Pētījums: Eiro ieviešanu neatbalsta pārsvarā mazizglītoti cilvēki • IR.lv

Pētījums: Eiro ieviešanu neatbalsta pārsvarā mazizglītoti cilvēki

24
Foto: Lita Krone, LETA

Arī Igaunijā pirms eiro ieviešanas bija līdzīga situācija, kas mainījās pēc eiro ieviešanas

Eiro ieviešanu Latvijā caurmērā atbalsta trešā daļa jeb 35% Latvijas iedzīvotāju, liecina pētījumu aģentūras “TNS Latvia” veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

To skaitā 10% iedzīvotāju uzskata, ka eiro jāievieš pēc iespējas ātrāk, un vēl 25% iedzīvotāju atbalsta eiro ieviešanu, bet ne tuvākajos gados, ziņo „Nozare.lv”.

Kategoriski pret eiro ieviešanu ir 37% Latvijas iedzīvotāju, un biežāk tie ir cilvēki ar pamata vai nepabeigtu vidējo izglītību.

Vairāk nekā puse iedzīvotāju jeb 56% ar nepabeigtu vidējo izglītību ir uzskatāmi par izteiktiem eiro noliedzējiem, kamēr cilvēku ar vidējo vai augstāko izglītību vidū izteiktu eiro noliedzēju ir būtiski mazāk – attiecīgi 35% un 33%. Pētījums atklāj, ka palielinoties izglītības līmenim, pieaug atbalsts eiro ieviešanai.

Par eiro ieviešanu pozitīvi noskaņoto iedzīvotāju populārākie argumenti ir norēķinu ērtība Eiropā, vieglāka ceļošana un ērtāki starpvalstu norēķini, jo nav jāmaina valūta, Latvijas piederība Eiropai – ja jau mēs esam Eiropā, tad ir jābūt arī vienotai Eiropas valūtai, kā arī tas, ka ekonomiskā situācija Latvijā uzlabosies, jo būs vieglāk piesaistīt investīcijas.

Savukārt izplatītākie argumenti pret eiro ieviešanu ir saistīti ar bažām par eiro kā valūtas un eirozonas stabilitāti un nākotni, pieķeršanos latam kā nacionālās identitātes veidotājam un kā stabilai, drošai valūtai, kā arī uztraukumu par iespējamo cenu celšanos, citu eiro valstu negatīvo pieredzi uzreiz pēc eiro ieviešanas.

Tie iedzīvotāji, kuriem ir bijusi personīgā pieredze, norēķinoties ar eiro monētām vai banknotēm, ir pozitīvāk noskaņoti par eiro ieviešanu, nekā tie, kuriem šāda pieredze nav bijusi. Norēķinus eiro valūtā veikušo vidū 13%-14% atbalsta eiro ieviešanu pēc iespējas ātrāk, kamēr bez eiro lietošanas pieredzes esošo iedzīvotāju vidū tikai 8% atbalsta ātrāku eiro ieviešanu.

“Var piebilst, ka arī Igaunijā pirms eiro ieviešanas bija līdzīga situācija, kas mainījās pēc eiro ieviešanas – tiklīdz igauņi ikdienā saskārās ar eiro lietošanu, viņu domas par eiro uzlabojās,” norāda “TNS Latvia” finanšu nozares pētījumu eksperte Ilva Pudule.

Iedzīvotāju aptauju pētījumu aģentūra “TNS Latvia” veica laikā no 2012.gada 12. līdz 28. oktobrim, visā Latvijas teritorijā aptaujājot 1014 iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Aptaujas izlase ir reprezentatīva Latvijas iedzīvotāju kopumam šajā vecuma grupā, un aptaujas rezultāti atspoguļo aptuveni 1,7 miljonu valsts iedzīvotāju viedokļus.

 

Komentāri (24)

Una Grinberga 20.12.2012. 09.53

Vai tiešām tā ir eiro komunikācijas kampaņa? Izskatās pēc bērnu ķīviņa pagalmā: “Tu esi duraks!” “Nē, tu esi duraks!”… Pēc šāda veida argumentiem es laikam neko nevaru teikt par eiro komunikācijas departamenta izglītības līmeni. Ja cilvēki nesaprot eiro plusus un mīnusus, tad tie ir jāskaidro cilvēkiem saprotamā valodā nevis jāmēra ekonomikas IQ (mums tas ir zems arī bez visādām eiro aptaujām!).

+9
-2
Atbildēt

0

Ojārs 20.12.2012. 09.57

Eiro ieviešanu neatbalsta pārsvarā mazizglītoti cilvēki
————————
Laikam “pārsvarā” tie, kas nespēj iemācīties latviešu valodu.
p.s. “Pētijumā” nav nekas minēts par tradicionālo sadalījumu – latvieši/ iebraucēji?

+6
-1
Atbildēt

3

    aija_vecenane > Ojārs 20.12.2012. 13.29

    @super_e-y-e
    Ja latviešu viedoklis par krieviem ir kļuvis pielaidīgāks, tad, manuprāt, tas ir tāpēc, ka arvien vairāk krievu zina latviešu valodu. Lindermana nopelna tur nav. Ja kaut ko Lindermans tomēr ir darījis abu tautu attiecību mainīšanā, tad vienīgi veicinājis naidu ar valodas referendumu un citām Latvijai atklāti kaitnieciskām iniciatīvām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Ojārs 20.12.2012. 12.49

    super_e-y-e
    “Latviešu valodā nav nekā svēta vai apriori laba.”

    Un to saka ne francūzis, ne vācietis, ne anglis, bet bidla, kas lieto feņu, pirms 250 gadiem somu masona Lomonosova mākslīgi radīto vergu saziņas līdzekli, no kura vēl tikai simts gadus atpakaļ vairījās augstdzimušas personas.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > Ojārs 20.12.2012. 11.59

    Latviešu valodā nav nekā svēta vai apriori laba. Tas ir vienkāršs komunikācijas līdzeklis, pie tam, daudz vienkāršākais par angļu vai krievu valodu.

    Cita problēma, ka jums, un arī daudziem citiem latviešiem, ir negatīva attieksme pret krieviem. Līdzīgi saspīlējumi ir arī attīstītās sabiedrībās, kā, piemēram, ASV, bet jūs pie tādām nepiederat. Agrāk atbildot uz šādiem maniem komentāriem, latvieši parasti rakstīja: “Pietiek žēloties, jūs esat okupanti.” Tāpēc paldies Vladimiram Lindermanam, jo viņam izdevies mainīt latviešu attieksmi. Šobrīd latvieši vairs neuzskata krievus, kā cietēju tautu, bet vairāk kā cīnītājus, kuri nelokami un nepielūdzami.

    Es godīgi sakot vienmēr vēl pirms Lindermana parādīšanos brīnījos, kāpēc latvieši pilnīgi bezkaislīgos komentārus par objektīvo stāvokli uztver kā žēlošanos. Man arī šobrīd tas ir noslēpums. Bet nu tik un tā paldies Lindermanam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

aldis_grunde 20.12.2012. 09.08

Nu, “spēriens pa olām” visiem eiro pretiniekiem? :)

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu