Latvijas kadeti burās ar lielākajiem kuģiem • IR.lv

Latvijas kadeti burās ar lielākajiem kuģiem

33
Vācu kuģi "Alexander von Humboldt II" un "Alexander von Humboldt" pie Brēmenes. Foto: EPA/LETA
Mārtiņš Pričins

Latvijas pārstāvji būs arī uz kuģa, kas aprīkots burāšanai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

58 jaunieši no Latvijas piedalīsies starptautiskajā burinieku regatē„The Tall Ship Races 2013″, kas no 25. līdz 28. jūlijam norisināsies arī Rīgā.

Regate „The Tall Ship Races 2013″ ir ikgadējs burāšanas sporta pasākums, kurš norisinās četrās ostu pilsētās četrās valstīs. Rīga šo pasākumu uzņems otro reizi. Pirmo reizi regati Rīga uzņēma 2003. gadā, un arī toreiz starpposms norisinājās galvaspilsētā.

„Tas būs viens no skaistākajiem un grandiozākajiem vasaras pasākumiem Rīgā,” sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR). Viņš norādīja, ka šādu pasākumu laikā pilsētu apmeklē aptuveni pusmiljons cilvēku. Ameriks izteica pateicību visiem brīvprātīgajiem, kas iesaistīti sakaru dienestā, un pauda cerību, ka laika apstākļi burāšanai būs labāki nekā pirmā posma laikā, kad Baltijas jūrā nogrima viens no senākajiem norvēģu buriniekiem „Wyvern”.

Latvijas Burāšanas mācību asociācijas (LBMS) valdes priekšsēdētājs Uģis Kalmanis Ir.lv pastāstīja, ka regates organizatori no „Sail Training International” katrai organizētājostai kā obligātu prasību izvirzīja sameklēt un finansēt vismaz 25 jauniešus vecumā no 15 līdz 25 gadiem. „Bet savācām 58 jauniešus, kuri piedalīsies vienā no regates posmiem. 47 jaunieši ceļos no Helsinkiem uz Rīgu, savukārt pārējiem būs liels izaicinājums pilnvērtīgi piedalīties otrajā sacensību posmā no Rīgas uz Ščecinu,” saka Kalmanis.

Regatē piedalīsies jaunieši no Rojas un Mērsraga vidusskolas, Latvijas Jūras akadēmijas, arī no alternatīvās ģimenes mājas „Zvannieki”. Jauniešu atlases pienākumu uzņēmās LBMS. Daļēju finansējumu 7500 eiro apmērā nodrošināja arī „Sail Training International”. Viena kadeta jeb jūrskolas kursanta izmaksas vienā regates posmā astoņu dienu garumā ir no 600 līdz 950 eiro.

Kā norāda Kalmanis, lielākā Latvijas kadetu pārstāvniecība būs uz Krievijas burinieka „Mir” un vācu burukuģa „Alexander von Humboldt II”, attiecīgi 21 un 16 jaunieši. Kā vienu no būtiskākajiem notikumiem Kalmanis min sadarbību ar biedrību „Latvijas bērniem ar kustību traucējumiem” – viena jauniete ar britu kuģi „Tenacious”, kas ir aprīkots burāšanai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, dosies no Helsinkiem uz Rīgu.

Piektdien, 19.jūlijā, no rīta 47 jaunieši dosies uz Helsinkiem, lai uzkāptu uz kuģiem „Alexander von Humboldt II”, „Mir”, Austrijas „Aglaia” un „Tenacious”. Pārējie jaunieši no Rīgas dosies uz Ščecinu, lai piedalītos otrā posma sacensībās uz Krievijas burinieka „Shtandart” un buru kuģiem „Aglaia”, „De Gallant” no Nīderlandes un britu „Johanna Lucretia”.

Laura Lipska ir viena no kadetēm, kas ceļos uz Krievijas kuģa „Mir”. Laura Ir.lv stāsta, ka piedāvājumam piedalīties regatē piekritusi uzreiz. Viņas mērķis ir izpētīt burāšanu un izbaudīt to uz jūras. Viņa drīz pabeigs skolu, tādēļ apsver iespēju studēt Jūras akadēmijā, jo arī viņas tēvs nodarbojas ar burāšanu.

Edgars Zariņš un Niks Iļčukovs ir no biedrības „Zvannieku mājas”. Abi vēlas iegūt pieredzi kuģniecībā un burāšanā. Edgars ir priecīgs par „tik jaunu un lielisku iespēju” un ir gatavs darīt visu, kas uz klāja būs nepieciešams. Savukārt Niks sacīja, ka drīz absolvēs skolu, tādēļ pieļauj iespēju nākotnē nodarboties ar kuģniecību. Arī viņi kuģos ar „Mir”.

Mērsraga vidusskolas skolēns Rolands Indruškevičs pastāstīja, ka burās ar „Alexander von Humboldt II”. Par pasākumu viņš uzzinājis skolas sanāksmē no Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova. „Nekavējoties nolēmu pieteikties, jo 2003. gadā apmeklēju pirmo regati. Toreiz biju mazs un sapņoju, ka kādreiz braukšu uz tāda kuģa. Mans mērķis ir iepazīt burinieku arodu. Tā kā nāku no Mērsraga, kas ir zvejniekciems, domāju savu nākotni saistīt ar jūru.” Viņš atzina, ka burāšanā nav pieredzes, uz klāja viņš palīdzēs apkalpei un cer arī dabūt pastūrēt.

Šogad regate „The Tall Ship Races” sākās 4. jūlijā. Tajā startēja 107 burukuģi un jahtas no 17 valstīm. Kopējais dalībnieku skaits ir ap 3000 cilvēku. Regate ir īpaša ar to, ka katra burinieka komandā vismaz pusei dalībnieku jābūt jauniešiem vecumā līdz 25 gadiem.

Regatē ir divi sacensību posmi: pirmais startēja no Dānijas pilsētas Orhūsas līdz Somijas galvaspilsētai Helsinkiem, bet otrs notiks no Rīgas līdz Ščecinai Polijā. Starpposmā burinieki piestās Rīgā, kur no 25. līdz 28. jūlijam iedzīvotājiem tiks piedāvāta plaša pasākumu programma, tajā skaitā iespēja uzkāpt uz A un B klases burinieku klāja.

 

Komentāri (33)

ilmisimo 18.07.2013. 11.57

Latvijas kadeti burās…
___________ Šņabis pa freiju?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu