Dombrovskis: Nepieciešams samazināt nabadzību un nevienlīdzību • IR.lv

Dombrovskis: Nepieciešams samazināt nabadzību un nevienlīdzību

86
Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis. Foto: Inga Nestere, F64

Valdības vadītājs Saeimā sniedz ikgadējo ziņojumu par valdības paveikto

Iepriekšējā gadā valdība ir paveikusi daudz, taču arī turpmāk ir jāstrādā pie nabadzības un nevienlīdzības mazināšanas, darba vietu radīšanas, reģionu attīstības, valsts administratīvās un ekonomiskās pārvaldības uzlabošanas, uzstājoties Saeimā ar ikgadējo ziņojumu par valdības paveikto, norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Dombrovskis arī uzsvēra, ka pagājušajā gadā valdība ir aktīvi strādājusi, lai “krīzes pārvarēšanas faktu Latvijas iedzīvotāji pēc iespējas sajustu savos maciņos”. Daļa no šiem pasākumiem tiek īstenota caur nodokļu mehānismiem, samazinot pievienotās vērtības nodokli un iedzīvotāju ienākuma nodokli, kā arī palielinot atvieglojumu par apgādībā esošu personu, skaidroja premjers.

Pagājušais gads ir bijis intensīva darba gads, akcentēja premjers. Dombrovskis norādīja, ka ekonomiskā ziņā šis ir bijis otrais izaugsmes gads pēc kārtas, kad Latvijas ekonomika ir bijusi starp straujāk augošajām Eiropas Savienībā (ES). Tāpat ir ielikts pamats, lai Latvija ar nākamā gada 1.janvāri kļūtu par pilnvērtīgu eirozonas valsti, vēsta LETA.

Valdība pērn ir aktīvi strādājusi pie jautājumiem, kas saistīti ar demogrāfiskās krīzes risināšanu un sabiedrības saliedētības veicināšanu, piebilda premjers. Tāpat tika ielikti pamati sistēmiskai izaugsmei nākotnē, izstrādājot un apstiprinot Nacionālās attīstības plānu 2014.-2020.gadam.

“Valdības uzmanības centrā ir bijusi reģionālā attīstība, īpaši gribētu atzīmēt rīcības plānu Latgales attīstībai. Valdība arī pagājušā gadā ir turpinājusi veidot politiku aktīvā sasaistē ar sociālajiem un sadarbības partneriem. Tika turpināts darbs krīzes laikā radītās reformu vadības grupas ietvaros, tā arī dialogā ar sociālajiem partneriem nacionālās trīspusējās sadarbības padomes ietvaros,” klāstīja premjers.

Viņš informēja par ekonomisko situāciju kopumā, ES budžeta rezultātiem, kā arī citiem jautājumiem.

Premjera ziņojuma cilvēkkapitāla sadaļā teikts par bezdarba mazināšanu, izglītības sistēmas reformu, veselības, tautas ataudzes nodrošināšanu. Sadaļā par inovatīvu un efektīvu ekonomiku Saeima tiks iepazīstināta ar informāciju par patēriņa cenām, nodarbinātību un bezdarba rādītājiem, finanšu tirgu, nodokļu ekonomiku un ēnu ekonomikas apkarošanu.

Klāstot par šogad paveicamajiem darbiem, valdības vadītājs informēja, ka valdības prioritātes ekonomikā būs jaunu darbavietu radīšana, paralēli turpinot darbu pie uzņēmējdarbības vides sakārtošanas un investīciju piesaistes.

Konkurētspējas veicināšanas ziņā viņš minēja, ka šogad ir veicami vairāki izšķirīgi soļi tās stiprināšanai, piemēram, ir jāveic visi nepieciešamie priekšdarbi veiksmīgai Nacionālajā attīstības plānā definēto pasākumu īstenošanai, kas sāksies jau 2014.gadā. Tāpat valdība turpinās darbu pie valsts kapitālsabiedrību pārvaldības sakārtošanas, izglītības reformas un turpinās pilnveidot nodokļu sistēmu.

Valdība šogad arī turpinās nabadzības mazināšanas pasākumu īstenošanu, tādējādi nodrošinot, ka valsts ekonomikas izaugsmi savā dzīvē jūt pēc iespējas plašāks valsts iedzīvotāju loks.

“Šāds Latvijas attīstības kurss nodrošinās, ka, konsekventi to īstenojot, spēsim sasniegt pozitīvus un ilgtspējīgus rezultātus, kurus sajutīs ikviens no mums,” teikts premjera ziņojumā.

Kā viens no šā gada svarīgākajiem nacionālās kultūras notikumiem ir minēti XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki, kam gatavojas vairāk nekā trīs tūkstoši māksliniecisko kolektīvu – kopumā 90 000 dalībnieku. “Latvijas kā nacionālas valsts izaugsmes ceļā 2013.gada svētkiem būs īpaša loma – tie ieskandinās Latvijas ceļu uz tās neatkarības simtgades svinībām 2018.gadā, kad notiks nākamie Dziesmu un deju svētki,” norāda premjers.

Ziņojumā premjers arī izklāsta sarunas par Eiropas Savienības daudzgadu budžetu un norāda, ka, neskatoties uz to, ka pirmo reizi vēsturē Eiropas Savienības daudzgadu budžets ir samazināts salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, Latvijai ir izdevies panākt labus nosacījumus visās būtiskākajās sarunu pozīcijās.

Dombrovska runu varat lasīt šeit.

(papildināta ar Dombrovska ziņojuma pilnu tekstu)

 

Komentāri (86)

janis17 21.03.2013. 11.02

Urāāāā!

+12
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 21.03.2013. 12.51

Latvijas nodokļu sistēma neveicina nabadzības likvidēšanu, runā jau D. pareizi, bet, dara valdība pilnīgi pretējo.
Mums nabadzīgi ir daudzi cilvēki, kas diezgan smagi strādā, un nav nekādi sliņķi, un tas ir galīgi garām.

+12
-4
Atbildēt

8

    Ieva > ligakalnina 21.03.2013. 14.25

    Darbu var atrast divu nedēļu laikā. Bija tāds eksperiments. Jaunietis bez pieredzes, bet atrada. Sliktu darbu protams. Bet darbs bija. Nelaime ir tā ,ka daudziem sapņu darbs ir tikai algu saņemt. Un tādu gan atrast nevar. Tāpēc jau trūkst darbinieku.
    Pamēģiniet laukos atrast malkas skaldītāju. Praktiski nevar.. Visiem ir atrunas. Un vaidēt ar māk visi

    Diemžēl mums darba ražīgums stipri atšķiras, kā rietumeiropas zemēs. Un jautājums ir – vai par trīsreiz īsāku izraktu grāvi maksāt tikpat, cik par trīsreiz garāku Īrijā, piemēram. Žultsgāzēji uzskata , ka “jāmaksā”, es uzskatu, ka tas “janopelna”
    Un par tiek čaklajiem, smagi strādājošiem. Taisnība, bet tādi ir visās zemēs. Tādi, kas negrib mainīties, augt, cīnīties. Tādi, kam iekšējais līdzsvars ir svarīgāks par materiāliem labumiem. Nekad nav pastāvējusi un nepastāvēs absolūtā līdztiesība. Politkorektums ir cilvēku izdomāts, ne dabas. Vienmēr būs smukie un nesmukie, gudrie un čaklie, ambiciozie un lēnīgie.
    Bet vai tāpēc visiem jālīdzinās pēc gultu klājējas?

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    Ieva > ligakalnina 21.03.2013. 21.02

    Sandris Maziks > ligakalnina 22.03.2013. 13.11

    S&M
    “Ķīps, novēlu tev nonākt slimnīcā, kur māsiņas tevi ārstēs ar 200Ls algu”

    Es novēlu tev nonākt morgā, kur strādā nekrofīli.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > ligakalnina 22.03.2013. 13.28

    Mūsu Alus!

    Laba saite, labs pētījums. Viena pētijuma nelaime, — autori nav V partijas biedri un V partijai neziedo, tādēl pētijums ignorējams, paslēpjams — neredzams un ievērošanai neiesakāms.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > ligakalnina 22.03.2013. 11.09

    Ķīps Ja viss būtu tik vienkārši kā “pirmā klikšķa sindroms”, vardarbīgi izmantojot Gūgles tanti, tad sen mēs dietu laimībā. Ja izdarīji pirmo klikšķi, saņemies un izdari arī nākamos ;)
    http://www.lbas.lv/upload/stuff/201210/ekspertize_darba.speka.razigumu.ietekmejosie.faktori_r.karnite_9.2012.pdf

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > ligakalnina 21.03.2013. 21.39

    Ķīps, kontroljautājums – rokt grāvi ar ekskavātoru, lāpstu un sauju darba ražība būs vienāda visos gadījumos?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ligakalnina 21.03.2013. 15.59

    Ķīp, tu nekaunīgi melo! Latvijā darba ražība par vienu eiro algas ir augstāka, nekā vidēji ES.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

andrejs_murnieks 21.03.2013. 13.01

Manuprāt šī milzīga ienākumu atšķirība starp iedzīvotāju slāņiem ir pilnīgi likumsakarīga. Latvija ir maza valstiņa ar 2 milj. iedzīvotāju. Tā var veidot tikai zināma daudzuma finansu apgrozījumu un arī nodokļu iekasējumu. Bet likumi šeit to atļauj izlaupīt tā, it kā tā būtu varena lielvalsts. Sodīts par to neviens netiek, bet ja soda, tad tikai sīkos blēžus. Katru dienu šeit atklājas arvien jaunas un jaunas, milzu priekš mazās Latvijas, valsts izlaupīšanas. Neviens valstij piederošais uzņēmums faktiski tai peļņu nenes, tā tiek novirzīta pašvaldībām. Toties pašvaldības ir kā valstis valstī, jo nepakļaujas valstij, bet gan vienam, diviem vietvalžiem, kuri tad arī šeftējas ar šo lielo uzņēmumu ienākumiem kā ar saviem privātajiem, tā no šiem uzņēmumiem, apzogot tos, iegūst ļoti lielu peļņu, un tā veidojot Latvijas turīgo slāni. Protams ka naudu tiem noslēpt nav grūti visādās “salu” bankās. Minēsim tikai divus aizdomās turamos, Lembergu kā Ventspils vietvaldi un Rīgas Brīvostas mafiju, kuru visiem līdzekļiem piesedz Rīgas domes abi vietvalži. Ne velti vēl neviens vietvaldis savu amatu nav pametis kā mazturīgs cilvēks, kaut to uzsāka kā nabadzīgs iedzīvotājs. Tāpat notiek ar visiem vadošajiem politiķiem. Visiem viņiem tagad pieder ievērojami naudas noguldījumi un arī nekustamie īpašumi visā Pasaulē. Bet vienkāršajam nodokļu maksātājam ir jāsamierinās ar savu likteni, ja viņš negrib smērēties ar politiku un mācīties apzagt citus.

+10
-2
Atbildēt

9

    Ieva > andrejs_murnieks 21.03.2013. 13.46

    Tipisks žultsgāzēja monologs.
    Tik būtu jāatbild uz jautājumiem – cik šie lozungi ir uz faktiem balstīti, un, cik ir tāpēc, ka “tā vienkārši ir”.
    Es saprotu, Jums faktus un argumentus nevajag, Jūs tāpat zinat labāk.
    Tad kāpēc Jūs nedarat, necīnaties, nelabojat? Vai gaidiet, ka citi to izdarīs Jūsu vietā. Valsts? Valsts nav viņi, valsts esam, mēs, politiķi bagātnieki, ierēdņi nav eksportēti no Briseles vai nokrituši no Marsa, tie ir mūsu radi, kaimiņi skolasbiedri. Un kāpēc Jūs neesat starp viņiem? Vai vienkārši esat neveiksminieks? Vai esat mācijies, strādājis, darījis, gājis, darbojies, pierādījis? Jeb vienkārši gaidat, lai “Jums maksā”. Viņi maksā…

    Mana pārliecība ir vienkārša. Jo čaklāka tauta, jo bagātāka. Un visiem – man, Jums ir jāuzņemas atbildība par Valsti. Tas saucas patriotisms. Savukārt, sociālismā iegūtā trauma daudziem ir – gaidīt , lai kāds “maksā”.
    Rakt vajag! Pašiem.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    austrisv > andrejs_murnieks 21.03.2013. 14.53

    ” Neviens valstij piederošais uzņēmums faktiski tai peļņu nenes, tā tiek novirzīta pašvaldībām.”

    Janka, Tu laikam joko, jo cik es zinu, tad tieši valsts lielie uzņēmumi ir tie, kuri maksā visvairāk nodokļus. Nosaukšu kaut vai Latvenergo, Latvijas valsts meži,Latvijas dzelzceļš, gan jau vēl Lattelekom, LMT, kuros liela daļa valstij piederošās akcijas. Nesen te viens komentētājs bija ielicis sarakstu ar tiem , kas no visiem uzņēmumiem ir lielākie nodokļu maksātāji!
    Jāpaskatās un ielikšu saiti.
    http://www.db.lv/nodokli/lielakie-nodoklu-maksataji-pern-statoil-orlen-un-latvenergo-383066

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > andrejs_murnieks 21.03.2013. 16.50

    Normund, runājam par nodokļiem, no kā sastāv valsts budžets, un tajā lielu daļu no ieņēmumiem budžetā iemaksā tieši valsts lielie uzņēmumi.
    Ja tevi interesē kaut ka cits, tad meklē pats, jo valsts uzņēmumi vai nu samaksā pirms tam likumā noteiktos nodokļus un pēc tam uzņēmuma ienākuma nodokli , bet pārējo peļņu likuma noteiktā kārtībā ( valde apstiprina) ieskaita uzņēmuma attīstībai. Dividendes valsts uzņēmumi nemaksā, jo īpašnieks kā zināms ir valsts.
    Ja tevi interesē privātuzņēmumi, tad meklē pats.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    piziks > andrejs_murnieks 22.03.2013. 08.42

    Bet, atkal jau sapinies meistarībā.

    Premjera Dombrovska valdibas elektronodokli/tarifu spekulativo, nepamatojamo pacēlumu izdomaja vienīgi tādēļ, lai valsts uzņemumu aplaupītu, vairakus gadus tam brutāli konfiscējot pelņu un atņemot attīstibas līdzekļus, piespiezõt ņemt kreditus un barot sev draudzīgās aizdevējbankas. Ar tādu pašu iemeslu ik pa laikam tiek plānots pārdot vislabāk pelnošo uzņēmumu ar valsts kapitāla līdzdalību — LMT.

    Valdim Dombrovskim laba lietderība ir vienīgi ka ārlietu un Latvijas PR premjeram Briseles virzienā. Latvijas iekšpusē viņa ideju konstrukcijas lielākoties ir haotiskas un mazspējigas, bieži — spekulatīvas, ar Latvijas valsts labumu nesaistītas. Ne velti pat citzemju eksperti LV premjeru raksturo kā zviedru baņķieru un Zviedrijas pensijfondu panākumu, vienā buntitē ar finansu ministru Andri Vilku. Un tiem pamatojumiem argumenti ir pārliecinošāki par LV MK skaļo pašreklāmu.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > andrejs_murnieks 22.03.2013. 09.40

    Optiskais. nelamāšu nekādi tevi, jo nav vērts, jo Latvenergo parādos iegrūda Kalvīšvaldība un Miķelsons, kurš paņēma milzu kredītus tai TEC otrās kārtas būvniecībai. Enerģētikas eksperti šo lietu jau vairākkārt apgaismojuši, kā Krievijas gāzes lobiji šo TEC2 nevajadzīgo projektu iesmērēja Latvijai. Kurš gan tagad sēž pie Savicka labās rokas Dinamo hokeja komandā? Kurš gan izdeva licences TEc 2 būvniecībai un Šķēles vējdzirnavām par dubulttarifiem?
    Tas, ka Miķelsonam vajadzēja nokļūt Latvenergo vadības krēslā vairākiem pirms tam Latvenergo vadītājiem maksāja dzīvību(bites dzēlieni).

    “2008.gadā pabeigta Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas pirmā kārta, 2005. gadā – Rīgas TEC-1 rekonstrukcija”

    Ja vajag ielikšu saiti, bet no ši citāta, kur minēts gada skaitlis skaidri var redzēt, kurš uzsāka šo valstij neizdevīgo krievu dārgās gāzes izmantošanas projektu, kas sadārdzina elektroenerģiju, un vēl kā!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > andrejs_murnieks 22.03.2013. 09.46

    OT, un kurš tad tavuprāt, no premjeriem ir strādājis Latvijas tautas labā?
    Varbūt, Godmanis, kurš izpostīja ražošanu un pakalpoja ārzemju nerezidentiem ļaujot tiem izņemt naudu no Pareksa , un par šo “izpriecu” tik pašaizliedzīgi lika to samaksāt nodokļu maksātājiem, kuri joprojām maksā par to!
    Bet varbūt labs premjers bija Gailis, kura laikā laipni tika nolaista uz grunti banka Baltija, un par to arī maksāja nodokļu maksātāji, atšķirībā no Dombrovska, ka spar spīti lielo bagātnieku cerībām, tomēr nelika nabadzīgajai tautai samaksāt par Antonova izpriecām ar dārgiem auto , fulbola klubu pirkšanu utt.
    Šķēli pat nepieminēšu, jo visi zinām, kā viņš savu biznesu sāka uz Latvijas tautas rēķina kopā ar lembergu sadalot vai pa frei paņemtu Latvijaa kuģniecību utt!
    Dombrovskis neko nav paņēmis par brīvu uz Latvijas tautas reķina.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > andrejs_murnieks 21.03.2013. 17.32

    Nevis valsts uzņēmumi iemaksā sociālo nodokli, bet tie cilvēki, kas strādā tajos uzņēmumos – vergo, uzņēmumi tikai tehniski atvelk no algas un pārskaita valsts kasē. Cik daudz peļņas nodokļus un dividendes ieskaita paši uzņēmumi, it īpaši pašvaldību? Maz!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > andrejs_murnieks 21.03.2013. 16.05

    Iemaksājuši šajā izpratnē nozīmē pārskaitījuši, tur iekšā ir visi nodokļi, gan sociālās iemaksas, kas tiek noplēstas no darbarūķu algām, gan viņiem noplēstais IIN, gan PVN un akcīze. Labāk ieliec saiti, kur ir summas ar šo kompāniju dividendēm un korporatīvo ienākuma nodokli, citādi atkal tev demagoģēšana sanāk.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs_murnieks > andrejs_murnieks 21.03.2013. 18.08

    >Bet. Tie nodokļi valstij taču ir tikai daļa no kopējiem šādu uzņēmumu ienākumiem. Es domāju ka pašvaldību teikšanai šajos uzņēmumos būtu jābūt ļoti minimālai lai tie nevarētu šos uzņēmumus izlaupīt, ka Rīgas brīvostu, vai Ventspils brīvostu. Mēs taču redzam kas notiek. VK gan atklāj šo izsaimniekošanu, bet to apturēt valdībai nav iespējams, tikai saņemt nodokļus un arī tad vēl apšaubāmā apjomā, kas gan var izkontrolēt šādu mafijas midzeni. Lauvas tiesa no šādu uzņēmumu peļņas aiziet “melnajā caurumā”.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu