FOTO: Lembergs – kā Dievs vai Krusttēvs • IR.lv

FOTO: Lembergs – kā Dievs vai Krusttēvs

30
Līdzās tēvam Aivaram uz tiesas sola atrodas arī dēls Anrijs (no kreisās). Foto: Lauris Vīksne, F64

Ventspils saimnieka patieso seju atklāj liecinieku teiktais tiesai

„Viņi viņu bučoja visās vietās, viņš tāds sabučots visu laiku staigāja. Ja Aivars ko teica, tas bija kā Dievs,” pirmstiesas izmeklēšanā liecinājis miljonārs Vladimirs Komogorcevs, stāstot par uzņēmuma „Ventspils nafta” valdes locekļu un smagos noziegumos apsūdzētā un patlaban ar ministra Edmunda Sprūdža rīkojumu no Ventspils domes vadītāja amata atstādinātā Aivara Lemberga attiecībām.

Kāda seja slēpjas aiz allaž publiski smaidošā un ar žurnālistiem jokojošā cilvēka maskas? Žurnāls „Ir” ceturtdien analizē Lemberga tiesas prāvas, kas smagā procesā velkas nu jau ceturto gadu, gaitu, lasa un klausās liecinieku liecības, atklājot nepavisam ne jautru un omulīgu Ventspils saimnieka seju. Patiesībā – pilnīgi pretēji.

«Aivars Lembergs sāka bļaustīties savā parastajā veidā un apvainoja ikvienu.» «Lai firma varētu strādāt Ventspilī, bija jāiesaista Lembergs, jo citādi firmas darbs būtu nesekmīgs.» «Tās [Lemberga un „Ventspils naftas” valdes locekļu attiecības] bija kā dresētāja un tīģera, kas skraida pa krātiņu. Kā pamāj ar pletni, tā ķepas augšā.» «Viņš sēdēja Vīnes viesnīcas vestibilā un dzēra vīnu. Pat nepiecēlās, kad iegāju. Prasīja, kā jūtas mana sieva, kā jūtas tas bērns un tas bērns. (..) Es tos uztvēru kā nepārprotamus draudus.» Šie ir daži citāti no liecībām, kas par Lembergu izskanējuši tiesas sēdēs vai kuras glabā apjomīgie kriminālprocesu materiāli.

Lemberga tiesas prāva sen vairs nav plašas mediju uzmanības lokā. Tomēr smagās apsūdzības kukuļu ņemšanā un izspiešanā, dokumentu viltošanā, noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā nav zaudējušas savu nozīmi. 

Tiesa jau ceturto gadu smagnējā procesā pārbauda prokuratūras celtās apsūdzības. Lai arī Lembergs savu vainu neatzīst un apsūdzības nesaprot, dokumenti un liecinieki cits pēc cita pauž – viņš kopš 90.gadiem ir noteicošais īpašnieks visos lielākajos ostas un daudzos citos mazākos Ventspils uzņēmumos. Lemberga oligarha statuss vairs nav tikai nelabvēļu runas – par viņa milzīgo ietekmi ekonomikā, politikā un medijos liecina tiesiskā ceļā iegūtu pierādījumu kopums.

Nupat kā tiesa tā sauktajā Lemberga lietā atkal pasludinājusi pārtraukumu līdz nākamā gada 21.janvārim. Prognozēt,  cik ilgi prāva turpināsies, nav iespējams.

Un vēl daži daiļrunīgi citāti par Lembergu.

Apsardzes firmas „Venta” darbinieks Jāzeps Meikšāns: „Lembergam ļoti nepatika KNAB pagaidu vadītājas Strīķes darbība. Viņš gribēja, lai tur ieliek viņam uzticamu cilvēku, ar ko viņš varētu kontaktēties. [„Ventas” šefs Aivars] Valcis palūdza, ka man daudz paziņu starp tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, varbūt lai sameklēju kādu, kas varētu pildīt šos pienākumus. (Stāsta, kā piespēlējis Alekseju Loskutovu, kuru Valcis pēc tam vedis uz pārrunām pie Lemberga – red.) Tā kā Emsis bija MK priekšsēdētājs, Loskutovs arī tika amatā.”

Vladimirs Komogorcevs par Ventspils uzņēmēju attiecībām: „Es Kokalim teicu – kad jūs kļūsit bagāti, jūs viens otru aprīsit kā zirnekļi burkā. Šis laiks ir pienācis.”

Vairāk lasiet Anitas Braunas rakstā žurnālā „Ir” šeit.

 

Komentāri (30)

mary75 22.11.2012. 09.32

Lembergs ir cilvēks, kurš izraisa emocijas, ko varētu izraisīt jau slima, bet, vēl agresīva traka žurka, nekādas citas emocijas viņš neizraisa.
Primitīvs, bet, viltīgs, agresīvs un atriebīgs, pilnībā apguvis izdzīvošanas mākslu.

+24
-4
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 22.11.2012. 09.26

Jelgavā Andris Rāviņš (ZZS) tieši tāds pats, tikai viņam nav ostas, kas visu darbību padara daudz mērenāku, taču stils un metodes tādas pašas. Rāviņš pēdējā laikā ļoti aizrāvies ar ielu bruģēšanu, zin no kā mācīties:))

+15
-2
Atbildēt

1

Kristīne 22.11.2012. 10.22

Lemberga izteiktā frāze: “Zatlers man nav pretinieks!” Turpinājums Saeimā,kad Bērziņa iecelšanai prezidenta krēslā pietrūka vienas balss, pat ne sevišķi vērīgam vērotājam, pēc Brigmaņa un Urbanoviča uzvedības parādija,kurš šeit ir Saimnieks.

+9
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu