ANO Ģenerālā asambleja nobalso par palestīniešu statusa maiņu • IR.lv

ANO Ģenerālā asambleja nobalso par palestīniešu statusa maiņu

53
Palestīnieši pēc ANO balsojuma svin savu panākumu. Foto: AFP/LETA

ASV vēstniece brīdina palestīniešus – šī rezolūcija nerada Palestīnas valsti

ANO Ģenerālā asambleja ceturtdien atbalstīja pieaicinātās valsts statusa piešķiršanu palestīniešu pašpārvaldei. No 193 ANO dalībvalstīm par palestīniešu iesniegtās rezolūcijas projektu balsoja 138, pret – deviņas valstis. 41 dalībvalsts, arī Latvija, balsojumā atturējās, ziņo LETA/AFP.

Starp valstīm, kas balsoja pret rezolūciju, bija ASV un Izraēla. ASV jau paziņojušas, ka ceturtdienas ANO Ģenerālās asamblejas balsojums radījis “šķērsli” ceļā uz mieru starp palestīniešiem un Vašingtonas tuvo sabiedroto – Izraēlu.

“Šodienas neveiksmīgā un kontrproduktīvā rezolūcija rada turpmākus šķēršļus ceļā uz mieru. Tāpēc Savienotās Valstis balsoja pret to,” uzrunājot Ģenerālo asambleju, norādīja ASV vēstniece ANO Sjūzena Raisa.

Tikmēr palestīnieši Rietumkrastā un Gazas joslā ANO balsojumu sveica ar gavilēm un šāvieniem gaisā.

Līdz šim palestīniešu pašpārvaldei ANO bija novērotājorganizācijas statuss, taču tagad ar ceturtdienas balsojumu tai piešķirts pieaicinātās valsts novērotājas statuss, kādu bauda arī Vatikāns.

Lai gan palestīnieši joprojām nebauda pilntiesīgas ANO dalībvalsts tiesības, viņiem paveras iespējas pievienoties virknei ANO aģentūru un, iespējams, kļūt arī par Starptautiskās Krimināltiesas locekli.

Palestīniešu līderi apgalvo, ka viņi “vēsturisko” balsojumu vēlas izmantot kā atspēriena punktu sarunu atsākšanai ar izraēliešiem, kuras iesaldētas jau vairāk nekā divus gadus. Uzrunājot pirms balsojuma Ģenerālo asambleju, palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass norādīja, ka tā esot “pēdējā iespēja glābt divu valstu risinājumu”.

Savā 22 minūtes garajā runā Abass uzsvēra, ka palestīnieši nesamierināsies ar ko mazāku kā neatkarīga valsts ar Austrumjeruzalemi kā galvaspilsētu. Tikmēr Raisa brīdināja, ka “šodienas pompozie paziņojumi drīz izgaisīs un palestīniešu tauta rīt atmodīsies un konstatēs, ka maz kas mainījies”. “Šī rezolūcija nerada Palestīnas valsti,” uzsvēra ASV vēstniece.

Viņai piebalsoja arī Izraēlas vēstnieks ANO Rons Prosors, brīdinot, ka ceturtdienas balsojums var novest tikai pie vēl lielākas vardarbības Tuvajos Austrumos.

Lielbritānija un Vācija, kuras balsojumā atturējās, uzskata, ka palestīniešiem vajadzēja pagaidīt līdz ASV prezidents Baraks Obama izveido savu jauno administrāciju un Izraēla sarīko vēlēšanas.

Savukārt palestīniešus balsojumā atbalstījusī Francija pavēstīja, ka “palestīniešu solis sperts grūtā brīdī un tam būs smagas sekas”. Francija aicina reaģēt ar sarunu atsākšanu “un nevis atmaksu, kas tikai piespēlēs ekstrēmistiem”, pavēstīja Francijas vēstnieks ANO.

 

 

Komentāri (53)

garausiitis 30.11.2012. 09.56

Kaut kā lielākā daļa pasaules nespēj uztvert Izraēlas “pašaizsardzības” metodes . Protams , kā vienmēr ir draugi amīši … , bet balsojums tomēr pārliecinoši palestīniešu pusē.

+12
-6
Atbildēt

9

    dro > garausiitis 30.11.2012. 09.59

    klusais. Es kā vienmēr mazākuma – Izraēlas pusē:)

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > garausiitis 30.11.2012. 13.43

    klusais
    “ir interesanta lasāmviela kā atjaunoja Izraēlas valsti.”

    Izraēlas, kuras dēļ ir noslepkavots desmitiem miljonu pasaules iedzīvotāju un pus miljons latviešu un upurēta latviešu valsts, izveidošana uzskatāma par noziegumu pret cilvēci, tomēr apdraudējums no tumsonīgiem un agresīviem palestīniešiem, un turklāt vēl vairojas kā prusaki ir, nesalīdzināms.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 30.11.2012. 14.36

    aivarsk – tad Tu vienmēr dari tā – raksti tikai par tām vietām , kur esi bijis ? Ķīnā pats esi bijis? Ja neesi , tad ko komentē par ķīnu ?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > garausiitis 30.11.2012. 13.36

    klusais
    Vispār es esmu pret antisemitismu, nu bet šoreiz, sorry. Semiti – Palestinas arabi man neatšķiras no šudrām un melnādaiņiem. Piedevām viņi papildina krievijas izveidotās, algotās un koordinētās al-Qaedas teroristu rindas.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > garausiitis 30.11.2012. 10.59

    Man kaimiņos dzīvi sieviete, kas apprecēja palestīniešu med. studentu, un kādu laiku padzīvoja Palestīnā, pēc tam bija laimīga, ka varēja no turienes pamukt, un atgriezties Latvijā, cik viņa stāsta, vietēja vairāk baidās no Hamaz bojevikiem, nevis no Izraelas, tie ir izkāvuši reizes desmit vairāk savu politisko pretinieku, konkurentu, utt., nekā Izrela visos karos, nemaz nerunājot par tiem, ko viņi izmanto kā mērki savai propagandai, uzstādot raķešu palaišanas ierīces taisni tur, kur daudz civiliedzīvotāji, un aizliedzot tiem pamest att. vietas.
    Lielāka laime viņiem esot, ja Izraela uzlidojumā nogalina kādu bērnu vai sievieti, tad var pa visu pasauli izbazīnēt par Izraelas zvērībām.
    Daudz ko viņa stāstīja, fakts ir tāds, ka ne visi tur atbalsta Hamaz, bet, ja gribi dzīvot, tu par to nedrīksti pat pieminēt.
    Daudziem sapnis ir nokļūt Izraelā, dabūt tur darbu, un palikt tur uz dzīvi, bet, to arī darīt nedrīkstot, vismaz, atklāti.

    Un ko nozīmē “pašaizsardzības metodes” pēdiņās – Izraelai, kuras terotoriju apšauda un spridzina autobusus un diskotekas, nav tiesības sevi aizsargāt?
    Un, galu galā, tā pati ANO arī ir vainojama pie visa tā konflikta, jo piešķīra Izraelai zemi palestīniešu apdzīvotās vietās.
    To zemi, kura bija pi;lnībā neizmantojama, ēbreji gan esot, pārsvarā, atpirkuši, un, kad viņi tur izveidoja kibucus ( kooperatīvus), kur kopīgi kultivēja zemi, un tā sāka dod labas ražas, palestīniešiem tās zemes sagribējas atpakaļ.
    Tā, dabiski, nav visa taisnība, bet, daļa no taisnības.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 30.11.2012. 12.40

    lno – es dzerim nedaudz zemāk atbildēju – ir interesanta lasāmviela kā atjaunoja Izraēlas valsti.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > garausiitis 30.11.2012. 13.23

    Klusais, Lai saprastu, ar kuru no konfliktā iesaistītajām pusēm solidarizēties, iesaku apmeklēt Palestīnu un Izraēlu un tikai tad rakstīt šeit rakstus :))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 30.11.2012. 11.13

    klusais. Virs zemes nav taisnības, dūrei tik spēks…Nav jau izraēļi eņģeļi, kolonizē arabu zemes, ar betona augstām sienām norobežo viņu apdzīvotās teritorjas, bet…ja arabu valstis būtu gribējušas, tās jau sen būtu nodibinājušas Palestīnas valsti, nevis pievākuši palestīniešu teritoriju.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 30.11.2012. 10.11

    lno – saprotu ,ka Tev ir savs redzējums uz kura balstās nostāja . Man ir nācies runāt ar vienu palestīniešu ārstu Vācijā , kuru izraēļi piespieda pamest mājas , bet kura radi joprojām dzīvo nemieru valstī – teikšu , ka ir arī cits redzējums uz notiekošo….

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

mariam 30.11.2012. 10.25

Latvija, kas pirms gadiem divdesmit tik ļoti vēlējās, lai citas valstis to atzītu un atbalstītu, ātri aizmirsusi savu pieredzi. Protams, pieskaņošanās ASV ir svarīgāka, lai ar Rinkevičš minēja pavisam citu pamatojumu – par nepieciešamo ES kopējo nostāju utml.

+9
-6
Atbildēt

3

    mary75 > mariam 30.11.2012. 11.06

    Kā var atzīt valsti, kuras galvenā politiskā spēka galvenais princips ir tāds, ka blakus valstij Izraelai nav tiesības pastāvēt, tai jāpazūd no zemes virsmas, vēlams, kopā ar visiem iedzīvotājiem – ēbtrejiem, un kas pat netaisās no tā atteikties?
    Kā domā, kāds atzītu Latviju, ja tā sludinātu, ka Krievijai nav tiesības pastāvēt, nepārtraukti veiktu pret to teroristiskas akcijas, un par katra krieva nogalināšanu maksātu prēmijas?

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    mariam > mariam 30.11.2012. 12.16

    Lielā mērā jau tev piekrītu, bet kāds tad tavuprāt ir risinājums? Tikai nepiekāpība un spēks? Kompromisa soļi būtu jāsper abām pusēm, atmetot savas nepiekāpīgās pozīcijas. Palestīnieši Izraēlā/Palestīnā dzīvo un ir tāpat kā vācieši ir Vācijā, vai latvieši Latvijā, – tās ir viņu mājas. Nu ja nav laime skopā, tad taču būtu jēdzīgi šķirties, – izveidot divas valstis.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mariam 30.11.2012. 13.37

    Izraela būtu laimīga, ja viņi, beidzot, izveidotu to savu valsti, un liktu to mierā.
    Bet, nevienam citam tai reģionā jau to valsti nevajag, ne arābiem, ne Irānai, kura kontrolē Hamaz, ne arī Ēģiptei, visi ieintersēti uzturēt to konfliktu, kā politisko kārti pret Izraelu.
    Arī pašam Hamazm to valsti nevajag, visi palestīniešu līderi ir miljonāri, Arafatam piederēja 60 miljardi, nez, no kurienes, ja ne no naudas, ko tiem piešķir ES, ASV un Izraela.
    Sava valsts nozīmē arī atbildību, kam viņiem to vajag, ja tagad var zagt naudu, kūdīt tautu pret Izraelu, vainojot to visās nelaimēs, un ne par ko neatbildēt?
    IZraela ļoti daudz piekāpās savulaik Arafatam, lai viņi to valsti var izveidot, par to Izraelas ekstrēmists nogalināja toreizējo Izraelas premjeru, un, pēdējā brīdī, Arafats no visa atteicas un pieprasīja to, uz ko Izraela nekad neies – visu Jeruzalemi Palestīnai, visu palestīniešu atgriešanās Izraelas teritorijā, un visu zemju, ko arābi zaudēja karos ar Izraelu, atdošanu, katram skaidrs, ka tas nozīmētu Izraelas galu.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 30.11.2012. 14.07

Kas attiecas uz Palestīnu, atradu vienu vecu atziņu:
“Русскому государству удалось лишь одно несомненное достижение, над которым веками бились философы и моралисты: оно дало миру простой и четкий критерий Добра и Зла. А именно, если Россия что-то искренне, не для проформы, одобряет и поддерживает — значит, это зло. Если же она выступает резко против чего-либо — значит, это добро.”

Un vēl, tiem kurus uztrauc palestīnas arābi bet ne Hamas, derētu izlasīt līdera Arafata atraitnes izteikumus par iespējamiem viņas vīra nonāvēšanas apstākļiem ar poloniju.

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu