Valsts plāno segt 10% no naftas ieguves izmaksām • IR.lv

Valsts plāno segt 10% no naftas ieguves izmaksām

34
SIA "PBK" valdes loceklis Ojārs Kehris (no kreisās), Valsts prezidenta ārlietu padomnieks Marģers Krams, "Kuwait Energy Company" pārstāvis Muhameds Al Houkals un "Balin Energy" tehniskais projektu vadītājs Gabors Vakarcs sarunājas pirms tikšanās ar Valsts prezidentu Melngalvju namā saistībā ar naftas izpētes urbumu veikšanu Baltijas jūrā. Foto: Ieva Čīka, LETA

Saņemt valsts cer vairāk – 15% ieņēmumu

Ja naftas izpēte Baltijas jūrā Latvijas ekskluzīvajā zonā būs veiksmīga, tālākajā ieguves procesā valsts plāno segt 10% no izmaksām, bet saņemt 15% no ieņēmumiem, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”.

Valsts budžetā ir iemaksāti 75 000 latu par izsniegto licenci SIA “Balin Energy”, bet brīdī, kad sāksies naftas ieguve, valstij par katru iegūto barelu naftas pienāksies 15% no tā brīža vērtības.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) paredz, – “ja tiks atklāta nafta vai gāze, tad arī interese par licencēm būs daudz lielāka. Droši vien tad būs jārunā arī par citiem nosacījumiem, jo pašreiz “Balin Energy” ir tie, kas iegulda visus līdzekļus šajā izpētes urbumā, kur Latvijas valsts līdzekļus neiegulda. Tā ka tas zināmā mērā ir riska ieguldījums no “Balin Energy” puses”.

Viens no “Balin Energy” īpašniekiem, “Kuwait Energy” darbības vadītājs Muhameds Al Houkals atzinis, ka “līguma nosacījumi, kas mums ir Latvijā, ir ļoti pievilcīgi un izdevīgi”. Izdevīgums neesot faktā, ka licences cena un nodevā maksājamie 15% procenti būtu salīdzinoši zemi, bet gan tajā, ka valsts puse ieguves procesā plāno segt 10% no izmaksām. Tajā pašā laikā valsts tik pat lielu īpatsvaru no peļņas atgūs, ja naftas sūknēšana sekmēsies panākumiem.

“Ja šī daļa būtu mazāka, tad būtu grūti investorā raisīt interesi, veikt šos izpētes urbumus. Citādi var būt tā, ka pat veiksmes gadījumā no nākotnes peļņas, investori nespēs atgūt jau ieguldītos līdzekļus,” lēmumu par līdzmaksājumiem skaidrojis Ekonomikas ministrijas enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands.

“Balin Energy” gada pārskats liecinot, ka naftas izpētē ieguldīti jau apmēram 13 miljoni latu, bet raidījums vēsta, ka summa esot nedaudz lielāka – 16,5 miljoni latu.

 

Komentāri (34)

lebronj2356 27.05.2013. 09.45

Par valsts(patiesībā mūsu visu kopējo) mantu, tās attīstībā ieguldot 10% saņems 15% ienākumu – 15-10 = 5%….Bravo, jauns apfenderēšanas kalngals, saņemt 1/20 daļu no savas mantas, pārējas 19/20 atstājot urbējiem….un atļaujiet minēt – ka arī nevienu darbavietu(vismaz noteikti ne pieklājīgi apmaksātu) vietējiem šī urbšana nenodrošinās – laikam jau sevišķas nozīmes būs tur kas vai nē, nav !

+7
-6
Atbildēt

9

    andris902 > lebronj2356 27.05.2013. 10.41

    …kas Tev liedz nodibināt pašam savu naftas ieguves kompāniju, izstrādāt savu naftas ieguves tehnoloģiju, uzstādīt naftas ieguves platformas, pumpēt naftu un….kļūt stāvus bagātam?….un tad varēsi padalīties ar valsti – vismaz 50:50….Tev taču nebūtu iebildumu, vai ne?….

    ….un valstī mums pārpilnība ar augsti izglītotiem speciālistiem, kas varēs strādāt Tavā kompānijā un pelnīt milzu algas….

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > lebronj2356 27.05.2013. 22.43

    Jā, interesanti, kāda ir PBK daļa? Tipisks koloniālas valstiņas izlaupīšanas scenārijs – ārzemju kompānijas pelna, vietējā kleptokrātu – plutokrātu elite pelna, valstij milzu parādi un nabadzība. Nolādētie komunistu cūkas!

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > lebronj2356 27.05.2013. 12.39

    …Krix….uzjautrina ņaudētāji….par visu un da jekbko….un Tevi varētu demonstrēt kā uzskates līdzekli…. :)
    …N.P. …. :))

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    grislits > lebronj2356 27.05.2013. 18.24

    Tiešām nevajag jaukt ķiršus ar tomātiem. Latvijas faktiskais ieguldījums kopējā biznesā nav tikai 10% no ieguves finansējuma, bet arī viss, kas atrodas dzīlēs.

    Ja jums piederētu iespējamas grants atradnes un jūs kādu nolīgtu veikt urbumus izpētei, vai jūs slēgtu līgumu, ar kuru atdotu gandrīz visus krājumus urbējam? Diez vai.

    Par to, ka urbējs urbj kredītā, viņš saņemtu no iegūtā daļu, kas atmaksā urbšanu, un pēc tam saņemtu procentu no iegūtā, kas apmaksātu viņa pakalpojumu. Labi, uz tā rēķina, ka viņš riskē un var arī nekas netikt atrasts, to procentu var piešķirt lielāku. Vēl var veikt arī sadali pa posmiem – sākumā visa nafta līdz noteiktam apjomam pieder urbējam, tad zināms daudzums tiek dalīts, piemēram uz pusēm, un pēc tam paliek ceturtdaļa. To visu sarēķinot no atradņu lieluma un tā, cik ātri atmaksājas ieguve.

    Bet ne jau atdot par sīku procentu visu. Es joprojām ceru, ka tā licence ir uz kaut kādu apjomu vai laiku. No tā teksta nevar saprast, jo tiek minēts, ka ja atradīs naftu, tad varētu palielināties interese par licencēm un tikt pārskatīti noteikumi. No tā secinu, ka tomēr nākotnē netiek viss uz visiem laikiem no atradnēm atdots par 15% ieņemumiem.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > lebronj2356 27.05.2013. 18.00

    Kāda ir starpība starp 5% ķiršu un 15% tomātu? Zinu, stulbs jautājums, un tikpat stulbi ir salīdzināt 10% izmaksu ar 15% no ieņēmumiem. Sliktā ziņa – jelkāda peļņa nav garantēta, rezultāts var būt negatīvs. Piemēram, Jūs subsidējat draugam no taksometra iegādes un uzturēšanas 10%, un pretī saņemat 15% no viņa ieņēmumiem – nez, cik piekristu?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > lebronj2356 27.05.2013. 17.06

    Es tā kā pēc būtības piekrītu Krixam un Normundam

    Un zanE, jūs tik labi visu zināt, paskaidrojiet man, kādā vīzē tur ir piesūcies pie tā projekta kaut kāds SIA PBK, kurā figurē tādi personāži kā Mārtiņš Bondars un Ojārs Kehris?

    Varbūt vēl kāda zināma odioza persona tur figurē?

    Un ko vispār tā SIA tur dara, ja tur darbojas arābi un poļi? Kārtējais nevajadzīgais starpnieks starp Latvijas valsti un urbējiem, kas uz mūsu rēķina nopelnīs?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > lebronj2356 27.05.2013. 16.05

    Es saprotu, ja uz līdzenas vietas uzbliež biznesu, tad ieguldīt 10% un saņemt 10% ir adekvāti, bet nafta 100% pieder Latvijas tautai. Tas būtu tas pats, kas pārdot Latvijas mežus, ieguldot 10% izstrādē un pēc tam saņemot 15% no iegūtās koksnes vērtības. Mēs tiekam apzagti!

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    efeja60 > lebronj2356 27.05.2013. 16.01

    zanE, vai tev tiešām 15% liekas adekvāta daļa?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 27.05.2013. 11.15

    3 vārdi : beidz dzīt demagoģiju !:)

    Ar ko parasti lielākoties nodarbojies !

    Labi saprati par ko ir runa – neba šeihs un poļi ir kādi labdari, ka par saviem līdzekļiem urbinās jūru, lai latviešiem nav lieka kapeiciņa jāsamaksā ! Lūk šis bija gadījums, kad varēja papētīt citu valstu pieredzi – ļoti šaubos vai arābi, norvēģi u.c. ir pie turības tikuši par 15%(no kuriem daļa ir reinvestētā privātā pasākumā!) no mantas vērtības sev atstājot…

    P.S. Ko tā uzcepies, ieinteresēta naftas biznesā, vai vienotajiem tur savs robs ?

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 27.05.2013. 21.07

Mūsu “nafta” ir biomasa, ko saprātīgi izlietojot, daļu etanola vai metanola veidā varētu pat eksportēt.

+2
-2
Atbildēt

0

ineta_rr 27.05.2013. 17.43

Padomāsim par vārdu Statoil. To var sadalīt divās saknēs stat+oil. Otrā sakne, oil, jādomā, komentārus neprasa – nafta vai eļļa angļu valodā. Arī otrā sakne ir pazīstama, bet varbūt ne tik acīm redzami – angliski tas ir state, savukārt vāciski Stadt, lai gan to etimoloģija ir dažāda, jo Stadt tāpat kā latviešu sakne stāv- (piemēram, stāvēt) ir visdrīzāk cēlušies pa tiešo no indo-eiropiešu pirmvalodas, kamēr angļu state ir aizgūts no latiņu status, kam, protams, apakšā ir tā pati indo-eiropiešu pirmvalodas sakne.

Tātad Statoil nozīmē valsts nafta. Kāpēc mums nevarētu būt sava Valsts Nafta? Kā nekā pirms naftas atrašanas Norvēģija esot bijusi Eiropas nabadzīgākā valsts.

+2
-3
Atbildēt

4

    andris902 > ineta_rr 27.05.2013. 21.11

    …nu, labi!….neurbsim!….dzīvosim ar apziņu – mēs esam bagāti, VARBŪT mums ir nafta!…:)

    ….mums jau ir bijuši gribētāji, kuri uzpirkuši zemes pleķus un sēž uz varbūtēja naftas lauka – droši vien, kļuvuši arī bagāti….no domas vien!…

    …pirmais izmēģinājums bez valsts finansējuma, lai noskaidrotu – vai tur tiešām kaut kas ir – nevar pretendēt uz milzu peļņu izdošanās gadījumā…pareizi esi uztvēris, ka sarunas ar nākošajiem pretendentiem var būt ar pilnīgi citiem nosacījumiem, jo ar zīlēšanu vairs nebūs jānodarbojas:
    -“Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) paredz, – “ja tiks atklāta nafta vai gāze, tad arī interese par licencēm būs daudz lielāka. Droši vien tad būs jārunā arī par citiem nosacījumiem, jo pašreiz “Balin Energy” ir tie, kas iegulda visus līdzekļus šajā izpētes urbumā, kur Latvijas valsts līdzekļus neiegulda. Tā ka tas zināmā mērā ir riska ieguldījums no “Balin Energy” puses”.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > ineta_rr 27.05.2013. 22.39

    …par likuma sakārtošanu – piekrītu….ir pēdējais laiks to izdarīt, taču…neesmu pārliecināta par labvēlīga balsojuma iespējamību, jo viens no koalīcijas partneriem pārāk cieši saistīts ar ietekmīgu vīriņu ar milzīgiem zemes īpašumiem….jau ir bijuši vairāki mēģinājumi likumu mainīt, lai novērstu nepilnības, diemžēl, neveiksmīgi…jo iesprūdis lobiju vai stipendiātu “priekšlikumu” džungļos….
    ….situācija var saasināties, ja tiešām tiks atrasta nafta…un…problēmas var rasties arī ar lietuviešiem…lai atceramies peripetijas ar jūras robežlīgumu ar Lietuvu….

    …ieskats 2011.gada novembra raidījumā “Panorāma”:
    http://www.youtube.com/watch?v=OdQDttkx80k

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > ineta_rr 27.05.2013. 18.25

    Nabadzīgākā jau gluži nē, bet nekāda līdziniece citām Skandināvijas valstīm īsti nebija.

    Un, ja vēlas, tad var būt arī valsts nafta, bet tas ir jāvēlas. ceru uz nākotni – skat manu komentāru zem jūsējā augstāk.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > ineta_rr 27.05.2013. 21.25

    Neviens neliek viņiem urbties, un nafta ir, jautājums ir vienīgi, vai vērts urbties. Un vispār kauns, ka joprojām nav sakārtota likumdošana – ar cietajiem iežiem viss skaidrs, bet plūstošie ir baigi plūstoša tēma – viens var urbt un pumpēt naftu vai ūdeni, kas atrodas arī zem citiem piederošas zemes. Formāli tas nav atļauts, bet kad tas kādu ir apturējis? Tāpat vispār ir absurds, ka kādam pieder zeme līdz būtībā Zemes centram, vēl stulbāk ir, ka būtībā jau zeme nemaz nepieder kādam, bet valstij – ja zeme patiesi piederētu kādai privātai vai juridiskai personai, tad valsts likumi uz privātas zemes pārstatu funkcionēt. Fakts, ka tā nav, jau pēc būtības pasaka, ka reāli zeme pieder valstij, kas tikai atļauj kādam ar to rīkoties likuma ietvaros, un pēdējais laiks likumā „Par zemes dzīlēm“ noteikt limitu, pēc kura tas ir vairs ne privātīpašums, bet gan valsts īpašums. 5 līdz 10 metri izklausās pieņemami ar papildus pantu, kas atļauj privātām vajadzībām veikt dziļākus urbumus ūdens ieguvei.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu