Āboltiņa ievēlēta par 11.Saeimas priekšsēdi • IR.lv

Āboltiņa ievēlēta par 11.Saeimas priekšsēdi

157
Solvita Āboltiņa žurnālistu ielenkumā. Foto: Raitis Plauks, F64

Dombrovska valdība noliek savas pilnvaras

Otrdienas rītā pēc izsludinātā pārtraukuma 11.Saeimas sēdē par Saeimas priekšsēdētāju slēgtā balsojumā ievēlēta “Vienotības” pārstāve Solvita Āboltiņa. Āboltiņa saņēma 51 deputāta atbalstu, pret balsoja 44 deputāti. 

Savukārt par otru kandidātu uz augsto Saeimas amatu – Andreju Klementjevu no Saskaņas centra – par balsoja 41 deputāts, pret bija 54.

Balsojumā piedalījās 99 deputāti, 95 vēlēšanu zīmes bija derīgas, četras bija nederīgas, no tām trijās bija balsojums pret abiem.

Par Saeimas priekšsēdētājas biedri Saeima ievēlēja Zatera Reformu partijas pārstāvi Ingu Biti. Par viņu nobalsoja 62 deputāti, pret – 35.

Saeimas sēdē aizklātā balsojumā par Saeimas priekšsēdētāja otro biedru otrdien ievēlēts Saskaņas centra Saeimas frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs. Par Klementjevu nobalsojuši 72 deputāti, bet pret bijuši 25 tautas kalpi.

Par 11.Saeimas sekretāru ievēlēts nacionālās apvienības “Visu Latvijai” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputāts Dzintars Rasnačs. Par Rasnaču nobalsoja 55, bet pret bija 43 tautas kalpi.

Savukārt par sekretāra biedru ievēlēts Jānis Vucāns (ZZS), par kuru nobalsoja 76 deputāti, bet pret bija 16 deputātu.

Saeimas prezidija sastāvā kopumā ir pieci deputāti – Saeimas priekšsēdētājs, divi viņa biedri, Saeimas sekretārs un viņa biedrs.

Otrdien Saeimas sēdē tika nolasīts Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) iesniegums, kurā paziņots, ka viņa vadītā valdība sakarā ar jaunās 11.Saeimas ievēlēšanu noliek savas pilnvaras.

Ministru kabineta locekļi pēc valdības atkāpšanās turpina pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima izteikusi uzticību jaunajam Ministru kabinetam.

Jau vēstīts, ka pirmdien Saeimas deputātu vairākums neatbalstīja koalīcijas izvirzītā kandidāta Valda Zatlera (Zatlera Reformu partija) kandidatūru gan pirmajā, gan otrajā vēlēšanu kārtā, tādēļ Saeima nolēma izsludināt pārtraukumu līdz otrdienai.

Saeimas videotranslāciju var skatīties šeit.

 

Komentāri (157)

ilmisimo 18.10.2011. 11.13

Izskatās, ka tā viena balss ir kādam izjaukusi elegantu plānu.

Plānotāji tagad ārdās kā čeveristi 1995.

+11
-3
Atbildēt

1

Una Grinberga 18.10.2011. 10.31

Āboltiņa nav nekāds ideāls, bet salīdzinājumā ar Zatleru vai Klementjevu būs labāk.

P.S. Daži politikas bīdītāji laikam nesaprot, ka aizklāto balsojumu nosaka arī personiskās simpātijas/antipātijas. Tas, ka Āboltiņai nav 56 balsis vai vairāk tikai norāda, ka “nepatīk” viņa kādiem deputātiem. Un tas nav atbalsts vai neatbalsts koalīcijai, bet vai patīk vai nepatīk tā persona.

+10
-2
Atbildēt

13

    inese zandersone > Una Grinberga 18.10.2011. 12.36

    to Kamilla nu galīgs sviests, patīk, kas saka BET DARA OTRĀDI!!! Ja sešinieks darītu, ko saka, tad ok, bet saka vienu, bet dara to, ko sponsors liek! NOŽĒLOJAMI!

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    inese zandersone > Una Grinberga 18.10.2011. 12.39

    to Kamilla, cik ciniski nofotografēja un sabojāja! Tādiem vieta cietumā (par sponsorugribas pildīšanu! vai tā nav pirkšana, krimināli sodāma???) nevis saeimā!

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > Una Grinberga 18.10.2011. 10.37

    Ja deputāti balsoja patīk/nepatīk kāda persona, tad jau viņi arī nākotnē varētu balsot ar patī/nepatīk šis, vai tas likums un tad jau nekāda koalīcija nesanāks! Tad tas ir daudzu personību kopums, kas vadīsīes tikai un vienīgi pēc savām paikām un iegribām!

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > Una Grinberga 18.10.2011. 10.56

    @Betija
    Nē, ne pirmo, biju uz kādu laiciņu aizbraukusi uz citām zemēm, studijās, bet vispār jau esmu te diezgan patstāvīgi!
    Uzrakstīju to visu kā atbildi nasingspešal. Tu laikam to nepamanīji ;)!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Una Grinberga 18.10.2011. 12.29

    “Un cik atceros, tad arī Zatlers, teica, ka solīja un nebalsoja V deputāti, gan jau viņam bija pamats to teikt!”
    Zatlers tikai pēdējā mēneša laikā tik bieži ir runājis bezsakarā, mainījis viedokļus (šodien – vienu, nākamajā dienā – pavisam citu, ka uzskatīt par argumentu aizvainojumā teikto – nepārliecinoši.
    Balsošanas biletēnu var sabojāt pēc nofotografēšanas.
    Kā zini koalīcija sastāvēja no 56 deputātiem, V., ZRP un NA + 6 jaunieši-aizgājēji. Kam konkrēti no visiem bija izteikta nepatika un nevēlēšanās redzēt krēslā Z. mēs nevaram izsecināt.
    :(

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aldīna > Una Grinberga 18.10.2011. 11.11

    Man gan rādās ka tā īsti ar tiem koalīcijas balsojumiem tam nevajadzētu būt! Tad jau verētu 100 deputātu vietā ievēlēt 5 – pa pārstāvim no katras partijas ar zināmu balsu skaitu un šovs varētu sākties! Ir jau arī riski, teiksim par apaļu summiņu zaļās vietā piespiedās sarkanā podziņa – ak vai, paslīdēja roka!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > Una Grinberga 18.10.2011. 12.05

    @Nasin Spešal 11:40
    Dārgais draugs, runa jau ir par to, ka koalīcija VIENOJĀS un tad, daži aizklāti izlēma sekot, taviem vārdiem runājot, “patīk/nepatīk” politikai. Ja viņi jau sākumā būtu izlēmuši, ka katrs seko savām vēlmēm un iegribām, tad tev varētu piekrist.
    Tagad 20% no koalīcijas nolēma, parādīt savu nepatiku aizklāti, jo pateikt acīs jau nav drosmes! Un tā visa ņemšanās vēl pirmajā dienā un par visnotaļ nenozīmīgu amatu!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > Una Grinberga 18.10.2011. 11.16

    @Nasing Spešal!
    Es nevienu neaicinu uz bezierunu paklusību, tas būtu ļaunākais no visiem scenārijiem! Bet kandidātu, kas apmierinātu visus 56 deputātus varētu arī nākties meklēt gadiem ilgi. Tāpēc svarīga tomēr ir kompromisa māksla un būsim atklāti, Saeimas priekšā sēdētāja vieta nav nekāda izšķirošā Latvijas politikā. Tikai tāds pompozs statusa apliecinātājs, tapēc villotšanās par to parāda tikai un vienīgi ietiepību vai vēlēšanos sašūpot koalīciju un neko vairāk. Tapēc man simpātijas izraisa 6 jaunieši, kas teica, Zatlers mums tā īsti nepatīk, bet mēs tik un tā viņu atbastīsim, jo atbalstam šo koalīciju.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > Una Grinberga 18.10.2011. 11.56

    @betija 11:33
    Nē, neskatījos, bet cik dzirdēju, viņi gatavojās nofotografēt savus vēlēšanas biļetenus, lai nevienam neliktos, ka viņi ir tie, kas izgāž balsojumu. Un cik atceros, tad arī Zatlers, teica, ka solīja un nebalsoja V deputāti, gan jau viņam bija pamats to teikt!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 18.10.2011. 11.04

    @Kamilla
    Nejauc demokrātiju ar varas centralizāciju. Kamēr “varas kodols” noteiks, par ko ir jābalso, nevis ļaus demokrātiski izvirzīt kandidātu, kas apmierina visus deputātus, tikmēr mēs redzēsim atšķirības starp teorētiskajām un reālajām balsīm. Vai visiem koalīcijas deputātiem tika paprasīts, vai viņi atbalstīs Āboltiņu balsojumā? Ja kādus deputātus neapmierina Āboltiņas kandidatūra, tad ir jāvirza cits kandidāts, kas savāks visas balsis. Te mēs arī redzam, ka ZRP šķeltnieki seko jaunības maksimālismam un nevēlas, ka kaut kāds Zatlers vai Āboltiņa nosaka, par ko pārējiem būs jābalso. Tas, kas te tiek proponēts – podziņu spaidīšana, nedomājot līdzi savai rīcībai!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Una Grinberga 18.10.2011. 11.33

    Pateica, Kamilla, pateica. Ko tikai mums politiķi nestāsta – ka atbalsta, ka neatbalsta, ka piekrīt un ka nepiekrīt. Un ļoti bieži mēs sagaidām balsojuma rezultātus un nespējam vien nobrīnīties – visi solīja, bet rezultāts pavisam cits. Kas šinī gadījumā ar sešīšiem ir kardināli atšķirīgs? Lūrēji katram pār plecu, ka tik droši apgalvo?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Una Grinberga 18.10.2011. 10.46

    Pirmo dienu Latvijā, Kamilla? Līdz sim neko tādu neesi pieredzējusi?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 18.10.2011. 11.40

    @Kamilla
    Tieši tādēļ, ka Saeimas priekšsēdētājs nav nekas īpašs, var izvirzīt tādu kandidātu, kas patīk gan pozīcijai, gan opozīcijai. Tur nekādai krēslu dalīšanai nevajadzētu būt. Valdība ir cits jautājums. Plus, ministrus jāizvēlas premjeram nevis koalīcijai vai deputātiem. Premjeram jau būs jāstrādā ar savu ministru kabinetu nevis deputātiem.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

JānisLetiņš 18.10.2011. 10.28

Tā jau man likās, kamēr Āboltiņa kādā tronī neuzrāpsies, tamēr miera nebūs!

Zemgale izdarīja savu darbu – izsvītroja Štokenbergu, Rīdzinieki arī izdarīja savu darbu – izmeta Kristovski! Kurzemnieki, kurzemnieki – Āboltiņa iekšā, G.Bērziņš iekšā un vēl Lembergam salīdzinoši liels atbalsts.

+14
-6
Atbildēt

15

    Ilziiiic > JānisLetiņš 18.10.2011. 12.50

    -> Ino
    nu neviens subjekts nevar būt objektīvs, bet tas nu tā.
    tomē, ja apgalvo, ka betija pretendē uz ko tādu….hmmm.
    manuprāt viņa ir absolūtā vienas partijas varā. pat vairāk – betija ir Āboltiņas personības kulta piekritēja.

    Tu, jā, esmu redzējis gadu senā pagātnē Vienotību kritizējošus tekstus. Un zinu, ka balsoji par NA. Bet Tu varētu šeit ko kritisku pateikt par to pašu NA?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > JānisLetiņš 18.10.2011. 16.53

    -> betija
    kur Tu atradi pretrunu? dīvaina Tu.
    nezinu gan, ko Tu saprati ar manis pieminēto “pasākumu”, bet nu lai paliek..
    ko nu tur……. man taču maksā ;))
    pati pēdējā aizsardzības pozīcija, kad nav citu argumentu.
    Politiķi žurnālistiem parasti bezizejas situācijā bliež pretim “jūs esat politiski angažēts(-a)!”.
    bet es jau Tev nuzbrūku.
    es tikai izsaku vērtējumu par Tavu piecepienu vienai partijai.
    lai Tev rāms vakars!

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > JānisLetiņš 18.10.2011. 15.22

    Tavi šodienas teksti, ar dažu rindkopu attālumu –
    1.”…atšķirībā no Tevis, man neviena partija nav īpaši “mīļa” un politiķi kā cilvēki vēl jo mazāk.”
    2. “patiesībā es nerunāju tikai no vērojumiem….to apgalvo cilvēki, kas stipri ciešākā saskarē ar “pasākumu””
    Smieklīgi, nē?
    Dodos prom no mājas. Vari nepūlēties atbildēt. Kaut gan – neceru – tev tak par to maksā.
    :))

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > JānisLetiņš 18.10.2011. 11.33

    -betija
    cik bieži Tev nosodoša attieksme pret Solvitu?
    cik mīļu Tu viņu vārdiem noglāsti vārdā….)))

    viss, ko esmu redzējis Tavā izpildījumā, ir asiņaina cīņa par savu elku.
    jau cik sen apgalvoju, ka viņa ir viena varaskāra maita, bet par šādu apgalvojumu šajā portālā beigu beigās man parasti norāda – “a ko tu te sēdi?”

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > JānisLetiņš 18.10.2011. 14.25

    -> betija
    pavisam noteikti arī es esmu subjekts, kurš var būt tikai subjektīvs.
    bet starp diviem subjektiem ir milzīga atšķirība viņu attālumā no objektivitātes.
    un mēra pirmkārt pēc tā, vai šim subjektam ir kāda ieinteresētība/simpātijas, kas ievirza subjektivos spriedumos.
    un otrkārt pēc tā, kā subjekts būvē savu argumentāciju.

    par otro nemaz nemēģināšu kaut ko bilst, jo Tu droši apgalvosi, ka esmu imbicils un nespēju sasaistīt cēloņsakarības.
    bet nu vismaz par pirmo varu teikt, ka atšķirībā no Tevis, man neviena partija nav īpaši “mīļa” un politiķi kā cilvēki vēl jo mazāk. Līdz ar to arī spēju uz procesiem skatīties attālinātāk un mainīt pozīciju atkarībā no tā, kādās galējībās ir saskrējusi publika.
    Mana partijas piederība un programma skaidri izklāstīta avatarā pa kreisi no šī teksta.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    inese zandersone > JānisLetiņš 18.10.2011. 12.31

    to kamilla SVIESTS! Malacis Solvita! Lai veicas! Kamilla laikam priecātos, ja Klementjevu ievēlētu! Kā anekdotē: Dievs atnāk pie Latvie;su zemnieka un prasa, prasi ko gribi, visu dabūsi, tikai kaimiņam būs 2x vairāk. Zemnieks padomā un saka, izdur man aci!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > JānisLetiņš 18.10.2011. 11.20

    @Ino
    Par kreklu es īsti nezinu, bet viņas baltie svārki nu jau pēdējā fotogrāfijā ir iemūžināti uz visiem laikiem un visnotaļ uzkrītoši!
    Vai viņa mums ar to gribēja ko pateikt :)?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > JānisLetiņš 18.10.2011. 13.32

    “nu neviens subjekts nevar būt objektīvs”
    Izņemot tevi, Ērik :))
    Tu visiem saliec atzīmes, gan partijām, gan komentētājiem un lepni paziņo: “Tā tas ir!”
    Nekā! Neesi tu patiesība pēdējā instancē.
    :D

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > JānisLetiņš 18.10.2011. 11.15

    Kamilla. Es teiktu, ka krekls šai dāmai ir, bet kā ar sirdsapziņu?:)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > JānisLetiņš 18.10.2011. 11.38

    Malējais. Kollēga, muldi nejēgā!:) Betija ir viena no objektīvākajām šajā portālā. Informācijai: Betija balsoja par V, es par NA:)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > JānisLetiņš 18.10.2011. 10.51

    @betija
    Tavu viedokli respektēju, bet savējo gan nemainu!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > JānisLetiņš 18.10.2011. 10.47

    Es gribu cerēt, ka Āboltiņa izdarījusi kādus secinājumus..

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Iveta Ķelle > JānisLetiņš 18.10.2011. 11.10

    Par ZZS kurzemnieki balso, jo Ventspils bruģis ir tuvāk un vairāk jauc galvas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > JānisLetiņš 18.10.2011. 10.43

    Man ļoti bieži ir stipri nosodoša vai kritiska attieksme pret Solvitu A., bet nevar jau teikt, ka viņa ir vienīgā putras vārītāja tanī simtiņā. Nepārspīlēsim.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > JānisLetiņš 18.10.2011. 11.25

    Kamilla. Tomēr labi, ka Āboltiņu ievelēja, tagad tomēr paliek cerība…

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu