Valdība piespiedusi "The Guardian" iznīcināt Snoudena failus • IR.lv

Valdība piespiedusi “The Guardian” iznīcināt Snoudena failus

41
''The Guardian'' interneta vietnes stopkadrs.

Augsta britu amatpersona piedraud redaktoram ar tiesu darbiem

Lielbritānijas valdība piespiedusi laikrakstu “The Guardian” iznīcināt no bijušā ASV izlūkdienestu darbinieka Edvarda Snoudena saņemtos failus, pretējā gadījumā draudot ar tiesu darbiem, otrdien pavēstīja avīzes redaktors Alans Rasbridžers, ziņo aģentūras LETA-AFP.

Pēc redaktora teiktā, ar viņu sazinājusies kāda “ļoti augsta ranga valdības amatpersona, kas apgalvoja, ka pārstāv premjerministra uzskatus”. Ar šo amatpersonu Rasbridžers ticies divas reizes, un no viņa tikusi pieprasīta “visu materiālu atdošana vai iznīcināšana”.

Laikraksts publiskoja informāciju par ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) un Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūras GCHQ izvērstajām masu novērošanas programmām. No Snoudena iegūtā informācija divu GCHQ drošības ekspertu pārraudzībā tika iznīcināta “The Guardian” redakcijas pagrabā, atklāja izdevuma redaktors.

Savukārt svētdien britu policija Londonas Hītrovas lidostā uz deviņām stundām aizturēja materiālus par ASV izlūkdienestu izspiegošanas programmu publicējušā “The Guardian” žurnālista Glena Grīnvalda partneri Dāvidu Mirandu. Miranda bijis ceļā no Berlīnes uz Riodežaneiro.

Grīnvalds laikrakstā “The Guardian” publicēja atmaskojošus materiālus par ASV izlūkdienestu iedzīvotāju izspiegošanas programmām. Slepenos materiālus viņam bija nodevis Snoudens.

Britu varas pārstāvji nepaskaidroja motīvus, kāpēc Miranda aizturēts. “28 gadus vecs vīrietis aizturēts Hītrovas lidostā, balstoties 2000.gada Terorisma likuma septītā pielikuma nosacījumos,” sacīja policijas preses pārstāvis. “Viņš netika arestēts. Viņš pēc tam tika atbrīvots.”

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija “Amnesty International” Mirandas aizturēšanu dēvē par “patvarīgu atriebības taktiku”. Mirandam konfiscēti visi elektroniskie informācijas nesēji – dators, telefons, digitālā fotokamera, spēļu iekārta, atmiņas kartes. Miranda ceļā no Berlīnes uz savu dzimto Brazīliju bija piestājis Londonā.

ASV meklē bijušo izlūkdienestu darbinieku Snoudenu par slepenu dokumentu publiskošanu. Varasiestādes viņam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā un citos noziegumos. Snoudens vairākas nedēļas pavadīja Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā, kuru pameta tikai 1.augustā, kad Krievija viņam uz gadu piešķīra pagaidu patvērumu.

Komentāri (41)

archoftriumph 20.08.2013. 10.24

jaacer ka taa nebija vieniigaa slepeno materiaalu kopija. drosaakais aizsardziibas veids ir slepenas lietas celt gaismaa 1000 eksemplaaros pa visu pasauli.

arii NEO policija meegina piespiest kluseet, bet man skjiet ka drosakais veids ir nespeeleet peec policijas noteikumiem bet celt informaaciju gaismaa.

+13
-4
Atbildēt

2

    Eleonora Maisaka > archoftriumph 20.08.2013. 11.59

    Edmunds Zālīte
    Šaubos, vai NEO būs glaimots par viņa pielīdzināšanu tādiem organismiem kā Snoudens. Nevajag no viņa mālēt ko vairāk kā parastu krievu spiegu, kuram nav paveicies.
    Vēl Džordano Bruno Snoudena sakarā neaizmirti pieminēt!

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > archoftriumph 20.08.2013. 13.08

    WikiLeaks releases 400GB of encrypted ‘insurance’ data. The data has been posted on social media giants Facebook and Twitter but the key to unlock the encrypted data has not been published yet

    https://twitter.com/wikileaks/status/368426845735120896

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

Estere Urbančika 20.08.2013. 10.37

Totāls FAIL no valdības puses. Tīrākā preses brīvības ierobežošana.

100%, ka šiem ir kopijas. Pietam Washington Post rakstā par šo tēmu tika minēts, ka The Guardian lielāko daļu par Snoudenu raksta no Ņujorkas biroja, tā ka viņiem ir kopijas. Mūsdienas iznīcināt cieto disku nav nekas vairāk kā iebiedēšanas taktika, jo reāli informācija var atrasties jebkurā pasaules nostūrī un tai var piekļūt no jebkuras vietas, kur pieejams internets, vai nu pa vadu, vai pa gaisu. Arī tie, kas darīja iznīcināšanu, to apzinās.

+12
-4
Atbildēt

0

Janis 20.08.2013. 10.26

Te nu bija demokrātija, vārda brīvība un žurnālistiskā neatkarība.

+9
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu