Deputāts: ASV lobisti „nelietīgi spiež” Vaškeviča dēļ • IR.lv

Deputāts: ASV lobisti „nelietīgi spiež” Vaškeviča dēļ

41
Vladimirs Vaškevičs. Foto: Raitis Plauks, F64

ASV lobisti vēstulē aicinājuši apsvērt iespēju pārtraukt sadarbību ar Latviju tranzītpakalpojumu jomā

ASV lobisti, kuri otrdien vērsušies pie Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Ainara Latkovska (Vienotība), atstājuši vēstuli, kurā aicinājuši ASV apsvērt iespēju pārtraukt izmantot tranzītpakalpojumus caur Latviju.

Latkovskis Latvijas Televīzijas raidījumam “Panorāma” intervijā klāstīja, ka ASV lobisti, kuri tikušies ar viņu, paužot bažas par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem Vladimira Vaškeviča krimināllietā, atstājuši deputātam vēstuli, kurā izklāstītas minētās aizdomas un aicināts apsvērt pārtraukt sadarbību ar Latviju tranzītpakalpojumu izmantošanā. Vēstule adresēta arī ASV senatoram Donam Šimkum, kurš savulaik bijis aktīvs Latvijas atbalstītājs iekļaušanai NATO, ziņo LETA.

Latkovskis norādīja, ka viņš ar vēstules saturu iepazinies pēc ASV lobistu aiziešanas un nepaspējis izteikt savu viedokli par to. Viņš piebilda, ka tas ir “nelietīgs spiediens uz Latviju”.

Otrdien pie Latkovska ieradušies trīs ASV lobisti no firmas “Shomon, Inc”, lai darītu viņam zināmas savas bažas par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem Vaškeviča krimināllietā.

Latkovskis pastāstīja, ka trīs amerikāņu kungi viņam mēģinājuši iestāstīt, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs esot korumpēta iestāde, kas slikti izmeklē Vaškeviča krimināllietu un pieļauj viņa cilvēktiesību pārkāpumus. Kā apliecinājums tam tikusi minēta arī Lato Lapsas, Agneses Margēvičas un Kristīnes Jančevskas grāmata “Cits ķēķis: zem likumīgā “jumta””. Iespējams, amerikāņu lobisti cerējuši, ka Latkovska vadītā Aizsardzības komisija varētu iejaukties Vaškeviča krimināllietas izskatīšanā.

Latkovskis apgalvoja, ka piekritis sarunai ar ASV lobistiem, jo domājis, ka viņi norādīs uz kādiem būtiskiem pārkāpumiem īslaicīgās aizturēšanas iecirknī.

“Es “Shomon, Inc” paskaidroju, ka Latvijā neviens nevar iejaukties krimināllietas izmeklēšanā un izskatīšanā tiesā,” teica Latkovskis. Viņš arī amerikāņiem norādījis, ka KNAB strādā profesionāli.

Latkovskis arī pauda izbrīnu, ka Vaškevičs vai viņa draugi tērē lielus līdzekļus, lai algotu ASV firmas “Shomon, Inc” pakalpojumus un mēģinātu ietekmēt sabiedrisko domu Latvijā.

ASV vēstniecība Latvijā norobežojas no ASV uzņēmuma lobistiem, kas nosūtījuši vēstuli diviem ASV kongresmeņiem, brīdinot par it kā koruptīvām darbībām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un cilvēktiesību pārkāpumiem Vladimira Vaškeviča aizturēšanā.

ASV vēstniecības pārstāve Kristīne Kreile aģentūrai BNS, komentējot vēstuli, norādīja, ka “šie ASV lobisti ir privāta uzņēmuma pārstāvji un ASV vēstniecībai vai Valsts departamentam nav nekādu saistību ar šo uzņēmumu”.

Vienlaikus viņa apliecināja, ka lobija uzņēmuma pārstāvis Dans Šomons ir ticies ar ASV vēstniecības pārstāvjiem un tikšanās notikusi pēc viņa iniciatīvas. Tās laikā viņš arī nodevis vēstules kopiju vēstniecības pārstāvjiem.

Tāpat vēstniecība nav saņēmusi “indikācijas no Vašingtonas, ka šai vēstulei varētu būt kāda ietekme uz Ziemeļu distribūcijas tīklu”, uzsvēra Kreile.

Tikmēr viens no Vaškeviča advokātiem Aloizs Vaznis pastāstīja, ka viņam nav ne jausmas, kas šie ir par lobistiem, kuri runājuši ar Latkovski. “Man tas liekas dīvaini, jo, ja šādi kungi ir ieradušies, tad jau viņiem droši vien vajadzētu nākt ciemos pie Vaškeviča un viņa advokātiem,” norādīja Vaznis. Jautāts, vai minētās personas gadījumā nav viesojušās pie paša Vaškeviča, advokāts norādīja, ka viņam nav zināms par šādu tikšanos. Vaznis arī piebilda, ka iepriekš nav neko dzirdējis par kompāniju ar nosaukumu “Shomon, Inc”.

Jau ziņots, ka par atkārtotu nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā apsūdzētajam ilggadējam Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekam, patlaban atstādinātajam Finanšu ministrijas ierēdnim Vladimiram Vaškevičam Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu. Tiesas zālē apsūdzētais netika apcietināts.

Savukārt Vaskeviča dzīvesbiedre uzņēmēja Ināra Vilkaste Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) Strasbūrā iesniegusi sūdzību pret Latvijas valsti. Vilkaste ECT sūdzas par valsts tiesībsargājošo iestāžu darbinieku rīcību, “realizējot kriminālas vajāšanas politiku pret viņu”. Vilkastes sūdzībā minētie pārmetumi pārsvarā ir par KNAB darbinieku rīcību.

(papildināta ar ASV vēstniecības viedokli)

 

Komentāri (41)

mary75 02.11.2011. 22.38

Tas tikai liecina, ka KNAB visu dara pareizi, un Vaškevics patiešām bija svarīga persona un posms noziedzīgo darbību veikšanai, un tur apgrozijās milzu naudas.
Sīka blēža notiesāšana jau nekādu reakciju neizsauktu.
Šaubu nav, ja viņš sāktu runāt, dzirdētu interesantas lietas par Kaulīša laiku politiķiem un amatpersonām.
Tagad spiediens būs arī uz prokuratūru, tiesu, utt., līdzīgie “cilvēktiesību aizstāvji” tagad saradušies lielos daudzumos, degradējuši šo jēdzienu absolūti, un par naudu aizstāvēs un šantažēs jebkuru.
Par šo te viziti un draudiem derēja informēt ASV vēstnieci, par cik draudi saistīti ar ASV pieminēšanu.
Latvijai tā ir principiāla lieta – vai te būs valsts, vai turpinās diktēt noteikumus mafija.

+33
-1
Atbildēt

0

Edzs 03.11.2011. 01.12

apskatiju web lapu, – tas ir taisni arprac, Obama vinjam par savu politisko karjeru var pateikties, vot kads Shmonja tagad iestajas par Vashkevicu.
man patika ka vinsh interesanti uz jebkuru no musu TV zhurnalista jautajumiem atbildeja: “yes, I’m professional”, – mums tagad visiem vajadzetu trukties no tada jo vinsh par sevi atstaja really sophisticated, afigeni mudrijo iespaidu.

+20
0
Atbildēt

1

    andris902 > Edzs 03.11.2011. 01.23

    …Tante Sidra….Tu esi nepārspējama!…:))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 02.11.2011. 21.58

Vienam otram laikam joprojām liekas, ka šeit dzīvo indiāņi un idioti, kas konstanti ”jāpamāca”, par laimi mūsdienās ar šādiem ”kultūrtrēģeriem” sarunas ir visai īsas !

+16
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu