Koris "Sōla" Pasaules koru olimpiādē iegūst trīs zelta medaļas • IR.lv

Koris “Sōla” Pasaules koru olimpiādē iegūst trīs zelta medaļas

34
Koris "Sōla" ar medaļām Sinsinati. Publicitātes foto

Latvijas korim visvairāk punktu žūrija devusi sakrālās mūzikas kategorijā

Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris “Sōla” ASV pilsētā Sinsinati notiekošajā Pasaules koru olimpiādē ieguvis trīs zelta medaļas – jaukto koru, folkloras un sakrālās mūzikas kategorijās, informē kora pārstāvji.

Visvairāk punktu koris izpelnījies sakrālās mūzikas kategorijā, kurā vairāki vērtētāji Latvijas dziedātājiem iedeva augstāko iespējamo vērtējumu. Jo vērtīgāks kora sasniegums ir tā iemesla dēļ, ka korim „Sōla” bija jāsacenšas tā sauktajā čempionu grupā. Korus šai grupai izvēlas Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskā padome – šajā grupā vāju koru nav un konkurence ir ļoti sīva.

Kora māksliniecikais vadītājs Kaspars Ādamsons 7.jūlija vakarā, kad bija nodziedātas visas trīs kategorijas, kā arī saņemtas pirmās divas zelta medaļas, saviem dziedātājiem teica: „Jūs esat mani čempioni. Mēs esam ieguldījuši lielu darbu, un man ir patiess prieks par paveikto. Mēs paši vislabāk zinām savas veiksmes un neveiksmes, kuras tika vērtētas stingri noteiktās konkursa kategoriju minūtēs, bet mēs zinām arī to, kas tika vai netika paveikts gatavošanās porcesā. Es ceru, ka mūsu pilnveide šeit neapstāsies.”

Pasaules koru olimpiāde no 4. līdz 14.jūlijam notiek Sinsinati. Pasākumā Latviju pārstāv koris “Sōla” un “a capella” vokālā grupa “Latvian Voices”. Uz ASV devusies arī nodibinājuma “Rīga 2014” darba grupa.

Sinsinati pulcējušies vairāk nekā 15 000 dziedātāju no 75 pasaules valstīm. Pavisam 370 kori sacenšas 23 dažādās kategorijās. “Sōla” un “Latvian Voices” piedalās vairākās konkursu kategorijās, ziņo LETA.

Pasaules koru olimpiāde ir pasaulē vērienīgākais kora dziedāšanas pasākums, kurā kora muzicēšanas autoritātes no visas pasaules apvienojušās, lai godātu un popularizētu katras dalībvalsts kora mūzikas tradīcijas.

Pirmā Pasaules koru olimpiāde notika 2000.gadā Lincā, Austrijā, lai ar dziesmu veicinātu izpratni un mieru starp tautām, vienotu cilvēkus no visas pasaules draudzīgā sacensībā gan profesionālos, gan amatieru korus no visas pasaules, neatkarīgi no kontinenta vai mūzikas žanra, kuru tie izpilda savos repertuāros.

Pasaules koru olimpiādēs ir piedalījušies vairāki kori no Latvijas – “Balsis”, “Gaudeamus”, “Absolventi” un citi. 2006.gadā Pasaules koru olimpiādē Ķīnā jauniešu koris “Kamēr…” pārliecinoši ieguva pirmo vietu.

 

Komentāri (34)

Una Grinberga 09.07.2012. 11.25

Malači! Tas tikai nozīmē, ka DzSv tradīcija ir jāturpina kopt un ir nevis jādāļā miljoni katru gadu operai, bet jāturpina kopt amatierdziedāšana un profesionālā kormūzika.

Vēl jau mums ir kādi 3-4 kori, kas var plūkt šādus laurus – vajag tai pasaulei “izgriezt pogas”.

+7
0
Atbildēt

1

    Arcijs > Una Grinberga 09.07.2012. 16.55

    Kori jau nav obligāti jāliek pretstatā operai. Būtu dīvaini, ja valstī, kuras dziedātāji uzstājas visos pasaules lielākajos un prestižākajos opernamos, nebūtu pašiem savas operas. Tad jau arī tie dziedātāji nebūtu radušies. Piemēram, Kristīne Opolais vispār nāk no operas kora, arī Andris Nelsons strādāja operā, Antoņenko, Galante, Kalna dziedāja savas pirmās lomas. Ja nebūtu operas, visu šo pasaules zvaigžņu mums vienkārši nebūtu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 09.07.2012. 11.08

labakie pasaulee kas mak kvalitativi izdziedat savu saapi..luk cik talu jau aizgajusi no vaciesiem parnemtaa tradicija.

0
-7
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu