ASV izmeklētāji ieguvuši Bostonas teroraktā aizdomās turamā attēlu • IR.lv

ASV izmeklētāji ieguvuši Bostonas teroraktā aizdomās turamā attēlu

21
Izmeklētāji strādā Bostonas maratona sprādziena vietā. Foto: AFP/LETA

ASV amatpersonas noliedz aizdomās turamā arestu

ASV izmeklētājiem izdevies atrast attēlu, kurā, domājams, redzama persona, kas uzstādīja spridzekļus pie Bostonas maratona finiša līnijas, trešdien apstiprinājušas amatpersonas. Neviens arests nav veikts, ziņo LETA/AFP.

Jau vēstīts, ka ASV mediji trešdien ziņoja – arestēts aizdomās turamais, bet ASV amatpersonas šo informāciju noliedza.

Tomēr varasiestādēm izdevies iegūt aizdomās turamā attēlu no novērošanas kameru videoierakstiem un fotogrāfijām, kas var kļūt par nopietnu izrāvienu izmeklēšanas gaitā, apstiprinājušas amatpersonas. Izmeklētāji tagad cenšas identificēt aizdomās turamo un noteikt viņa atrašanās vietu, aģentūrai AFP atklāja kāda tiesībsargājošo iestāžu amatpersona.

Laikraksts “Boston Globe” ziņoja, ka izmeklētāju rīcībā nonākuši attēli, kuros, iespējams, redzams, kā aizdomās turamais uzstāda vienu no bumbām. Citi mediji ziņoja, ka atrasti arī attēli, kuros redzams, kā aizdomās turamais aizbēg.

Atbildību par šo teroraktu neviens vēl nav uzņēmies, un Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) sācis pasaules mēroga “medības” vainīgo notveršanai.

Masačūsetsas pavalsts gubernators Devāls Patriks tikmēr aicinājis sabiedrību saglabāt pacietību. “Viņi gūst progresu. Bet tas prasīs laiku. Ar katru stundu mēs nonākam arvien tuvāk,” atzīmēja gubernators.

Izplatoties ziņām par aizdomās turamo arestu, Bostonas tiesas namā trešdien sapulcējās simtiem cilvēku, bet policija mediju izplatīto informāciju noliedza, un FIB kritizēja faktu, ka mediji pēc sprādziena jau vairākkārt publicējuši nepatiesu informāciju par izmeklēšanas gaitu.

“Tā kā sižetiem bieži ir netīšas sekas, mēs lūdzam medijus, sevišķi šajā izmeklēšanas stadijā, būt piesardzīgiem un mēģināt pārbaudīt informāciju caur atbilstošiem oficiāliem kanāliem, pirms to izziņot,” norādīts FIB paziņojumā.

Aptuveni 100 ievainotie jau ir izrakstīti no slimnīcas, bet aptuveni desmit joprojām atrodas kritiskā stāvoklī.

Ceturtdien Bostonā ieradīsies ASV prezidents Baraks Obama ar sievu, lai piedalītos dievkalpojumā, kurā tiks aizlūgts par terorakta upuriem.

Noliedz, ka arestēts aizdomās turamais

ASV amatpersonas noliegušas iepriekš mediju izplatīto informāciju, ka arestēts aizdomās turamais par pirmdien Bostonas maratona laikā sarīkotajiem sprādzieniem, ziņo LETA/BBC.

Kā vēstīja telekanāls CNN un aģentūra AP, vadoties pēc diviem videoierakstiem no sprādziena vietas, arestēts aizdomās turamais, taču šo informāciju noraidījis Bostonas policijas departaments.

Kā iepriekš telekanālam CNN pavēstīja avots, kuram ziņots par izmeklēšanas gaitu, izmeklēšanā panākts izrāviens, analizējot videoierakstu no novērošanas kameras pie veikala pretim otrajai sprādziena vietai. Ieraksts esot izmeklētājiem sniedzis skaidru ainu par sprādziena vietu.

Progresu palīdzējis panākt arī Bostonas telekanāla video, sacīja avots, kurš atteicās sniegt sīkāku informāciju.

Savukārt laikraksts “Boston Globe” vēsta, ka izmeklētāju rīcībā ir attēls ar aizdomās turamo, kurš otrā sprādziena vietā nes melnu somu un to nomet, iespējams, ar bumbu.

Tikmēr ASV detektīvi un eksperti rūpīgi pārbauda simtiem priekšmetu, tostarp divus sprādzienā sadragātus ātrvārāmos katlus un metāla šķembas, kas izvilktas no upuriem.

Izmeklētāju pūliņi koncentrēti uz spridzekļiem, kas pirmdien eksplodēja Bostonas maratona noslēgumā, laupot dzīvību trim cilvēkiem un vairāk nekā 170 ievainojot.

Bostonas policijas pārstāvis atzinis, ka „šī ir pati sarežģītākā izmeklēšana visā nodaļas pastāvēšanas vēsturē”. Izmeklētājiem nācies tikt skaidrībā ar vairāk nekā 2000 liecībām un izpētīt milzum daudz digitālo fotogrāfiju un video.

Tomēr joprojām nav skaidrs, vai sprādzienus sarīkoja kāds „iekšējais terorists”, vai tos organizēja ārzemju ļaundari. FIB pārstāvis teicis, ka Bostonas terora aktā saskatāmas pazīmes gan no viena, gan otra. “Sprādzieniem ir kā iekšēju, tā starptautisku teroristisku aktu pazīmes,” teica FIB pārstāvis.

 

 

 

Komentāri (21)

efeja60 18.04.2013. 11.37

Kur noziedznieka attēli?

0
0
Atbildēt

0

inta_s 18.04.2013. 08.42

Interesants skats uz Bostonas notikumiem:
http://youtu.be/-V5b1weSHV4

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu