Uz Tečeres bērēm nedosies neviens no bijušajiem ASV prezidentiem • IR.lv

Uz Tečeres bērēm nedosies neviens no bijušajiem ASV prezidentiem

13
Foto: AFP/lETA

Kādēļ bijušie ASV prezidenti neapmeklēs Tečeres bēres, nav zināms

No ASV uz bijušās Lielbritānijas premjerministres Margarētas Tečeres bērēm nedosies neviens no Savienoto Valstu bijušajiem prezidentiem, bet delegācijā būs divi bijušie valsts sekretāri – Džordžs Šulcs un Džeimss Beikers, pirmdien paziņojis Baltais nams.

Lielbritānija uz bērēm bija uzaicinājusi visus bijušos ASV prezidentus – Džimiju Kārteru, Džordžu Bušu vecāko, Bilu Klintonu un Džordžu Bušu jaunāko.

Vācijas kanclere Angela Merkele arī neieradīsies uz bēru ceremoniju, vēsta laikraksts “Express”. Vāciju Tečeres bērēs pārstāvēs ārlietu ministrs Gvido Vestervelle. Kā skaidro avoti vēstniecībā, Merkele ļoti reti apmeklē bēru ceremonijas ārvalstīs, turklāt Vestervelle ir nākamā augstākā Merkeles valdības amatpersona, kas parasti pieņem šādus ielūgumus, vēsta LETA.

Lai gan iepriekš tika pieļauts, ka Vāciju Tečeres bērēs varētu pārstāvēt bijušais kanclers Helmuts Kols, kurš Tečeri personīgi pazina, vārgā veselības stāvokļa dēļ viņš tomēr uz Londonu nedosies.

Jau vēstīts, ka Tečere mūžībā aizgāja pagājušo pirmdien – 2013.gada 8.aprīlī – pēc pārciesta insulta. Viņa vadīja Lielbritāniju no 1979. līdz 1990.gadam un bija pirmā un līdz šim vienīgā sieviete, kas ieņēmusi Lielbritānijas premjerministra amatu. Tečeres bēres notiks trešdien Svētā Pāvila katedrālē Londonā.

Tečere pēdējā gaitā tiks izvadīta “ceremoniālās bērēs” ar militāru godu, un ceremonijā būs iesaistīti ap 700 militārpersonu. Tomēr valsts bēres ekspremjerei rīkotas netiks. Uz bērēm uzaicināti aptuveni 2000 viesu, arī bijušais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs un bijušais Vācijas kanclers Helmuts Kols. Zināms, ka Gorbačovs neapmierinošā veselības stāvokļa dēļ uz Londonu nedosies.

Uzaicināta bija arī ASV bijušā prezidenta un Tečeres politiskā dvēseles radinieka Ronalda Reigana atraitne Nensija, bet arī viņa paziņojusi, ka neieradīsies.

Kādēļ bijušie ASV prezidenti neapmeklēs Tečeres bēres, nav zināms, tāpat arī grūti prognozēt, vai Lielbritānija viņu neierašanos novērtēs kā apvainojumu.

Tikmēr ASV Pārstāvju palātas spīkers republikānis Džons Bēners paziņojis, ka uz Tečeres bērēm ieradīsies pats ar savu delegāciju.

ASV prezidenti parasti šādu bēru delegāciju vadībā ieceļ bijušās amatpersonas un tikai retos gadījumos to tiek lūgts darīt bijušajiem prezidentiem vai viceprezidentiem.

Džordžs Bušs vecākais, kurš jau pārkāpis 88 gadu slieksni, bija ASV prezidenta amatā pēdējos Tečeres valdīšanas gadus. Bušs pēdējos mēnešus pavadījis slimnīcā intensīvajā aprūpē.

Kārtera un Tečeres valdīšanas laiks sakrita uz pavisam neilgu brīdi, bet Klintons nāca pie varas jau pēc Tečeres atkāpšanās no amata.

 

 

Komentāri (13)

ligakalnina 16.04.2013. 12.15

Neviens no viņiem Tetčerei nestāv ne tuvumā ne kompetences ziņā, ne paveiktā ziņā, Anglija vēl tagad ir ekonomiski attīstīta un bagāta valsts tikai pateicoties Tetčers reformām, leiboristiem, lai kā viņi centušies, nav izdevies visu iznīcināt, izsaimniekot, vai novirzīt visu naudu nestrādājošo lumpeņu un emigrantu barošanai un uzturēšanai.

+7
-1
Atbildēt

0

janazakovica 16.04.2013. 11.22

jaa tecere lielkapitalistu intresee iznicinaja arodbiedribas..ari Latvijaa ir to parodija…un nogrieza skabekli visai anglijas oglrupniecibai…bez darba palika miljons cilveku..joprojam visa anglija pilna ar pamestaam oglu sahtaam

0
-9
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu