Reformu partiju vadīs Edmunds Demiters • IR.lv

Reformu partiju vadīs Edmunds Demiters

63
Edmunds Demiters (no labās) un Vjačeslavs Dombrovskis Reformu partijas kongresā. Foto: Ieva Lūka, LETA

Reformu partijas valdē ievēl arī Zatleru, Vilnīti un Vjačeslavu Dombrovski

Sestdien kongresā par Reformu partijas (RP) valdes priekšsēdētāju jeb partijas vadītāju ievēlēts partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Demiters. Par viņu nobalsoja 92 kongresa delegāti, bet otrs kandidāts – RP valdes loceklis Romualds Ražuks – saņēma 42 balsis.

Demiters pēc ievēlēšanas norādīja, ka novērtē viņam uzticēto milzu atbildību. Viņš biedriem nesolīja vieglas dienas, ziņo LETA.

Kongresā ievēlēja Reformu partijas (RP) valdi, tajā skaitā iepriekšējo valdes priekšsēdētāju Valdi Zatleru, izglītības un zinātnes ministru Vjačeslavu Dombrovski un vienu no RP līderiem Jāni Vilnīti. Valde sastāv no valdes priekšsēdētāja, pieciem reģionu pārstāvjiem un desmit valdes locekļiem.

Kā valdes locekļi ievēlēts Zatlers, Dombrovskis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, Saeimas deputāti Vilnis Ķirsis, Jānis Ozoliņš un Inita Bišofa, RP līdzšinējās valdes locekles Sandra Sondore-Kukule un Sarma Freiberga un Kokneses mērs Dainis Vingris.

Kā reģionu pārstāvji valdē ievēlēti Vilnītis, RP Rīgas mēra amata kandidāte 1.jūnijā notikušajās pašvaldību vēlēšanās Inga Antāne, pašreizējie valdes locekļi Romualds Ražuks un Edmunds Jurēvics un bijusī Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova.

Demiters uzrunā atzīmēja, ka nav mainījies pirms diviem gadiem RP izvirzītais uzstādījums – “pret naudas varu, par godīgu politiku, par labu pārvaldību un sabalansētu ekonomiku”. Jaunais RP valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka RP ir partija bez etniskā nošķīruma.

Demiters izteicās, ka patlaban RP var vērot, kā partneri koalīcijā netur savus solījumus un ir nostājušies uz greiza ceļa, cenšoties lauzt ne vien dotos solījumus, bet pat apturēt jau realizētās pārmaiņas. “Protams, tagad es runāju par darbaspēka nodokļa samazināšanu, ko ir panākusi RP un kas ir ierakstīts likumā. Uzskatu, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir jāsamazina tādā tempā, kā tas ir paredzēts likumā – jebkuras izmaiņas un solījumu nepildīšana grauj jau tā nelielo uzticību valdībai un ir pretrunā ar tiesiskas valsts principiem. Šis ir mēģinājums atteikties no valsts ilgtermiņa attīstības, tā ir augstprātības un visatļautības pazīme,” savus koalīcijas partnerus valdībā kritizēja Demiters.

Viņš arī norādīja, ka šo divu gadu laikā RP itin bieži ir “kalpojusi par bremzi koalīcijas partneru vēlmei bezatbildīgi metāties ar etnisko kārti. RP ir iestājusies par veselo saprātu un pret sabiedrības šķelšanu un radikalizāciju”.

RP jaunais vadītājs atzīmēja, ka RP jau pirms diviem gadiem definēja sevi kā centrisku spēku, tādu, kas iestājas par līdzsvarojošām pārmaiņām ilgtermiņa attīstībai, par valsts politiku bez etniska dalījuma, nelielu, efektīvu pārvaldi ar plašu pilsoņu līdzdalību un uzsvaru uz indivīdu un kopienu atbildīgiem lēmumiem.

Demiters savā uzrunā pievērsās arī labējo partiju nākotnei, atzīstot, ka pašvaldību vēlēšanas ir skaidri parādījušas, ka ir nepieciešama labējo un centrisko spēku konsolidācija. Partijām ar līdzīgiem politiskajiem uzskatiem nepieciešams sadarboties un jābeidz apkarot vienai otru, aicināja RP vadītājs.

Par savu galveno uzdevumu partijas vadītāja amatā viņš nosauca RP saliedētības stiprināšanu, izveidojot skaidru, saprotamu un strukturētu organizāciju, saliedētu un vienotu komandu, kura spēj panākt savus mērķus. Tikpat svarīgs uzdevums būs gan RP frakcijai, gan ministriem, gan pārējiem biedriem kopīgi iestāties par valsts budžeta prioritātēm, “kuras ir vērstas uz nākotni un attīstību, nevis tūlītēju labumu pārdalīšanu un kleptokrātiju”.

Kā trešo sava darba prioritāti Demiters nosauca partijas sagatavošanu startam nākamajās Saeimas vēlēšanās. Ceļā uz tām iespējams, arī sadarbojoties ar citiem politiskajiem spēkiem, saglabājot RP vērtības un galveno uzstādījumu – visa pamatā ir cilvēks, un tikai pēc tam nāk valsts, izteicās RP jaunais līderis.

Demiters dzimis 1963.gadā. Viņš Latvijas Universitātē ieguvis bakalaura grādu tiesību zinātnēs. Demiters savulaik bijis SIA “Jaunpagasts” valdes loceklis, a/s “Latvijas balzams” valdes loceklis, alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmuma “Jaunalko” līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs.

Demiters tika ievēlēts 11.Saeimā no tagadējās RP saraksta. 2011.gada oktobrī viņš kļuva par Iekšlietu ministrijas (IeM) parlamentāro sekretāru un līdz ar to pārtrauca darbību vairāku uzņēmumu vadībā, atkāpās no Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības valdes priekšsēdētāja amata. Demiters līdz tam bija valdes priekšsēdētājs SIA “Jaunalko”, SIA “Kokaudzētava Kurzeme” un SIA “Zaļais serviss”, kā arī valdes loceklis SIA “Ziemeļkurzemes drošība”.

2013.gada janvārī Demiters līdz ar apstiprināšanu par RP Saeimas frakcijas vadītāja vietnieku atstāja Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra amatu.

Sestdien Lielajā ģildē notika RP otrais kongress.

 

Komentāri (63)

Kalvis 13.07.2013. 21.15

Reformu partija būšot bez etniskā dalījuma? Ak vai! To, kas pazudināja partiju ņemšot par pamatu.

Interesanti kā tas izpaudīsies – Panatnāciju (aborigenus) samaisīs kopā ar kolonizatoriem un šito murgu nosauks par draudzīgo Latvijas tautu – latvijiešiem, laikam.

Ja nopietni, vajadzētu atrast un izstudēt kadas valsts pieredzi, ja tāda būtu, kurā labprātīgi, ar sajūsmu aborigeni un kolonizatori integrētos. Un padomāt vai tas vispār iespējams. It īpaši ja impērija, kas kolonizēja vēl dzīva un vesela un ar lielu interesi seko “integrācijas” procesiem mūsmājās.

Šito visu gan derētu nopietni apspriest un tikai tad, ja iespējams, sākt kaut kādu integrāciju.

Šobrīd tā integrācija ir tukša ķēmošanās, pieņemot vēlamo par esošo. Un tādejādi pats šis process (integrācija, saliedētība) kļūst par Kremļa “maigo varu”. Jo kolonistiem ir noteikumi…

+17
-5
Atbildēt

0

buchamona 13.07.2013. 20.03

Saeimas deputāts Valdis Liepiņš brīdināja, ka RP 12.Saeimā neiekļūs, ja netiks skaidri pateikts, ka RP valdībā nesadarbosies ar apvienību “Saskaņas centrs” (SC), …..
Tomēr tālākajās RP biedru debatēs izskanēja arī doma, ka, lai gan kopā ar SC nevajag iet, bet pie sarunu galda ar apvienību sēsties būtu iespējams…

http://www.diena.lv/latvija/politika/reformu-partijas-kongresa-gan-kritize-citas-partijas-gan-pieversas-paskritikai-14016090

Ja RP tik ietiepīgi nebūtu vilkusi koalīcijā SC, droši vien būtu viena spēcīga partija. Aplauzās. Tagad beidzot dažiem reformistiem pieleca, ka pēdējais laiks kāpt nost no grābekļiem, dažiem vēl joprojām ne. :)
Zatlers kaut ko stāstīja par to, ka par radikāļiem būt ir viegli, pa vidu esot grūti noturēties. :) Man, lasot viņa pārdomas, radās jautājums – ieņemt noteiktu pozīciju pret valsts ienaidnieku – vai tas ir radikālisms? Un, kā var nosaukt tos, kuri ” tā pa vidu” ņemas kopā ar cvetkovām, kabānoviem un ušakoviem, arī urbanovičiem un cilēvičiem ?:)

+16
-6
Atbildēt

3

    kristaps_drone > buchamona 15.07.2013. 11.09

    “TM, par kuru atbild NA, izveidojūši izcilu tiesu sistēmu” – laikam, ja melus atkārto uzbāzīgi un nepārtraukti, atradīsies kāds, kurš tiem notic. Ja mēs sastādītu bijušo tieslietu ministru sarakstu, tad skaidri redzētu, ka NA ministri tur nebūt nebija lielāko atjaunotās Latvijas laika daļu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 15.07.2013. 10.31

    Nu, NA ministri noteikti ir redzamāki – par Grendi viss sen skaidrs, tā iedeva savam ģimenes draugam bez kokursa pasūtījumu NB nobeigšanas darbiem, Zatlera dzīvoklis tur nobāl, TM, par kuru atbild NA, izveidojūši izcilu tiesu sistēmu, nu tas, ka daudzi NA deputāti redzami ar savu absolūto aprobežotību, un tuvi ZZS un SC pēc domāšanas modeļa, arī ir acīmredzami.
    Par Ķīli “negatīvā nozīmē” arī ir visai šaubīgs secinājums, tad jau par mūsu “AI” biznesu, visu to AIP totāli sevi diskreditējošu, absolūti neadekvātām Rivžām un Druvietēm, un to diplumu pārdošanu dažu cilvēku iedzīvošanās nolūkā, jāsauc par ko pozitīvu un pareizu.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > buchamona 14.07.2013. 00.44

    Minētais bija punkts uz i, bet ne tuvu vienīgais iemesls ZRP kraham….Pamatā jau šai partijai nav vaira auditorija, jo tā tika būvēta kā galēji liberāla ar visām no tā izrietošām sekām – Ķīļa nedarbi, IIN samazināšana par varītēm utt. Nu ir atēdušies Latvijas iedzīvotāji neolibērālismu visās tā formās(politiskā, nacionālā, ekonomiskā, utt.) – partijas, kas to spiedīs var droši doties uz politisko miskasti, gluži tāpat kā SC pakalpiņi….tāpēc Vienotībai tāda interesanta retorika pēdējā laikā – nacionāli un turklāt vienkāršās tautas aizstāvji :)

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

dro 13.07.2013. 21.03

Zatlers riskēja – vai nu “pan vai propal”. Cerēja, ka tauta uz rokām ienesīs Rīgas pilī, tādēļ vajadzēja mainī tSatversmi, bet to varēja izdarīt tikai ar SC palīdzību. Ai Ļiļka, Ļiļka, vai tiešām nebiji izlasījusi pasaku par veci un zelta zivtiņu?:)

+12
-6
Atbildēt

1

    peerku > dro 14.07.2013. 19.35

    Ļoti trāpīgi atmaskots Zatlers, kas cerēja mainīt Satversmi, lai tiktu par tautas vēlētu prezidentu, kāpēc arī bija vajadzīgs SC.

    Šī ir pērle savā precīzajā vienkāršībā:
    “Ai Ļiļka, Ļiļka, vai tiešām nebiji izlasījusi pasaku par veci un zelta zivtiņu?”

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu