas Latvijas valsts vajadzībām. Ir vajadzīga pamatnācija, kas nekautrējas lietot valsts valodu visur un ar visiem valsts iedzīvotājiem – valsts iestādēs, darbā, skolās, publiskā telpā un sadzīvē!

“De jure” latviešu valoda ir neapstrīdami apstiprināta kā Latvijas valsts valoda. Satversmē tas ir skaidri ierakstīts, un valsts valodas likums to vēlreiz apstiprina un uzliek par pienākumu visiem (arī latviešiem) to lietot publiskā telpā. Nesenā valodas referendumā Latvijas tauta izpauda savu suverēno gribu un nepārprotami apstiprināja latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu.

“De facto” latviešu valoda pašlaik nīkuļo kā valsts valoda, jo latvieši paši turpina padomju okupācijas tradīciju sazināties publiskā telpā un pat valsts iestādēs krieviski.

To, vai latviešu valoda nākotnē arī “de facto” būs valsts valoda, noteiks latviešu tautas spēja saprast, ka tā kā valsts pamatnācija nosaka valodas lietošanas tradīcijas Latvijā.

Autors ir bijušais Rīgas domes deputāts, Rīgas Starptautiskās skolas dibinātājs un bijušais direktors

 

Komentāri (121)

putekliic 23.09.2013. 10.54

Par to nav jābrīnās, jo “standartus” uzliek valsts augstākās amatpersonas – viņi visi, ja jautājums uzdots krieviski, atbild krieviski. Tā rīkojās pat Grende, kas it kā pārstāvēja “patriotisko” NA. Kāpēc prezidentam “Latvijas krievu TV raidījumā” ir jārunā ne-valsts valodā?! Atbilde parasti ir – lai viņi labāk saprastu, būtu labāk informēti un tādjādi būtu vairāk “integrēti” Latvijas sabiedrībā. Patiesībā viņi domā tikai par saviem reitingiem, jo latvieši to diemžē joprojām pieņem kā normu, kamēr krieviem vienkārši atkārtos žoklis, ja augstākās amatpersonas pekšņi izdomātu ar sabiedrību komunicēt tikai valsts valodā.

+20
-3
Atbildēt

1

    Sanšains > putekliic 24.09.2013. 00.28

    viņi visi, ja jautājums uzdots krieviski, atbild krieviski.
    ======================
    Nav tomēr tiesa. Pats esmu dzirdējis, kā ar krievu medijiem (radio) latviski runā Jānis Bordāns un Andris Vilks – tiešraidē, kur visi citi ir krievi. Arī Ina Druviete jau sen tā rīkojas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ieva_krumina 23.09.2013. 10.17

Pases turpat izsniedz arī nepilsoņiem, kuriem nav obligāti jāprot valsts valoda.

Bet protams tas ir absurds, ka valsts ierēdnis darba laikā pildot pienākumus runā okupantu valodā.

Tikpat absurds, ka valsts televīzijā raidījumi notiek it kā mazākumtautību valodās, bet 99% tas okupantu mēlē, kāpēc nav ziņas un raidījumi igauņu vai lietuviešu…

Pieņemu, ka lielākai daļai latviešu, kuri “apkalpo” okupantu valodā ir bailes. Bailes no tā, ka kāds pasūdzēsies par atteikšanos “apkalpo” okupantu valodā…

+22
-5
Atbildēt

18

    Inese > ieva_krumina 23.09.2013. 11.57

    LTV skatās tikai palīgskolu absolventi.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    inara_baumane_la_lv > ieva_krumina 23.09.2013. 11.43

    Latvijas teritorija (zeme) fiziski ir ārā no bijušās padomju telpas, bet paši latvieši vēl dzīvo padomju telpā. Kā citādi izskaidrot, ka Latvijas valsts ierēdnis (pēc tautības latvietis) izsniedz LR pasi krievu valodā?

    Krievijas impērija te bija daudz senāk un ilgāk nekā rakstiņa autora mīļotā padomjzeme…

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    inara_baumane_la_lv > ieva_krumina 23.09.2013. 12.02

    Robert,palasi par piem. Rīgas nac. sastāvu 1913 gadā….Daugavpils, Rēzekne, Liepāja, Kuldīga,tagadējā Jūrmala utt…

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > ieva_krumina 23.09.2013. 15.18

    Немцев было меньше одного процента. А были самыми главными. Сильная нация.

    Путин тоже очень уважает немецкую культуру.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    inara_baumane_la_lv > ieva_krumina 23.09.2013. 13.52

    o_ja3_14
    1913 pārējie vācieši, poļi, ebreji un latvieši…

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese > ieva_krumina 23.09.2013. 14.46

    Edmunds, ja pavisam precīzi, tad Rīgā:

    http://s1.bild.me/bilder/060112/455918745.jpg

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese > ieva_krumina 23.09.2013. 18.20

    Putina k-gs ciena vācu kultūru, savukārt Pabrika k-gs mīlē vācu zābakus, arvien gatavs tos bučot: ;)

    Pabriks Rīgas konferences diskusijā, norādot, ka Vācijas sauszemes karavīri nepiedalīsies NATO un tās partnervalstu mācībās “Steadfast Jazz 2013”, sacīja, ka Latvija Vācijas karavīrus ir gatava uzņemt ar labvēlību kopš 1940.gada (angl. – “We are welcoming German boots on the ground here in Latvia ever since 1940”). http://nra.lv/latvija/101794-pabriks-izteikumu-par-gaiditajiem-vacu-zabakiem-domajis-saistiba-ar-nato-macibam.htm

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ieva_krumina 23.09.2013. 12.15

    vai tad Giļmans un Kabanovs skatās LTV?
    —————
    Teorētiski var skatīties. Un kāds tam sakars ar lojalitāti? Mana doma ir tāda, ka nedaudz pārspīlējot, uz ienaidnieka armiju neiedarbojas aģitācija valodā ko tas nesaprot – vai negrib saprast.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ieva_krumina 23.09.2013. 11.12

    Tikpat absurds, ka valsts televīzijā raidījumi notiek it kā mazākumtautību valodās, bet 99% tas okupantu mēlē
    ———————-
    Par šo mīnuss. Lai cik tas pasākums ir neefektīvs, tomēr Latvijai lojālas informācijas absolūts trūkums krievu valodā nav tas, uz ko vajadzētu tiekties.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ieva_krumina 23.09.2013. 11.43

    Latvijai lojāls mazākumtautības pārstāvis sev interesējošo var iegūt valsts valodā
    ————————-
    Jūs esat naivs jeb izliekaties? Latviešu valodas prasme ir saistīta ar lojalitāti valstij, tomēr tas nav viens un tas pats. Saukt par lojāliem, piem. Giļmanu vai Kabanovu, kuri tīri ciešami prot valsts valodu.. Nu piedodiet(

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ieva_krumina 23.09.2013. 13.46

    :epavests
    savukārt lojāls diezin vai nepratīs valsts valodu
    —————–
    Dodu vienu no vairākām situācijām, kad tā nav. Daugavpils poļi, kas caurmērā ir (bija) lojāli Latvijas valstij, praktiski atrodas krievvalodīgās informācijas telpā. Nevajag aizmirst vienu būtisku lietu: prast un ikdienā lietot, tai skaitā iegūt informāciju, ir divas pilnīgi dažādas lietas.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ieva_krumina > ieva_krumina 23.09.2013. 14.36

    hmm, kura tad šī teorētiskā poļa no D-pils lojalitāte izpaužās, ja šis “ņirozumī” [poļu valodā – saprast] valsts valodu, bet būdams polis okupatntu valodu ir apguvis? un cik ir šādu teorētisko lojālo poļu viens, divi vai trīs?

    gribi teikt ka D-pilī nav pieejama informācijas valsts valodā un gribi veidot politiku šādiem no pirksta izzīstiem variantiem?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ieva_krumina > ieva_krumina 23.09.2013. 12.40

    prot latviešu valodu nebūt nav = lojāls, savukārt lojāls diezin vai nepratīs valsts valodu.
    naivi cerēt, ka kāds vispār klausīsies ienaidnieku aģitāciju, lai kādā valodā tā arī būtu, tāpēc nav nepieciešams Latvijas iedzīvotājus pieradināt pie okupantu valodas leģitimizācijas

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    ieva_krumina > ieva_krumina 23.09.2013. 11.32

    vai cik naivi, Latvijai lojāls mazākumtautības pārstāvis sev interesējošo var iegūt valsts valodā… Latvijā nav divvalodības un 75% bija pret okupantu valodu kā otru saziņas veidu…

    nepilsoņi un citu valstu pilsoņi ir jāapkalpo valsts vai sliktākajā gadījumā kādā no ES valodām

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ieva_krumina 23.09.2013. 12.08

    “kāpēc nav ziņas un raidījumi igauņu vai lietuviešu”
    ==
    ukraiņu, baltkrievu, čigānu

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    ieva_krumina > ieva_krumina 23.09.2013. 11.55

    vai tad Giļmans un Kabanovs skatās LTV?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    juhans > ieva_krumina 23.09.2013. 13.13

    Edmunds: …palasi par piem. Rīgas nac. sastāvu 1913 gadā…

    Marģeris Skujenieks. Latvija. Zeme un iedzīvotāji.268.lpp.

    Pārgrozības Rīgas iedzīvotāju nacionālā sastāvā

    Krievi:
    1913. gadā 5. decembrī – 19,3%; 1917.gadā 1. augustā – 8,7%; 1919. gadā 2. februārī- 7,1%; 1920. gadā 14. jūnijā – 6,08%

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > ieva_krumina 23.09.2013. 11.57

    Edmund, Krievijas impērijas laikā lai arī bija posmi, kad notika intensīva pārkrievošana, tai bija salīdzinoši neliela efektivitāte, jo te netika iepludināti krievu kolonisti, un pēc Krievijas impērijas krišanas jaunajā Latvijas Republikā nebija vairāk kā trešdaļa iedzīvotāju kolonisti.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 23.09.2013. 11.29

toties redzēju šorīt lielu virsrakstu Dienā, kurā bija teikts, ka Ukraina neklausīs krievu diktātu un veidos tirdzniecības saites ar Eiropas Savienību. Laba ziņa , nu ne jau nu priekš linoxiem un edžām.

+17
-1
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu