VID amatpersona: Kukuļņemšanā aizdomās turētie saistīti ar Vaškeviču (papild.) • IR.lv

VID amatpersona: Kukuļņemšanā aizdomās turētie saistīti ar Vaškeviču (papild.)

15
Foto: Tomass Urbelionis, F64/BFL

Vaškeviča advokāts noliedz klienta saistību ar aizdomās turētajiem

Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas, pret kurām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) septembrī sācis kriminālprocesu par iespējamu kukuļošanu, saistītas ar bijušo kriminālpārvaldes vadītāju, korupcijas noziegumos apsūdzēto Vladimiru Vaškeviču, ceturtdien LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Čerņeckis.

Čerņeckis apstiprināja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītāja Ainara Latkovska (Vienotība) vakar sociālajā tīklā “Twitter” pausto, ka KNAB pieķertās amatpersonas “esot Vaškeviča cilvēki, kuri turpinājuši pildīt bijušā šefa pasūtījumus”. Vladimirs Vaškevičs ir bijušais Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks un šobrīd no amata atstādināts Finanšu ministrijas ierēdnis, kurš apsūdzēts korupcijas noziegumos.

“Tas tāds emocionāls apgalvojums, bet, ja man jāizvēlas “jā” vai “nē”, tad es piekrītu šim apgalvojumam,” sacīja Čerņeckis.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) septembrī sācis kriminālprocesu par iespējamu Muitas kriminālpārvaldes amatpersonu kukuļošanu, aģentūru LETA informēja KNAB.

Latkovskis nevēlējās sniegt plašāku komentāru un atklāt savu informācijas avotu. Viņš gan pauda gandarījumu, ka ar KNAB un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) palīdzību Muitas kriminālpārvalde attīrās no negodīgām amatpersonām.

Savukārt zvērināts advokāts Oskars RodeVisi paziņojis, ka visi apgalvojumi par Vladimira Vaškeviča saistību ar nule aizturētajām VID Muitas kriminālpārvaldes amatpersonām ir politiska spekulācija, lai ļaunprātīgi manipulētu ar sabiedrības domu. 

Rode, kas ir Vaškeviča pārstāvis, kategoriski noraida jebkādu Vaškeviča saistību ar KNAB aizturētajiem VID Muitas kriminālpārvaldes darbiniekiem. „Vaškevičam nav nekādu saistību ar VID Muitas kriminālpārvaldi jau piecus gadus, ar VID – jau trīs gadus, tādēļ nav jēgas meklēt saikni tur, kur tās nav. Mans klients jau ilgstoši atrodas Austrijā, kur viņš ārstējas no traumām, kuras guvis pret viņu vērstajā slepkavības mēģinājumā, pildot dienesta pienākumus,” uzsvēra Rode.

KNAB izmeklētājs uzskata, ka VID Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas, izmantojot starpniekus, pieprasījušas kukuli, lai nodrošinātu labvēlīga lēmuma pieņemšanu VID Muitas kriminālpārvaldes lietvedībā esošā kriminālprocesā iesaistītai personai.

KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka informāciju par savā lietvedībā esošo kriminālprocesu amatpersonas nodevušas starpniekiem, kuri kriminālprocesā iesaistītajai personai piedāvājuši apmaiņā pret prettiesisku labumu nodrošināt labvēlīga lēmuma pieņemšanu kriminālprocesā. VID amatpersonām ar starpniekiem tika nodots kukulis 4000 eiro (2811 latu) apmērā.

Kriminālprocesa gaitā oktobra beigās pēc kukuļa pieņemšanas tika aizturētas divas Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas. Pierādījumu iegūšanā atbalstu sniegusi Muitas kriminālpārvalde.

KNAB izmeklētājs par aizdomās turamajiem atzinis kopumā piecas personas – vienu VID Muitas kriminālpārvaldes amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu lielā apmērā un otru par tās atbalstīšanu, divas personas par starpniecību kukuļošanā, kukuļa daļas piesavināšanos un kukuļņemšanas atbalstīšanu, kā arī vienu personu par kukuļdošanu.

Visiem aizdomās turētajiem ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Izmeklēšanas interesēs šobrīd sīkāka informācija netiek sniegta.

VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Evita Teice-Mamaja pastāstīja, ka abas Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas ieņem eksperta līmeņa amatus. Pret abām amatpersonām ir uzsākta arī dienesta izmeklēšana, un tās ir atstādinātas no amata pienākumu izpildes līdz turpmākajam kriminālprocesuālajam lēmumam par drošības līdzekļa piemērošanu, grozīšanu vai atcelšanu, apturot darba samaksas izmaksu par turpmāko laiku.

VID nav tiesību sniegt informāciju, par ko bija uzsākts Muitas kriminālpārvaldes lietvedībā esošais kriminālprocess, kurā, iespējams, notika amatpersonu kukuļošana, jo pret abām amatpersonām uzsāktais kriminālprocess atrodas KNAB lietvedībā izmeklēšanas stadijā.

Kā norāda Teice-Mamaja, notikušais dienestam ir ļoti nepatīkams fakts, taču gadījumos, ja VID darbinieks tiešām ir izdarījis likuma pārkāpumu, VID nostāja vienmēr ir bijusi, ka negodprātīgajam darbiniekam par pārkāpumu ir jāsaņem tam paredzētais sods.

VID atzīst, ka muitas amatpersonas, tāpat kā jebkuru citu uzraugošu institūciju amatpersonas, veic savus darba pienākumus paaugstināta korupcijas riska apstākļos, tādēļ arī muitas amatpersonām tiek un arī turpmāk tiks piemērota rotācija, kā arī citi uzraudzības un kontroles pasākumi, plānotas un neplānotas pārbaudes gan VID ietvaros, gan sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm.

Pēc VID pārstāves teiktā, ļoti būtisks korupcijas apkarošanā ir sabiedrības atbalsts tiesībsargājošām iestādēm korupcijas apkarošanā, tāpēc VID aicina iedzīvotājus un uzņēmējus par negodprātīgām amatpersonām zvanīt uz bezmaksas diennakts uzticības tālruni 80009070 vai arī informēt par to jebkurā citā saziņas formā.

(papildināta ar Vaškeviča advokāta Rodes teikto)

Komentāri (15)

Janka, Janic 30.10.2013. 16.08

tam meerkaķim vaškevicam par sheemas uztureešanu piemest klaat veel kaadu pantu , Ameerikaa tik traki nezog , jo tur par katru nodariijumu ir termiņš , visus summee kopaa , var traapiit 100 gadu cietumaa , lembe ar vaškevicu taadu ar buutu itin labi pelniijuši.

+11
-2
Atbildēt

0

garausiitis 30.10.2013. 15.23

4000 EUR – nav Vaškeviča personu cienīgs kukulis :)

+11
-3
Atbildēt

3

    piziks > garausiitis 30.10.2013. 15.35

    Toties kas par eiro zonas ieņemšanu apliecinošu akciju (ar faktu)! :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > garausiitis 01.11.2013. 10.30

    Katru dienu, vai nedēļu pa 4000 nemaz nav maz:)) Kaut vai – šad-tad, arī nav slikti:)) Šis konkrētais ir tikai gadījums, kad pieķēra. Tu, kā jau informēts cilvēks, tak neapgalvosi, ka tas ir pirmo un vienīgo reizi, bet patiesībā tie ir bezmaz vai šķīsti:))

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > garausiitis 30.10.2013. 17.26

    Jā, tā vi’š i!

    Iedomājies – 4000 ieliek portfelī…un tas jau nemaz neturas stāvus zem galda…nogāžas gar zemi (uz grīdas) kā plausis…:)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 31.10.2013. 17.23

vinus jau panema ciet tris nedelas atpakal..vienkarsi knab tira ara vid no futbolista cilvekiem..

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu