Prezidents gaida deklarācijas projektu un ministru kandidātus • IR.lv

Prezidents gaida deklarācijas projektu un ministru kandidātus

25
Valsts prezidents Andris Bērziņš (centrā) kopā ar "Vienotības" pārstāvjiem Rīgas pilī. Foto: Raitis Plauks, F64

Bērziņš joprojām piesardzīgs, Ministru prezidenta kandidātu nosauks, kad būs cieši pārliecināts

Valsts prezidents Andris Bērziņš no jaunās koalīcijas gaida ministru kandidātus un valdības deklarācijas projektu, apliecināja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

“Panāktā vienošanās ir tikai sākums koalīcijas izveidei. Valsts prezidents vēlas iepazīties ar deklarācijas projektu un eventuālo Ministru kabineta sastāvu, jo prezidents jau iepriekš ir teicis, ka viņam ir savas prasības attiecībā uz kandidātiem,” norādīja Krapāne.

Prezidentam pagaidām nav ieplānotas tikšanās ar topošās koalīcijas partijām vai premjera amata kandidātu Valdi Dombrovski, par kuru vienojusies jaunā koalīcija, raksta BNS.

Krapāne arī atgādināja, ka Bērziņš Ministru prezidenta amata kandidātu nosauks tikai tad, ja būs pietiekams pamats uzskatīt, ka viņam ir izdevies izveidot koalīcijas modeli, kas atbilst prezidenta priekšnosacījumiem. Proti, ja būs pietiekams pamats uzskatīt, ka viņam ir izdevies izveidot tādu koalīcijas modeli, kas savā darbībā apņemas ievērot visas Latvijai saistošās starptautiskās vienošanās, turpinot reformu un sāktās fiskālās politikas kursu, nodrošinot izaugsmi un stabilitāti, vienlaikus nostiprinot Latvijā demokrātijas principus un vērtības, nemainot valsts attīstības kursu un pamatvērtības, kas balstās Satversmē, cilvēktiesību ievērošanā, tirgus ekonomikā, dalībā Eiropas Savienībā un NATO.

Premjera amata kandidātu Bērziņš nosauks tikai pēc tam, kad esošais Ministru kabinets būs nolicis pilnvaras saistībā ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu, kas notiks jau nākamnedēļ, 17.oktobrī. Tas gan automātiski nenozīmē, ka tieši šajā dienā prezidents arī nosauks premjera amata kandidātu.

Jau vēstīts, ka Zatlera Reformu partija (ZRP) un “Vienotība” pirmdien vienojušās koalīcijā aicināt Nacionālo apvienību, līdz ar to opozīcijā atstājot no apvienības “Saskaņas centrs” un Zaļo un zemnieku savienības ievēlētos deputātus.

Abas partijas aicinās Valsts prezidentu Andri Bērziņu par premjeru virzīt “Vienotības” premjera amata kandidātu un pašreizējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski.

 

Komentāri (25)

kkristaps 11.10.2011. 13.32

Man nezin kāpēc šķiet, ka Bērziņpaps gaida saimnieka iesaistīšanu koalīcijā un vēlētos Lemberga nominēšanu par premjerministra kandidātu.

+3
0
Atbildēt

4

    ilmisimo > kkristaps 11.10.2011. 14.55

    nominēšanu par premjerministra kandidātu.
    ____________________________________–
    uz rezerves sliedēm jau stāv Deniņš un vēl pulciņš.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > kkristaps 11.10.2011. 13.55

    Vai viņa dumjuma pakāpe ir noteikta zinātniski pamatotā pārbaudē? Nav gan dzirdēts par tādu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > kkristaps 11.10.2011. 13.40

    Ha, tik dumjš jau nu gan viņš nav un naivums viņa vecumā tā kā arī varētu jau būt noskrējies! Un tas, ka Lembis tagad cenšas sev pievērst uzmanību ar jaunu naudas papīrīšu radīšanu, laikam nozīmē, ka neviens no viņu kompānijas ne uz ko tādu vairs necer!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BaleLiina > kkristaps 11.10.2011. 21.07

    Bet papus `aizmirst`, ka minstru kandidātu saskaņošana ar viņu nav paredzēta. Viņa vara un pienākums ir nominēt premjeru, kurš tad sastāda kabinetu. Dabiski, ka tur var iet visādi (pretenzijas un kontrpretenzijas), bet prezidents pēc papīriem uz to mierīgi (?!) noskatās. Un, ja nemierīgi, tad Saeima var ierosināt viņu atlaist (vai pat pati atlaist ar vienkāršu balsu vairākumu?).

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 11.10.2011. 12.35

Kur var iepazīties ar koalīcijas līguma saturu?

0
0
Atbildēt

0

mary75 11.10.2011. 13.13

http://t.co/VE232nMy – apmēram te jau tas ir.

Zatlera Reformu partija (ZRP) , “Vienotība” un Nacionālā apvienība pirmdien vēlu vakarā vienojās par kopīgas “reformu un tiesiskuma koalīcijas” izveidi, ko vadīs līdzšinējais premjers Valdis Dombrovskis (V).

Vienošanās par jaunās valdības izveidi paredz, ka koalīcija “ieviesīs ZRP izstrādātos izglītības sistēmas reformas un industriālās politikas plānus”, būtiski samazinās darbaspēka nodokļus, atbalstīs tautas ievēlēta prezidenta institūciju, pieņemot nepieciešamos likumus un grozījumus, kā arī īstenos citas reformas. Koalīcijas vienošanās paredz, ka premjers būs Valdis Dombrovskis. Vienošanās arī paredz, ka koalīcijas partneri ar balsu vairākumu nevarēs pārbalsot ZRP, līdz ar to šai partijai koalīcijas līgumā faktiski būs veto tiesības.

Partiju vienošanās paredz, ka jaunās valdības pamatā „ir nevis etniskais princips, bet gan demokrātiska politiska izvēle, kuru Latvijas tauta ir izdarījusi 11.Saeimas vēlēšanās”.

„Neviena Latvijas sabiedrības etniskā vai sociālā grupa nav nedz juridiski, nedz morāli atbildīga par PSRS okupāciju Latvijas Republikā un tās sekām. Mēs apzināmies, ka vēstures notikumu sekas ir pārvaramas, tikai nosodot totalitāros noziegumus un attīstot Latviju kā stipru un tiesisku, un nacionālu valsti, un saliedētu pilsonisku un iekļaujošu sabiedrību”, teikts jaunajā koalīcijas vienošanās dokumentā.
Vienošanās dokuments paredz, ka valdību veidojošās partijas nosodīs jebkuras „ekstrēmisma izpausmes” partijās – neatkarīgi no tās atrašanās koalīcijā vai opozīcijā. Ja kāda amatpersona pārkāps valstiski akceptējamas uzvedības normas, divdomīgi izturēsies pret ekstrēmām idejām vai notikumiem, to var atbrīvot no amata.
Tiks likvidēti arī šķēršļi saņemt pilsonību nepilsoņu bērniem.

Nešaubīgi, ieguvusi ZRP, visvairāk zaudējusi NA, tai jāatsakās arī no savas galvenās idejas par krievu skolu likvidāciju.

+1
-1
Atbildēt

3

    ilmisimo > mary75 11.10.2011. 14.57

    Nešaubīgi, ieguvusi ZRP,…
    ___________________________________
    Kad atkratīsies no sava Z(kovboja Alvaresa)- tad arī būs ieguvusi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > mary75 11.10.2011. 13.36

    Tik un tā NA vairāk ir ieguvusi. Koalīcijā esot viņi varēs daudz vieglāk realizēt savu programmu un tomēr viņi bija tie, kas ar savu nostāju lielā mērā izstūma SC no koalīcijas. Un tas, ka viņu pārāk karstās idejas nedaudz savadīs ZRP un V viņiem arī varētu nākt tikai par labu!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > mary75 11.10.2011. 14.42

    diežēl tas nav pilns texts, vairāk vispārīgs atreferējums. Pilnajā vajadzētu būt dažām “pērlēm”

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu