Gruzijā uzliesmo protesti pret vēlēšanu rezultātu iespējamo viltošanu • IR.lv

Gruzijā uzliesmo protesti pret vēlēšanu rezultātu iespējamo viltošanu

39
Protestētāhi Zugdidi pilsētā. Foto: AFP/LETA

Lukašenko sola iniciēt Gruzijas atgriešanos NVS

Pieaugot neapmierinātībai ar balsu skaitīšanu parlamenta vēlēšanās, Zugdidi, Gruzijas rietumos, ceturtdien uz protestiem bija sapulcējušies tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju, apgalvojot, ka varasiestādes falsificējušas atsevišķu vēlēšanu apgabalu rezultātus par labu prezidenta Mihaila Saakašvili partijas kandidātiem, ziņo LETA/AFP.

Tikmēr Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko gatavs iniciēt Gruzijas atgriešanos Neatkarīgo Valstu savienībā (NVS), ziņo aģentūra „RIA Novosti”. Lukašenko uzskata, ka NVS saiets nākamgad notiks Minskā, tāpēc viņš varēšot „visādi iniciēt Gruzijas atgriešanos NVS”.

Baltkrievijas diktatora teikto noraida Gruzijas vēlēšanās uzvarējušās partiju apvienības „Gruzijas sapnis” preses sekretāre Maija Pandžikidze, sakot, ka „integrācija Eiropā patlaban paliek viens no mūsu galvenajiem un nemainīgajiem mērķiem, bet Baltkrievijas prezidenta paziņojums ir nenopietns un absurds”.

Lai gan pirmdien notikušajās vēlēšanās, kā jau ziņots, uzvarēja miljardiera Bidzinas Ivanišvili vadītā opozīcijas koalīcija “Gruzijas sapnis”, protestētāji uzskata, ka vairākos vēlēšanu apgabalos rezultāti falsificēti, lai nodrošinātu Saakašvili partijas kandidātu uzvaru.

Saniknotie opozīcijas atbalstītāji sapulcējās pie vēlēšanu komisijas ēkas, skaļi paužot savu neapmierinātību un turot rokās plakātus, kuros Saakašvili pārstāvētās Apvienotās nacionālās kustības logo salīdzināts ar nacistu kāškrustu.

“Es aizsargāju savu nozagto balsi, es iestājos par taisnīgumu Gruzijā,” aģentūrai AFP norādīja viena no protestētājām.

Apvienotā nacionālā kustība savukārt paziņojusi, ka “Gruzijas sapnis” visā valstī īsteno iebiedēšanas kampaņu, lai vēl vairāk nostiprinātu savu vairākumu nākamajā parlamenta sasaukumā un varētu dominēt Gruzijas politikā. “Šāda “Gruzijas sapņa” rīcība pārstāv uzbrukumu demokrātiskajam procesam un cilvēku tiesībām paust savu gribu,” teikts Saakašvili partijas izplatītajā paziņojumā.

Cenšoties kliedēt spriedzi, Zugdidi ieradies ASV vēstnieks Gruzijā Ričards Norlands. “Vēlēšanu komisijai jāļauj strādāt bez iebiedēšanas mierīgā vidē. Visas sūdzības ir jāizskata tiesās,” uzsvēra Norlands.

Pēc ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones iniciatīvas notikusi viņas telefonsaruna ar Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili, informē Gruzijas prezidenta preses dienests. Abi runājuši par pēcvēlēšanu situāciju Gruzijā, tajā skaitā par Centrālās vēlēšanu komisijas locekļu ietekmēšanas faktiem.

Arī Lielbritānijas, Francijas un Eiropas Savienības (ES) vēstnieki Tbilisi ir pauduši bažas, ka protesti var traucēt mierīgu varas nodošanu pēc nule kā notikušajām vēlēšanām, ko starptautiskie novērotāji novērtēja kā soli uz priekšu Gruzijas demokrātijas attīstībā.

Trešdien neapmierinātība ar iespējamo vēlēšanu rezultātu viltošanu uzliesmoja arī Terdžolā, kurā simtiem opozīcijas atbalstītāju mēģināja ielauzties vēlēšanu komisijas ēkā. Protesti notikuši arī Ambrolauri, Martvili un Sighnaghi, ziņo vietējie mediji.

“Gruzijas sapņa” līderis Ivanišvili protestiem nav pievienojies, lai gan to darījuši vairāki viņa sabiedrotie. Ivanišvili aicinājis protestus pārtraukt. “Mēs vairs neesam opozīcijā, tāpēc es aicinu mūsu atbalstītājus pārtraukt” ielu protestus, paziņoja Ivanišvili.

 

Komentāri (39)

Kaspars Špūle 05.10.2012. 08.56

Par šiem protestiem gruzīnu (krievu izcelsmes) žurnālists Oļegs Panfilovs spriež, ka Ivanišvili mēŗķis esot bijusi nevis uzvara vēlēšanās bet iegansta radīšana Krievijas militārai intervencei pēc vēlēšanām
http://olegpanfilov2.livejournal.com/2712544.html

+18
0
Atbildēt

8

    Egitazz > Kaspars Špūle 05.10.2012. 09.56

    Выборы, скандал, обвинения в фальсификации.
    И ввод российских войск.
    ==
    nu bet protams, visa Gruzija tikai to gaida un uzreiz būs vairākuma atbalsts.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Egitazz > Kaspars Špūle 05.10.2012. 15.10

    rinķī apkārt
    Gribat teiks, ka kaut kur kabinetos jau top vai jau ir parakstītas Minhenes vienošanās un Molotova-Ribentripa pakts?

    Kaut gan kas to var izslēgt.

    starp citu, Lukašenko izsauca milzīgu neapmierinātību Krievijā, jo viņš neizteica viennozīmīgo atbalstu Krievijai 2008.gada karā un arī vēlāk uzturēja attiecības ar Gruziju.
    tā kā ar šo iniciatīvu viņš drizāk mēģina parādīt, ka NVS ne tikai no Maskavas iniciatīvas nāk.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > Kaspars Špūle 05.10.2012. 09.55

    Tāda versija ir, bet, it kā tam bija jānotiek, ja Ivanišvili vēlēšanas zaudē, tagad diezin vai viņam to vajag.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > Kaspars Špūle 05.10.2012. 10.08

    Jā, ir lielas bažas, ka demokrātija Gruzijā beigusies.
    Tāpat, kā Ukrainā, Baltkrievijā, un citur, kur demokrātijas rezultatā pie varas nokļust antidemokratiskie spēki.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > Kaspars Špūle 05.10.2012. 11.32

    Liekas, ka Igauņu drošībnieki par to jau Gruziju brīdināja pirms vēlēšanām. Savukārt Eiropa, brīdināja Krieviju, redzot tās militāro pastiprinājumu pie G robežas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 05.10.2012. 10.04

    Uzvarējušā “Francijas pilsoņa” piekritēji jau sit uzvarētos
    http://www.apsny.ge/2012/pol/1349459708.php

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > Kaspars Špūle 05.10.2012. 10.26

    koplant..nu bet protams, visa Gruzija tikai to gaida un uzreiz būs vairākuma atbalsts.+++ pēc Latvijas okupācijas, Kremļa režīmam Latvijā arī bija ” vairākuma atbalsts”. :) Lukašenko jau ” sāk kārtot formalitātes” Gruzijas atgriezšanai NVS :)

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > Kaspars Špūle 05.10.2012. 09.30

    Visnotaļ realistiski, manuprāt…
    Šķiet, ka līdzīgi būtu bijis, ja pie mums absolūto balsu vairākumu dabūtu SC – tiem jau arī nebija ne rīcības programmas, ne savu ministru kandidātu – nekā.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

Gaisma; Enģelis 05.10.2012. 14.27

He. Kāds tur brīnums. Ja pieņemam, ka Ivanišvili ir Krievijas ietekmes aģents, tad viņa uzdevums ir ne tikai pārņemt varu, bet arī izrēķināties ar Saakašvili, kā Botoksa personīgo ienaidnieku. Tātad, “opozīcija” provocēs un provocēs līdz asinīm, lai Saa varētu piešūt upurus.

Tie palaistie kadri TV arī ir zināms simbols, IMHO.

+5
0
Atbildēt

1

    mārtiņš meiers_ > Gaisma; Enģelis 06.10.2012. 07.33

    Tieši tā!
    Un tad jau varēs izsludināt ārkārtas stāvokli, ierobežot telekomunikācijas un visādas “nevēlamas” organizācijas, un beigās “lūgt” Krievijai iesūtīt “miera nodrošināšanas” karaspēku…
    Dod Dievs Gruzīņiem prātu un spēku tikt ar tiem sarkanajiem mērgļiem galā!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 05.10.2012. 11.20

Izlēmu reiz par visām reizēm noskaidrot, kas tas tāds “pocreots” (поцреот) ir par zvēru – atradu šādu vietni:

http://lurkmore.to/%D0%9F%D0%BE%D1%86%D1%80%D0%B5%D0%BE%D1%82

brīdinu, ka būs jāsmaida.

Labs apraksts/definīcija IRā pasen neredzētajam (paldiesdievam) vienacainajam trollim.

+5
0
Atbildēt

4

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu