Žurnāls: Domstarpības par RP faktisko vadītāju - šķērslis Bondaram • IR.lv

Žurnāls: Domstarpības par RP faktisko vadītāju – šķērslis Bondaram

69
Mārtiņš Bondars. Foto: Kaspars Krafts, F64

Bondars: RP vajadzīga gan partijas struktūras, gan cilvēku nomaiņa

Domstarpības par to, kas varētu būt faktiskais Reformu partijas (RP) vadītājs, izrādījušās šķērslis Mārtiņa Bondara un RP sadarbībai, liecina informācija, kas ir žurnāla „Ir” rīcībā. Bondars arī bija iecerējis, nonākot pie RP stūres, mainīt gan partijas struktūru, gan cilvēkus.

Kā ceturtdien raksta žurnāls „Ir”, RP tā saucamais kodols esot apsvēris iespēju nodrošināt partijas dibinātājam eksprezidentam Valdim Zatleram cieņpilnu paiešanu malā, kļūstot par tās ideoloģisko vadītāju, bet praktiskos vadības grožus nododot Bondara rokās.

Bijušo baņķieri un Vairas Vīķes-Freibergas prezidenta kancelejas vadītāju RP aicināja uzņemties pārmaiņu vadību partijā un arī pirms neilga laika komunicēja kā iespējamo Rīgas mēra amata kandidātu. Tiesa, tas bija līdz pirmdienai, kad abas puses nevienojās. Sarunu gaitā iepriekš minētais scenārijs pārrunāts ar Bondaru, bet vēlāk izrādījies, ka pati partijas vadība tomēr nav gatava tik straujām pārmaiņām.

Žurnāla vaicāts, ko tieši Bondars bija ieplānojis paveikt un kāda būtu viņa recepte RP, viņš neatklāj, atsaucoties uz kādu konfidenciālu informāciju, kas esot tikai partijas biedru rīcībā un kuras nonākšana plašākā sabiedrībā nebūtu vēlama. Tomēr Bondars norāda – skatoties uz Reformu partiju, būtu vajadzīga gan partijas struktūras, gan cilvēku nomaiņa. Bondars izvairās no atbildes uz jautājumu, vai partijas priekšsēdētaja Zatlera vietā būtu jānāk jaunam līderim.

Bondars uzskata, ka Latvijā visu izšķirot politisko līderu viedoklis, bet RP programmu uzskata par “mirušu”. “Nu, klīniskā nāve. Saprotiet, nedzīvs dokuments, dokumentam jābūt dzīvam.”

Viņš arī neslēpj, ka atšķirīgi no RP līderiem domā būtiskos jautājumos. Tā Zatlers gan iepriekš prezidenta amatā, gan tagad stingri atbalstījis “Vienotības” pārstāvi premjerministru Valdi Dombrovski, bet Bondara pirms gada publiski teiktais vairāk līdzinājās lata devalvācijas ideju aizstāvjiem. Arī tagad Bondars teic, ka Zatlers zina – “mans viedoklis atšķiras vispirms par to, kādā veidā Latvija pārvarēja krīzi. Manā izpratnē tur nekāda veiksmes stāsta nav”.

Bondars skaidri neatbild arī uz jautājumu par to, kas tad vainīgs, ka partija zaudējusi sabiedrības uzticību, tikai norāda uz RP kļūdām pirmajos darbības mēnešos, kā arī “Vienotības” meistarību, “apēdot” konkurentus. “”Vienotība” šobrīd ir spēcīgākā politiskā organizācija ar daudz labāku spēju kontrolēt gan politisko telpu, gan politisko ziņu, gan vēlētāju, bet, protams, vēlētāju kopas pārklājas,” – tā Bondars.

Tikmēr trešdienas vakarā RP valdes un frakcijas kopsēdē, kura tika sasaukta pēc Bondara “kurvīša” saņemšanas, nekādi radikāli jauni lēmumi netika pieņemti, ziņo LETA. Nolemts, ka RP Rīgas mēra amata kandidātu izvēlēsies Rīgas nodaļas kopsapulces un partijas valdes kopējā sēdē. Kopsapulce notiks 17.janvārī, informēja partijas līderis Zatlers.

Līdz ar to arī “pilnīgi viennozīmīgi” paliek spēkā RP domes iepriekš pieņemtais lēmums pašvaldību vēlēšanās Rīgā piedalīties ar atsevišķu sarakstu, piebilda Zatlers.

Nolemts arī, ka nākotnē tiks mainīts partijas vadības mehānisms – būs gan partijas priekšsēdētāja amats, gan arī valdes priekšsēdētāja amats. RP iepriekš vienojās virzīties uz to, ka ik katrs cilvēks partijā ieņems vienu amatu. Trešdien Zatlera vietā par RP Saeimas frakcijas priekšsēdētāju tika ievēlēts līdzšinējais frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis. Zatlers partijā nolēmis saglabāt tikai vienu – partijas priekšsēdētāja – amatu.

 

 

Komentāri (69)

mariam 10.01.2013. 08.26

Īsti nesaprotu, kāpēc arī IR nodarbojas ar to Bondara tēla pūšanu. Vai tiešām škiet, ka aiz tās smukas fasādes un tukšajām runām ir arī kāds saturs? Taču ja medija centienus pūst no mušas ziloni vēl var saprast, tad tomēr RP partija gan stipri mulsina – ko viņi cerēja no tāda soļa?

Vai tiešām, Bondars klātienē tik ļoti harizmātisks un valdzinošs šķiet, ka Zatlers viņa ietekmē dzīvo un viņā glābēju saskata? Kaut kā šitā situācija rāda, ka partija ir vēl švakāka, nekā likās. Bet Bondars? – laikam skaitās no šitā gājiena ieguvis kaut kādus plusus savam mūžīgā jaunavīgā kandidāta tēlam? Pašam jau droši vien sāk šķist, ka vēl tikai mazliet mazliet šitādā garā un nu jau drīz varēs kandidēt uz kļūšanu par valsts prezidenta kandidāta potenciālo kandidātu.

+15
-2
Atbildēt

9

    kristaps_drone > mariam 10.01.2013. 10.13

    “Bondars klātienē tik ļoti harizmātisks un valdzinošs šķiet, ka Zatlers viņa ietekmē dzīvo un viņā glābēju saskata?” – vienkārši Bondars smukāk izskatās uz žurnāla vāka, nekā tas lempis – kangars.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mariam 10.01.2013. 12.21

    edak1974
    “lai RP nenodzīvotu līdz nākamajām vēlēšanām un labakās atliekas varētu inkorporē Vienotībā.”

    “Labākās atliekas”, un tās būtu?
    Vai pašam daudz gadījies atrast zelta “červoncu”, rokoties pa mēsliem?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    peerku > mariam 10.01.2013. 10.05

    > dzeris49

    Paldies par mīnusiņu. :) Esam kviti. :)

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    peerku > mariam 10.01.2013. 09.52

    > dzeris49

    Re re, pareizi, Baondars ir Vienotības sabotāža. Tā uzreiz vajadzēja teikt un pie reizes Zatleru uzslavēt par rīkojumu nr. 2.
    :)

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    efeja60 > mariam 11.01.2013. 00.53

    tomēr RP partija gan stipri mulsina – ko viņi cerēja no tāda soļa?
    ===============
    nevis RP, bet atsevišķi elementi cerēja, un Bondars nevis par prezidentu, bet premjeru. Sācis kritizēt veiksmes stāstu, tātad tiek gatavota platforma ideoloģijas maiņai ar tiem pašiem vēžiem aizkulisēs.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    janazakovica > mariam 10.01.2013. 14.09

    cinikim..lempis-kangars istais RP brendrs.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Iluta Jurēviča > mariam 10.01.2013. 09.13

    Bondars ir RP kapracis. Cilveks-izkārtne, bez iekšējā satura un burbuļu pūtējs. Ir bija un paliek Vienotības rupors, bet Vienotība ir ieinteresēta, lai RP nenodzīvotu līdz nākamajām vēlēšanām un labakās atliekas varētu inkorporē Vienotībā.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > mariam 10.01.2013. 09.20

    Man arī tas absolūti nav saprotams, izskatās pēc totāla stulbuma un neadekvāta vai tīšas sabotāžas, nevienam normālam cilvēkam tāda doma pat prātā neienāktu.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Ruta Sīle > mariam 10.01.2013. 11.09

    edaks
    bet Vienotība ir ieinteresēta, lai RP nenodzīvotu līdz nākamajām vēlēšanām un labakās atliekas varētu inkorporē Vienotībā.
    —-
    Tas b’utu ‘loti labi, nevajag latviešiem šķelties pa sīkpartijām. Jāmācās no krieviem, viņiem Latvijā ir tikai viena partija un tikai pateicoties tam ir izdevies sagrābt varu Rīgā! Domājiet tautieši, domājiet!

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

enjoy 10.01.2013. 11.56

Njā, kur vispār RF bija prāts runāt ar šo Bloņģinku? Viņš izskatās pēc glumiķa, tik vien cik glītais ģīmītis. Vai viņš kādreiz vispār nebija Šķēles cilvēks?
RP esot mirusi programma? Cik es atceros no vēlēšanām, tad RF vienīgajai vispār bija kas līdzīgs partija programmai. Cik sapratu, tad valdības deklarācija tieši tika balstīta RF ekonomikas programmu.
Laikam neiet necik spoži Rf ar personālijām, bet politisko personību deficīts ir arī citu partiju un visas Latvijas problēma. Žēl, man viņu ministri patīk.

+8
0
Atbildēt

0

Iluta Jurēviča 10.01.2013. 09.07

Domāju, ka lielāko daļu RP biedru jau sāk piebesīt šo bijušo prezidenta kancejas darboņu kliķes mahinācijas un avantūras. Domāju, ka Kukule smagi dabūs partijas kongresā. Līdz šim partijā šiem cilvēkiem uzticējās un daudz ko piedeva, tāds medus mēnesis bija. Bet vairāk gan nē. Lidos tā Kukule no valdes ar 3.kosmisko ātrumu.

+9
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu