Britu rakstniece Mentele jau otro reizi saņem Būkera balvu • IR.lv

Britu rakstniece Mentele jau otro reizi saņem Būkera balvu

23
Hilarija Mentele priecājas par balvas saņemšanu. Foto: AFP/LETA

Abas balvas viņai piešķirtas par vēsturiska romāna divām grāmatām

Britu rakstniece Hilarija Mentele (60) jau otro reizi par savu daiļradi saņēmusi prestižo Būkera balvu (Man Booker Prize), ziņo BBC. Rakstniece balvu saņēmusi par darbu “Bring Up the Bodies”.

Par gada labāko rakstniecības darbu angļu valodā žūrijas, kuru vada laikraksta „The Times” literatūras pielikuma redaktors Pīters Stotards, atzītā grāmata ir vēsturiskās triloģijas par Tomasa Kromvela dzīvi otrā daļa. Pirmā daļa – „Wolf Hall” – 2009.gadā autorei sagādāja pirmo Būkera balvu. Tomass Kromvels bija angļu valstsvīrs, karaļa Henrija VIII pirmais padomnieks, angļu reformācijas galvenais ideologs, viens no Anglikāņu baznīcas dibinātājiem.

Būkera balvas saņēmējam tiek ne tikai gods, bet arī naudas balva – 50 tūkstoši britu mārciņu. Turklāt autori, kuri iekļūst žūrijas noteiktajā tā saucamajā īsajā fināla sarakstā, saņem arī 2500 mārciņu. Menteles darbu žūrija par labāko izvēlējās sešu autoru konkurencē, kurus finālam žūrija izraudzījās un paziņoja septembrī. Kopumā šogad balvai tika iesniegti pieteikumi par 145 grāmatām.

Kopš Būkera balvas piešķiršanas pirmsākumiem balvas galvenais kritērijs ir tikai viens – labākais romāns pēc to vērtētāju domām. Balvas žūrijas komisijā tradicionāli ir ne tikai pazīstami literatūrkritiķi, rakstnieki un zinātnieki, bet arī dzejnieki, politiķi, žurnālisti, aktieri un sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Būkera balva tiek piešķirta autoram par sarakstīto darbu angļu valodā. Balva tiek piešķirta kopš 1969.gada. Četri šīs balvas saņēmēji ieguvuši arī Nobela prēmijas literatūrā.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu