Žūrija Latvijas animācijas filmai „Ursus” piešķir speciālbalvu • IR.lv

Žūrija Latvijas animācijas filmai „Ursus” piešķir speciālbalvu

27
Kadrs no animācijas filmas "Ursus". Publicitātes foto

Mākslinieka Reiņa Pētersona zīmētā multiplikācijas filma aizkustina Hirosimas festivāla filmu skatītājus

Mākslinieka Reiņa Pētersona animācijas filmai „Ursus” 14. Hirosimas Starptautiskajā animācijas festivālā Japānā piešķirta žūrijas speciālbalva, informē Nacionālais kinocentrs. „Neparasta debijas filma, kurā cilvēka būtību sirsnīgi pauž lācis – motociklists,” – tā filmas „Ursus” māksliniecisko kvalitāti komentējusi starptautiskā žūrija.

„Ursus” ir ogles tehnikā zīmēts stāsts par lāci, kurš strādā cirkā par akrobātu motociklistu. Kādu dienu lācis dodas uz mežu, kur, kā viņam šķiet, mīt viņa patiesā laime.

Filma tapusi animācijas filmu studijā „Atom Art”, tā ir mākslinieka Reiņa Pētersona debija animācijā. Tās augstā mākslinieciskā un tehniskā kvalitāte jau novērtēta animācijas profesionāļu vidū pasaulē.

Savu starptautisko pirmizrādi filma piedzīvoja Klermoferānas Starptautiskajā īsfilmu festivālā, bet tagad tā jau izrādīta vairāk nekā trīsdesmit īsfilmu un animācijas festivālos, tajā skaitā Anesī Starptautiskajā animācijas festivālā Francijā, Seulas Starptautiskajā animācijas festivālā Dienvidkorejā, Zlinas Starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā Čehijā un “Animafest” Zagreba Horvātijā, kur filma ieguvusi arī “Zlatko Grgić” balvu.

„Ursus” novērtēts arī Latvijā – šā gada Nacionālajā filmu festivālā „Lielais Kristaps” tai piešķirta balva kā labākajai debijas filmai.

Hirosimas Starptautiskais animācijas festivāls notiek katru otro gadu un ir viens no prestižākajiem animācijas filmu festivāliem pasaulē. Šogad tika pieteiktas 2110 filmas, kas ir lielākais filmu skaits festivāla vēsturē. No tām konkursa programmai atlasītas 66 labākās.

Hirosimas festivāla programmā „Stars of Students” savu pasaules pirmizrādi piedzīvoja vēl viena animācijas studijas „Atom Art” filma – režisora un mākslinieka Edmunda Jansona „Starptautiskā Tēva diena“. Tas ir Edmunds Jansona diplomdarbs Igaunijas Mākslas akadēmijas Animācijas nodaļas maģistrantūrā.

Savukārt starptautiski atpazīstamo režisoru Vladimira Leščova (Latvija) un Kaspara Janča (Igaunija) animācijas filma „Villa Antropoff” festivālā tika demonstrēta programmā “Animation for Peace”.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu