Banka “Citadele” valstij atmaksā 50 miljonus eiro • IR.lv

Banka “Citadele” valstij atmaksā 50 miljonus eiro

23
Bankas "Citadele" logo. Foto: Edijs Pālens, LETA

Nodzēsta vairāk nekā puse no valsts noguldījuma

Banka “Citadele” valstij atmaksājusi noguldījumu 48,7 miljonu eiro (34,2 miljonu latu) apmērā, informēja bankas Korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja Dace Gertnere.

No tiem 46,6 miljoni eiro jeb 32,8 miljoni latu ir finansējums, ko valsts iepriekš bija ieguldījusi bankā termiņnoguldījumu veidā, bet 2,1 miljoni eiro jeb 1,5 miljoni latu ir trešā ceturkšņa procentu maksājumi valstij par tās noguldījumu. Šis ir jau trešais maksājums pēdējā gada laikā, ko “Citadele” atmaksā valstij.

“Mūsu kopīgā darba rezultātā “Citadele” kļuvusi par veiksmīgas banku restrukturizācijas piemēru un turpina attīstīties stabili, saskaņā ar bankas restrukturizācijas plānu. Atmaksāt valstij tās savulaik bankā investētos finanšu līdzekļus bija un ir viens no mūsu galvenajiem uzdevumiem. Esmu pārliecināts, ka Latvijas valsts pilnībā atgūs visu “Citadelē” ieguldīto nodokļu maksātāju naudu,” paziņojumā presei saka bankas “Citadele” valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons.

Līdz ar šīs finansējuma daļas atmaksu, banka “Citadele” kopš 2010.gada augusta kopumā valstij būs atmaksājusi 110,5 miljonus eiro jeb 77,6 miljonus latu no finansējuma, ko valsts iepriekš ieguldījusi bankā kā termiņnoguldījumu. Savukārt procentu maksājumos par saņemto atbalstu, tai skaitā par valsts termiņnoguldījumiem un subordinēto aizdevumu, “Citadele” valstij no 2010. gada augusta līdz 2011. gada septembra beigām būs samaksājusi 23,3 miljonus eiro jeb 16,3 miljonus latu, informēja Gertnere.

Valsts noguldījumu pamatsumma, kas “Citadelei” vēl ir jāatmaksā, neskaitot procentus, pēc šī maksājuma veikšanas būs 93,2 miljoni eiro jeb 65,5 miljoni latu. To pa daļām ik ceturksni “Citadele” valstij atmaksās līdz nākamā gada marta beigām.

Jau vēstīts, ka šogad pirmo pusgadu “Citadele” noslēdza ar peļņu pirms uzkrājumiem un nodokļu nomaksas 5,4 miljonu latu apjomā (koncerna – 4,6 miljoni latu), kas pēc nodokļu nomaksas veidoja peļņu 0,2 miljonu latu apmērā (koncernam – 0,3 miljoni latu).

Banka “Citadele” dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību tā sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās “Parex bankas” operacionālās sadalīšanas process. Valdība pērn martā pieņēma lēmumu par “Parex bankas” restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no “Parex bankas” tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka  – ” Citadele”, bet “Parex banka” sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

Bankas “Citadele” 75% akciju pieder Latvijas valstij Privatizācijas aģentūras personā, bet 25% un vienas akcijas īpašniece ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Jūnija beigās banka ” Citadele” pēc aktīvu apmēra bija sestā lielākā no 30 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

 

Komentāri (23)

cheszz 03.10.2011. 14.37

Kopā ar procentiem valstij atmaksāti gandrīz 100 miljoni latu gada laikā. Hmm, vai Citadeli vispār vajag pārdot?

0
-1
Atbildēt

0

k403 03.10.2011. 12.15

Kāds tur brīnums… Kad PArex tādā tempā atdos naudu?

0
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 03.10.2011. 10.58

Žēl, ka daudz kas sakārtotais t.sk. Citadele, nonāks zem ZRP+SC vadības un tiks izsaimniekots pēc modernā sociālisma principiem (cūkas ir vienlīdzīgākas par citiem zvēriem!).

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu