Rīgas Brāļu kapu atjaunošanai ziedo 200 tonnas dolomīta • IR.lv

Rīgas Brāļu kapu atjaunošanai ziedo 200 tonnas dolomīta

43
Ilze Baldiņa pie dāvinātajiem akmeņiem. Publicitātes foto

Restaurācijai pērn saziedoti Ls 33 000

Rīgas Brāļu kapiem un Latvijas Vēsturiskā mantojuma fondam pagājušajā gadā kopā saziedoti Ls 33 000, savukārt privātpersona Ilze Baldiņa no sava īpašuma dāvinājusi 200 tonnas dolomīta, kas tiks izmantots turpmākajos Rīgas brāļu kapu noslēdzošās sienas priekšlaukuma, celiņu un sienu restaurācijai.

Brāļu kapu fonds informē, ka naudas ziedojumi pērn izlietoti Mātes Latvijas tēla restaurācijai un 30 Kurzemes un Zemgales pilsētu ģerboņu restaurācijai Rīgas Brāļu kapu ansamblī. Vērtīgie dāvinājumi un ziedojumi liecina, ka pieaug sabiedrības uzticēšanās fonda darbībai un mērķu realizācijai.

Fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna teic, ka fonds ir ļoti pateicīgs visiem atbalstītājiem un it īpaši par vērtīgo dolomīta dāvanu, kas ļaus krietni ietaupīt restaurācijai paredzētos līdzekļus, jo no Itālijas nebūs jāved dārgais travertīns.

Dolomītakmeņu ziedotāja Ilze Baldiņa nāk no represēto ģimenes. Patriotiskās jūtas, cieņa pret valsts simboliem ir spēcīga motivācija šāda lēmuma pieņemšanai un dārgās dāvanas sniegšanai Kārļa Zāles unikālā Rīgas brāļu kapu ansambļa atjaunošanai. Stirna uzskata, ka šī vērtīgā dāvana atrisina daudzus restaurācijas jautājumus, jo travertīns ir dārgs, tālu transportējams un apdrošināms. Ja ņem vērā, ka viena plāksne vidēji izmaksā ap Ls 100, tad dāvinājums patiešām ir ļoti nozīmīgs un vērtīgs.

Dāvinātais dolomīts gan ir vēl jāapstrādā, jāsašķeļ plāksnēs, lai to varētu izmantot kultūras un vēstures pieminekļa atjaunošanas vajadzībām.

Rīgas Brāļu kapos fonds plāno uzstādīt goda plāksni Ilze Baldiņai pateicībā par ziedojumu un nacionālpatriotisko apziņu.

Brāļu kapiem var ziedot pa tālruni 90006480. Ziedojuma kontu var skatīt www.rbkfonds.lv.

 

Komentāri (43)

Andris 08.02.2013. 10.21

Paga, paga! Kaut ko nesaprotu: kad restaurēja Brīvības pieminekli, no Itālijas atveda vairākas travertīna plāksnes tieši paša pieminekļa (ne pakājes) atjaunošanai. Līdz ar to ir saprotama vēlme travertīnu izmantot Brāļu kapu sienām. Taču vest šo kalķakmeni (ne plākšņveida, bet sadrupināto!) no Itālijas (!!) „Rīgas brāļu kapu noslēdzošās sienas priekšlaukuma, celiņu (..) restaurācijai”??? Vai tiešām restaurētājiem naudas kā spaļu? Tādā gadījumā labāk noorganizēt braucienu uz Mēnesi un atvest Mēness iežus – būtu vēl eksotiskāk.

+3
0
Atbildēt

2

    ievuliitis > Andris 08.02.2013. 12.37

    Kāpēc tu domā, ka tie akmeņi atrodas Itālijā, nevis Latvijā?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > Andris 08.02.2013. 14.21

    Kaut arī pēc vakardienas uzdzīves kārtīgi neizgulējies, tomēr cenšos bukštabierēt – “Fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna teic, ka fonds ir ļoti pateicīgs visiem atbalstītājiem un it īpaši par vērtīgo dolomīta dāvanu, kas ļaus krietni ietaupīt restaurācijai paredzētos līdzekļus, jo no Itālijas nebūs jāved dārgais travertīns”.
    Nezināju, ka Latvijā ir šķembu ieguves vieta, ko sauc par Itāliju. Bet lai notiek – mēģināšu kārtīgāk apgūt Latvijas derīgo izrakteņu ieguves ģeogrāfiju (un pie sevis paturēšu nojausmu, ka Latvijā gan ir šūnakmens, taču ne travertīns, kuru izmatoja Brīvības piemineklim).

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

matissk 08.02.2013. 12.43

Kāpēc rakstā tāda nekonsekvence – Rīgas Brāļu kapu fondu vietām sauc par par Brāļu kapu fondu un Brāļu kapus savukārt sauc par Rīgas brāļu kapiem? Fonds var sevi saukt kaut vai par Venēras māsu kapu fondu, bet Brāļu kapi ir un paliek Brāļu kapi,- tad jau kādam ienāks prātā teikt Rīgas brīvības piemineklis vai Rīgas vecrīga?
Un tas fonds pats par sevi ir nejēdzība, – valsts deleģē savas funkcijas kaut kādiem entuziastiem, lai tie vāc drupačas un nodarbojas ar pašdarbības līmeņa restaurāciju, piem., fondam, balstoties uz autoritatīviem Valsts prezidenta komisiju un Rīgas Pieminekļu aģentūras lēmumiem, izdevies paveikt neiespējamo – Brāļu kapos apbedītiem sarkanarmiešiem un sarkanarmijas politdarbiniekiem raksturīgās piecstaru zvaigznes uz kapu plaksnēm aizstātas ar krustiem. Vai šitā “integrācija pa latvijski” nav kapu apgānīšana?

+1
-5
Atbildēt

2

    matissk > matissk 09.02.2013. 10.04

    Brāļu kapi ir pietiekami unikāli, lai iztiktu bez vietas konkretizācijas, tomēr pieļauju, ka multietniskā sabiedrībā eksistē grupas, kas vēlas mazināt Brāļu kapu nozīmību kaut vai tiem piekabinot klāt adresi. Sabiedrības integrators nepatikā rauktu pieri – Nu cik var zelēt – piemiņa, svētvieta, vēsture,- ir jums uztaisīts fonds, tad nu ar rosaties, un nav ko daudz iespringt par terminoloģiju, vai tad republikāniskas nozīmes objekts Baltijas guberņā būtu labāk?
    Līdzīgi kā „Viens likums, viena taisnība – visiem nepietiek” arī ja Latvjia būtu Eldorado, valsts finansējums prioritātes būtu shēmotāju vēlmju piepildīšana vai tā būtu izglītība, veselības aizsardzība, valsts garantiju izsniegšana vai elementāra naudas iegrūšana izzagtā privātbankā. Lieki pieminēt valsts līdzekļu izšķērdēšanu neefektīvas pārvaldes kultivēšanai, jo, kā vēsta krievu sakāmvārds – zaglis nav saimnieks.
    Manuprāt, tie virsapbedījumi nav civilizēta rīcība, bet teikt, ka sarkanarmiešu apbedīsana ir nehumāna?- nu tam gan grūti piekrist.
    Tiktāl par ciniita laipno izbas-čitaļņas piedāvājumu jeb – pavtarjajem signali točnava vremja.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > matissk 08.02.2013. 15.41

    Izba-čitaļņa [email protected] vajadzībām.
    Latviešu karavīru brāļu kapi ir daudzviet Latvijā – Rīga nav vienīgā vieta. Tālab, lai būtu skaidrs, par kuru no karavīru atdusas vietām ir runa, notiek vietas konkretizācija (šajā gadījumā informācija ir par Rīgas Brāļu kapu ansambli)
    Ja Rīgas Brāļu kapu fondu Jūs dēvējat par nejēdzību, atļaušos Jums uzdot personisku jautājumu: cik līdzekļu Jūs esat pārskaitījis šīs karavīru piemiņas vietas sakārtošanai? Otrkārt, nevis “valsts deleģē savas funkcijas”, bet gan, ņemot vērā, ka Latvija pagaidām vēl nav Eldorado, līdz ar to ar valsts finansējumu vien nepietiek tik vērienīga darba veikšanai, tāpēc ir nodibināts Rīgas Brāļu kapu fonds.
    Un beidzot. Šie kapi ir paredzēti strēlnieku un Brīvības cīņu dalībnieku atdusai. Līdz ar to apbedījumi, kuri šodien atrodas pa kreisi no kapu centrālās ejas, kā arī to padomju armijas karavīru VIRSapbedījumi (!!!) Brīvības cīņu dalībniekiem, kuri tika veikti padomju laikā, ir ne tikai pretrunā ar Rīgas Brāļu kapu ieceri, bet vienkārši augstākā mērā nehumāni.
    Ja Jums vēl radīsies kādi jautājumi par Rīgas Brāļu kapiem, – vienmēr laipni.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 08.02.2013. 09.14

vnk atrada mulkus kas par savu naudu izvedis 200 tonnas parastus laukakmenus-ko nezin kapec geologi sauc par dolomitu no vinai piederosas lauksamniecibaa izmantojmaas zemes..tagad varees netrauceeti staadit plaut un laimee diet..luk kada gudra viltiga un izmaniga latviete..macieties.

+2
-7
Atbildēt

1

    Janis > janazakovica 08.02.2013. 13.37

    Un vēl PR sev uztaisījusi. :)

    Bet, ja var ticēt saņēmēju komentāram, tas ir win-win, tā, ka nav ko skaust.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu