Atbalsta finansējumu JRT pagaidu pārcelšanās vajadzībām • IR.lv

Atbalsta finansējumu JRT pagaidu pārcelšanās vajadzībām

23
Jaunā Rīgas teātra atslēgas. Foto: Evija Trifanova, LETA

Nākamajā gadā tiek plānots sākt ēkas Lāčplēša ielā 25 būvniecības darbus

Valdība otrdien atbalstīja finansējuma piešķiršanu Jaunā Rīgas teātra (JRT) pagaidu pārcelšanās vajadzībām, proti, ēkas Miera ielā 58a būvniecības projekta un nomas maksas izdevumu segšanai un ēkas Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijā veicamo pārcelšanās darbu un aprīkojuma iegādes izdevumu segšanai, ziņo LETA.

Paredzēts, ka Finanšu ministrijai, sagatavojot priekšlikumus likumprojektam par valsts budžetu 2014.gadam, būs jāparedz ilgtermiņa saistības VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) ēkas Miera ielā 58a būvniecības projekta izdevumu segšanai 2014.gadā 1 981 120 latu apmērā.

Savukārt Kultūras ministrijai, sagatavojot un iesniedzot Finanšu ministrijā priekšlikumus likumprojektam par valsts budžetu 2014.gadam, būs jāparedz ilgtermiņa saistības ēkas Miera ielā 58a nomas maksas izdevumu segšanai VNĪ 2014.gadā 25 486 lati, 2015.gadā 152 918 lati un 2016.gadā 76 459 lati, kā arī apkures izdevumu segšanai 2014.gadā 23 614 lati, 2015.gadā 79 357 lati un 2016.gadā 45 292 lati.

Tāpat būs jāparedz JRT pārcelšanās un aprīkojuma iegādes izdevumu segšana. Pārcelšanās izdevumu segšanai 2014.gadā paredzēts atvēlēt 21 472 latus un 2016.gadā 21 472 latus, bet aprīkojuma iegādes izdevumu segšanai 2014.gadā 173 411 latus. Paredzēts, ka JRT pagaidu mājvietas Miera ielā 58a būvniecības darbi būs jāpabeidz līdz 2014.gada 31.oktobrim, nosakot, ka plānotais ēku nomas līguma sākuma termiņš ir 2014.gada 1.novembris.

Nākamajā gadā tiek plānots sākt ēkas Lāčplēša ielā 25 būvniecības darbus, līdz ar to JRT darbību plānots pārcelt uz citām telpām. Šā gada 3.maijā VNĪ izsludināja metu konkursu JRT ēku kompleksa Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijai, kurā piedāvājumi jāiesniedz līdz 15.jūnijam.

Ēku kompleksā Miera ielā 58a plānota JRT izrāžu vieta 2014.-2016.gada sezonās un Radošo industriju kvartāls pēc JRT pārcelšanās uz Lāčplēša ielu 25.

Būtiskākie veicamie rekonstrukcijas darbi Miera ielā 58a ir kravas telfera (celtņa) izbūve uz ēkas ceturto stāvu, celtņa sliežu ceļa izbūve dekorāciju un gaismas iekārtu pacelšanai, pārvietošanai un iekārtu nostiprināšanai, grīdas seguma ieklāšana, evakuācijas zonu izbūve no apmeklētāju un darbinieku telpām līdz ēkas izejai, ugunsdzēsības signalizācijas izveide, ārējā ūdensvada un ugunsdzēsības ūdensvada izbūve, elektroapgādes sistēmas sakārtošana, sanitāro iekārtu montāža, apkures sistēmas rekonstrukcija, telpu akustisko prasību nodrošināšana, telpu izolācija, apēnošana un apdare, kā arī iekšējās translācijas izveide.

Lai īstenotu sekmīgu JRT pārcelšanos uz pagaidu telpām, nepieciešams paredzēt papildu finansējumu pārcelšanās izdevumiem un aprīkojuma iegādes un ar to saistīto izdevumu segšanai, tas ir, teātra inventāra demontāžai, pārvešanai un uzstādīšanai, kā arī tribīņu un sēdvietu iekārtošanai divās zālēs, divu skatuves priekškaru un logu aizkaru iegādei, skatītāju garderobes izveidei un reklāmas stendu ierīkošanai, lai informētu skatītājus par JRT atrašanos citās telpās.

JRT darbības nodrošināšanai pagaidu telpās būs nepieciešami papildu izdevumi arī komunālo maksājumu – galvenokārt apkures – izdevumu segšanai saistībā ar telpu Miera ielā 58a lielo tilpumu, kas ir 36 737 kubikmetri, salīdzinot ar pašreizējām telpām Lāčplēša ielā 25 – 30 804 kubikmetriem.

Ievērojot JRT vajadzību nodrošināšanai radīto telpisko risinājumu un funkcionālo plānojumu, telpu eksplikāciju un iekārtojumu, Miera ielas 58a ēku telpas pēc 2016.gada būs piemērotas un izmantojamas dažādiem kultūras nozīmes pasākumiem. Iegādātais aprīkojums paliks Miera ielā 58a pēc 2016.gada, kad JRT pārcelsies atpakaļ uz Lāčplēša ielu 25. Tur paliks tribīnes un sēdvietas divās zālēs ar aptuveni 220 skatītāju vietām katrā zālē, kā arī paliks skatuvju priekškari, logu aizkari un aizkaru stangas un skatītāju garderobes.

Saskaņā ar Nacionālā attīstības plāna rīcības virziena uzdevuma darbību pēc 2016.gada Miera ielā 58a paredzēts radīt fizisku un virtuālu platformu starpdisciplinārajai sadarbībai nacionālā un starptautiskā līmenī, iesaistot augstākās izglītības iestādes, radošo industriju mazos un vidējos komersantus un nozari atbalstošo pakalpojumu sniedzējus. Paredzēts, ka ēkas Miera ielā 58a nodrošinās telpas skatuves mākslai, mēģinājumu telpām, dizainam, radošai uzņēmējdarbībai, izstādēm, augstskolu sadarbībai, prototipēšanas laboratorijai un citām funkcijām.

 

Komentāri (23)

silvija_vitina 11.06.2013. 13.27

man, protams, vairāk interesē, kas notiks ar ēku pēc 2016.g., kad JRT laimīgi evakuēsies atpakaļ uz savām mājām. Pēdējā rindkopa par virtuālajām un kādām tur vēl platformām, protams, ir uzrakstīta ļoti pārgudri – redzēs, kāds būs sausais atlikums… ceru (ļoti gribu cerēt), ka ieguldītie 2 mlj. būs tā vērti.

Nedaudz brīnos, ka tehniskajā projektā nekas nav domāts par energotaupības pasākumiem, bet gan brutāli saskaitīts, par cik pieaugs komunālie tēriņi uz tilpuma palielināšanās rēķina. Tiešām, arī šī telpa būs tikpat “caura” kā vecā neremontētā Lāčplēša ielas ēka????

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu