NASA: Uz Marsa bijuši piemēroti apstākļi dzīvības pastāvēšanai • IR.lv

NASA: Uz Marsa bijuši piemēroti apstākļi dzīvības pastāvēšanai

5
Uz Marsa. Foto: AFP/LETA

 

Marsa izpētes pašgājējs robots “Curiosity” atradis pierādījumus, ka uz Sarkanās planētas savulaik bijuši piemēroti apstākļi dzīvības pastāvēšanai, otrdien pavēstīja ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

“Šīs misijas pamatjautājums ir – vai uz Marsa varētu būt bijusi dzīvībai piemērota vide,” skaidroja NASA Marsa izpētes programmas vadošais zinātnieks Maikls Meiers. “Pašreizējā informācija liecina, ka atbilde uz šo jautājumu ir apstiprinoša.”

Marsa izpētes robots uz Marsa ieguvis minerālus, kuru sastāvā ir dzīvības pastāvēšanai nepieciešamie elementi – ūdeņradis, ogleklis un skābeklis. Paraugi iegūti no nogulumiežiem, raksta LETA/AFP.

Izpētot uz Marsa iegūtos datus, pētnieki noskaidrojuši, ka iežu veidošanās procesā bijis iesaistīts ūdens ar salīdzinoši neitrālu pH līmeni.

“Mēs esam atklājuši apdzīvojamu vidi, kas ir tik labvēlīga dzīvībai, ka ir ļoti liela iespējamība – ja mēs būtu bijuši tur un tur būtu šāds ūdens, mēs to varētu dzert,” skaidroja projektā iesaistītais zinātnieks Džons Grocingers.

“Curiosity”, kas oficiāli tiek dēvēts par Marsa Zinātnisko laboratoriju (MZL), ir aprīkots ar videokamerām un sarežģītu mehānisko instrumentāriju Sarkanās planētas iežu paraugu analīzei, un tas izmaksājis 2,5 miljardus dolāru, kas ir vislielākā summa, kāda līdz šim atvēlēta līdzīgu iekārtu būvei.

MZL pēta Geila krāteri, kas atrodas nedaudz uz dienvidiem no Marsa ekvatora. Plānotajā izpētes apvidū ir dažāds iežu sastāvs, bet nevienmērīgais reljefs ļaus iegūt paraugus dažādos augstumos.

 

Komentāri (5)

Kristīne 13.03.2013. 13.33

Izskatās, ka esam bišķi nokavējuši…

0
0
Atbildēt

0

marisgrinbergs 13.03.2013. 12.26

Tas nav tikai ir.lv grēks, bet visu Latvijas plašsaziņas līdzekļu grēks kopumā.
Paskatieties, cik skopi atspoguļota šī ziņa, salīdzinot pat ne ar NASA, bet ar BBC.
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21755976

ir.lv nav pat tik kritiskas informācijas kā sekojošā:
The analysis also identified sulphur, nitrogen, hydrogen, oxygen, phosphorus and carbon – some of the key chemical elements for life.

ir.lv (tā pat kā citi mūsu “kvalitatīvie” portāli) norādījuši tikai 3 no šiem elementiem – ūdeņradi, oglekli un skābekli

Kauns.

+1
-1
Atbildēt

0

janis17 13.03.2013. 12.12

Daba jau nemīl tukšumu, ja iespēja bija, tad gan jau kaut kāda dzīvības forma tur ir vēl tagad:))

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu