Ījabs: Vienošanos par koalīciju nākamnedēļ var nepanākt • IR.lv

Ījabs: Vienošanos par koalīciju nākamnedēļ var nepanākt

71
Politologs Ivars Ījabs. Foto: Lita Krone, LETA

Gaidāmi skaļi paziņojumi no pašas ZRP pārstāvjiem, kuriem sadarbība ar SC varētu šķist nepieņemama

Vienošanās par iespējamo koalīciju Valsts prezidenta Andra Bērziņa minētajā termiņā – nākamās nedēļas laikā -, visticamāk, netiks panākta, uzskata politologs Ivars Ījabs, raksta LETA.

Jau ziņots, ka Zatlera Reformu partijas (ZRP) valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, “Vienotības” un Saskaņas centra (SC) un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība). Savukārt “Vienotība” koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt, kā arī aicinājusi ZRP savu viedokli līdz tikšanās reizei 3.oktobrī vēl pārdomāt.

Ījabs prognozēja, ka, visdrīzāk, gaidāmajā valdes sēdē “Vienotība” nolems nepiekrist koalīcijai ar SC, taču pavērsieni šajā jautājumā ir iespējami. Politologs teica, ka nākamā nedēļa Latvijas politikā būs saspringta, jo ir jāsagaida arī pašas ZRP biedru attieksme pret šo jautājumu, un situācija var mainīties, ja no ZRP sāks iet projām cilvēki, īpaši jaunievēlētie Saeimas deputāti, piemēram, ar Valdi Liepiņu priekšgalā. Tādā gadījumā divu partiju veidota koalīcija nav iespējama un “pasākums var pamatīgi ievilkties”, izteicās Ījabs.

Viņa skatījumā ir skaidrs, ka “Vienotībai” vēlamais partneris būtu nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), kuras līdzšinējā darbībā acīmredzot “Vienotību” “nekas neuztrauc un viss liekas forši”, tomēr izteikt konkrētas prognozes patlaban Ījaba skatījumā būtu pāragri.

Kopā SC un ZRP ir 53 balsis, taču politologa ieskatā, šādā situācijā partijām diez vai pietiks dūšas veidot valdību. Turklāt tad, ja ZRP rindas pamet trīs līdz četri cilvēki, tā automātiski nonāks mazākumā, tādējādi nākamajā nedēļā Ījabs sagaida dažādus skaļus paziņojumus, īpaši no pašas ZRP pārstāvjiem, kuriem arī sadarbība ar SC varētu šķist nepieņemama.

Turklāt arī ZRP pēc paziņojuma par iespējamo koalīciju ar SC nav īsti kur atkāpties, “nezaudējot seju”, un tai atpakaļceļa nav. Politologs gan atzīmēja, ka Latvija trīs reizes dzīvojusi ar mazākuma vadību, taču reformas veikt šāda valdība nav spējīga.

Galvenais jautājums politologa skatījumā ir “vecais Latvijas jautājums” par krievvalodīgo iesaisti valdībā, un Valdis Zatlers šajā gadījumā ir nācis klajā ar visnotaļ drosmīgu pieteikumu, taču arī viņa paša partijā, nemaz nerunājot par ‘Vienotību”, varētu būt daudzi, kas šo pasākumu mēģinās izgāzt.

Patlaban ir sava veida lūzuma punkts sarunās par iespējamo koalīcijas veidošanu un tuvāko dažu dienu laikā būs skaidrs, vai šis process noritēs strauji un raiti, vai tas ievilksies, savukārt prāto ZRP pārstāvis un politikas eksperts Roberts Ķīlis.

Ķīļa skatījumā, iespējamība Valsts prezidenta Andra Bērziņa iezīmētajā termiņā – nākamās nedēļas laikā – panākt vienošanos par koalīciju pastāv, lai gan oficiāls “Vienotības” valdes viedoklis, kurā tā izteiktos par koalīciju ar ZRP un SC, vēl neesot zināms, jo par to izteikušies tikai atsevišķi politiķi, tāpēc šādi izteikumi pat nav apsverami.

Taču Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vairs nesaprot, ”kurš ir īstais runātājs” par koalīcijas izveidi, bet tukša runāšana nav mums pieņemama, aģentūrai LETA teica ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

”Kas ir tas politiskais spēks, kas ar mums varētu runāt?” pārvaicāja Brigmanis, atbildot uz jautājumu, ka arvien vairāk politologi sliecas domāt, ka koalīcijā varētu tikt aicināta arī ZZS. ”Vai tas būtu [eksprezidents Valdis] Zatlers? Bet viņš ir pateicis, ka ar ZZS koalīciju neveidos. Vai tā būtu ”Vienotība”? Arī šī partija vakardienas paziņojumā kaut ko min par oligarhiem. Ir jāsaprot, kas ir īstais runātājs.”

 

Komentāri (71)

jessdrthomas 02.10.2011. 17.16

Kas ir “”vecais Latvijas jautājums” par krievvalodīgo iesaisti valdībā”?

Latvijas valdībā ir bijuši krievi – Georgs Andrejevs, Vladimirs Makarovs, droši vien vēl kāds. Vai tas nepieder pie šī jautājuma?

Valdībā obligāti jābūt tādiem krievvalodīgajiem kā Kravcovs, Kabanovs, vēl kādam, kas pirms valdības sēdes izšņauks degunu valsts karogā?

Tad valsts pirmajai Aploksnei ar viņa neiztrūksošo adjutanti, Šlesera džipu afēras zevaigzi Sondori-Kukuli, būs labi. Tad būs īstā tautu draudzība un “vecais jautājums” atrisināts?

+14
-2
Atbildēt

0

buchamona 02.10.2011. 15.59

Latvijā ” saprotama” politika neiestāsies līdz brīdim, kamēr vien SC tiks saistīti ar krievalodīgajiem, bet ne ar šīs partijas ideoloģiju.
Izskatās, ka šajā brīdī LR ir valsts, kurā politiskais kompass nestrādā. Nav svarīgi – esi tu kreisais, jeb konservatīvais – noteicošais faktors ir – kādā valodā Tu runā :).
Izskatās, ka, lai pierādītu, ka esam ” toleranta” sabiedrība, mums – gribi vai negribi – ir jāpieņem ” kreiso” domāšana un līdz ar to kārtība valstī utt. Un uz šādiem noteikumiem viens otrs ” saulvedis” sapņo ” saliedēt tautu” :)

+17
-6
Atbildēt

21

    kateee88 > buchamona 02.10.2011. 19.10

    Tipiskie latento nacistu domugraudi.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    bekijja > buchamona 02.10.2011. 20.09

    rinki apkart: Ja SC grib kaut ko mainīt savā līdzšinējā nostājā pret šīm lietām, tad tas ir jādara pirms vēlēšanām, skaidri un gaiši motivējot savam vēlētājam – kādēļ tas tiek darīts

    Nafig jagaida lidz nakamajam velesanam! Ja SC savu nostaju maina tagad, tad uznemas ari atbildibu to izskaidrot savam veletajam. Latvijai tacu tas butu tikai izdevigi.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    lindamarisfam > buchamona 03.10.2011. 00.12

    @Lidumnieks

    Cik tālu varam iet savā paranojā?
    Vispār jau nevajadzētu sekot ne naivuma, ne paranojas vektoram. Un kritērijs ir argumentācija.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Gunārs Nažinskis > buchamona 02.10.2011. 20.55

    Man šī pasaciņa par to, ka nu SC grib tik ļoti mainīties lojalitātē pret Latviju šķiet patiesi stulbi un neattaisnojami. Cik tālu varam iet savā naivumā!

    Mums taču ir tik liela pieredze, kā mūs apmāna gan visi vēsturiskie iekarotāji, gan pēdējos 20 gadus valsts apzadzēji – tad ko, paliksim tikapat naivi un glupi???

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > buchamona 03.10.2011. 14.41

    clash-clash – Vai nevarētu palasīt abu partiju programmu ekonomikas sadaļas? Bez mazākā nacionālisma. Tad drīz taptu redzams, ka ne viena, ne otra politbrigāde nevar vienoties ar otru, principāli neuzmetot savus vēlētājus. Labi, piekāpsies tas SC, bet tad viņi vairs neko nepārstāv un – vai savienība ar tik lieliem meļiem var dot kait minimālu labumu citam, izņemot pašus meļus?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Baiba Saviča > buchamona 02.10.2011. 18.52

    SC ir jāveic vairākas lietas pirms viņi var iekļauties valdībā:
    1. Jāatdalās no Rubika partijas de facto. Ar LSP koalīcijas līguma neparakstīšanu nepietiek. Var jau vienlaicīgi mīlēt divus, bet parasti drāž abus, bet mīl (varbūt) vienu. Atvainojiet par rupjību, bet citos vārdos šo teātri ir grūti raksturot.
    2. Jāpublicē un, atkarībā no satura, jātsauc līgumu ar Vienoto Krieviju. Lai kāds no SC man paskaidro (esmu pārliecināms un neesmu rusofobs), kā var būt valdību veidojošai partijai konfidenciāls līgums ar citas valsts partiju. Atmiņā vien nāk dažādas Soc- un Kominternas.
    3. Jāizvēlas, vienu un pēdējo reizi, ekonomiskā platforma. Drukāsim latus un indeksēsim pensijas vai griezīsim budžetu.

    Trīs gadi ir pietiekami, lai to paveiktu. Ja izdodas ātrāk, var paplašināt koalīciju arī šajā Saeimā.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 02.10.2011. 20.53

    clash_clash Man šitāda ” aritmētika” nav pieņemama. Attiecībā pret LR abi viņi (komunisti un nacisti) ir noziedznieki sākot no tā brīža, kad tika parakstīts Molotova – Ribentropa pakts.

    Ja kadreiz arī LR sabiedrība pārvarēs pretrunas, kuras šobrīd šķeļ Latvijas iedzīvotājus, tad indikātors tam būs – visi Latvijā dzīvojošie ļaudis 2. pasaules karu pieminēs 8. maijā ar klusuma brīdi, kurā nebūs ne uzvarēto, nedz uzvarētāju. Šis klusuma brīdis tiks veltīts tā vājprāta upuru piemiņai, kuri gāja bojā kara laikā neskatoties uz to, kādu formas tērpu kurš valkāja. Bet līdz tam, katru gadu 9. maijā LR interfronte man atgādina par sarkanās armijas zvērībām Latvijā, arī par manu ” izčakarēto” dzīvi, no kuras lielu daļu biju spiests pavadīt aiz dzelzs aizkara un tici man – domājot par visu šito, mani nepārņem tās labākās jūtas.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 02.10.2011. 20.48

    Aphāzus aizstāvēja pat Visvaldis Lācis, tā ka nevaja..
    ________________________________________________
    lai tak kaut Puškins, Ļermontovs un Čapajevs viņus aizstāv.

    Tad 200 000 gruzīnu etniskā tīrīšana ir ok.?Akceptējama un atbalstāma?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > buchamona 02.10.2011. 20.47

    30os gados latviešus šāva tikai tautības dēļ, bez izsūtīšanas, tāpat kā ebrējus 40os gados.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    bekijja > buchamona 02.10.2011. 20.20

    rinki apkart: es ari vel pavisam nesen ticeju, ka Otraja pasaule kara uzvareja Padomju Savieniba. Un ka nekas nav atraks par gaismas atrumu. Lidz izzinas procesa noskaidrojas, ka ta nav gan. Nekas sai pasaule nav statisks un absoluts. SC ir tiesibas mainities, ja vini to velas, un sis parmainu process ir jaatbalsta.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > buchamona 02.10.2011. 17.17

    Tikai tad tas pats ir jāattiecina arī uz VL un TB/LNNK veidojumiem, kas arī faktiski ir viena jautājuma partijas ar neskaidru ekonomisko piedāvājumu.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 02.10.2011. 18.49

    SC viņu vēlētājs nav devis tādu mandātu, kura vārdā viņi tagad varētu atzītu LR okupācijas faktu. Ja SC to arī darīs – tad tas nebūs nopietni. Atzīt okupācijas faktu, tas nav tas pats, kas – piekrist, vai nepiekrist nākošā gada budžetam.
    Okupācijas fakts ir saistāms ar veselu virkni tādu problēmu, kā valsts valoda, pilsonības likums uc. Ja SC grib kaut ko mainīt savā līdzšinējā nostājā pret šīm lietām, tad tas ir jādara pirms vēlēšanām, skaidri un gaiši motivējot savam vēlētājam – kādēļ tas tiek darīts, un tad paskatīsimies, cik no viņiem tiks Saeimā un tad ar tiem, kuri būs tikuši – var sākt runāt par koalīcijas veidošanu. Protams, šis ir tikai mans personiskais viedoklis :)

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    bekijja > buchamona 02.10.2011. 18.32

    rinki apkart: ja pareizi saprotu no pedejo dienu preses, SC atbalsta LV dalibu ES un NATO, okupacijas faktu jau gandriz atzinusi. Ja rit vini pateiktu, ka visam tam piekrit, vai tas ko mainitu? Noskanojums IR foruma paslaik liecina, ka vairums komentetaju nav gatavi SC uzticeties nekados apstaklos.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    bekijja > buchamona 02.10.2011. 21.06

    Lidumnieks: Mus var apmanit vai paklaut tikai tiktal, cik pasi laujamies. Ja mums ir pasciena un stingrs vertibu kodols, mes pasi nosakam situaciju, nevis kadi arejie faktori. Ir jabeidz si luzeru naudesana, ka visi mums dara pari! Pasi laujam!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 02.10.2011. 20.09

    clash_clash .Pastāsti man, ar ko nacists atšķiras no staļinista? Tev ir kāda pazīme, pēc kuras Tu spēj atšķirt – staļinistu ” gulagus” no nacistu ” buhenvaldēm” , bet – bez latviešu sarkanajiem strēlniekiem, nebūtu neatkarīgas Latvijas Republikas. Tas viss nav tik vnk :)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 02.10.2011. 20.12

    Sleepwalker.Kādu atbildību viņi uzņemas – pret ko? :) Viņi būs ar viltu tikuši pie varas, apvedot ap stūri tādus lētticīgus politiķus, kādi izrādās ir mūsu ” zatleristi” :)
    Tu tiešām tici tam, ka Urbis, kurš pat grāmatu uzrakstīja, ka okupācijas nebija, tagad ir pārliecināts, ka viņa bija? :)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 02.10.2011. 16.46

    ,,šādiem noteikumiem viens otrs ” saulvedis” sapņo ” saliedēt tautu” :)
    _________________________________________________
    lai varētu pats pēc tam uzsākt lietussargu biznesu?

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 02.10.2011. 19.47

    riņķī apkārt:
    Ja SC grib kaut ko mainīt savā līdzšinējā nostājā pret šīm lietām, tad tas ir jādara pirms vēlēšanām, skaidri un gaiši motivējot savam vēlētājam – kādēļ tas tiek darīts, un tad paskatīsimies, cik no viņiem tiks Saeimā un tad ar tiem, kuri būs tikuši – var sākt runāt par koalīcijas veidošanu.
    ====================================
    Precīzi.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Zane Degro > buchamona 02.10.2011. 18.05

    SC varētu būt valdībā, ja reiz par viņiem balsis atdod 28% uz vēlēšanām aizgājušo (, nevis tautas!), bet diemžēl:

    1) VIŅI PAŠI visus gadus to nav gribējuši, jo:
    a) nespētu vadīt ministrijas daudzu iemeslu, tajā skaitā latviešu valodas nezināšanas dēļ (nevar būt ministrs, kurš par nespēj vadīt sēdi un sarunāties ar saviem padotajiem, izprast ministriju darbinieku sagatavotajos dokumentos rakstīto, parakstīt vai neparakstīt tos, izteikt savu ministra viedokli publiski, jo neprot latviski!),
    b) saskaņiešiem gluži vienkārši nav kadru, jo nav vajadzīgās izglītības un zināšanu, kā arī nav pat vēlēšanās šādu situāciju labot. Ir tikai kvēla vēlēšanās sadarboties ar Putina “Jedinaja Rossija” un saņemt par to dāvanas.

    2) ARĪ TAGAD situācija nav labojusies nevienā no 1. pkt. minētajiem apakšpunktiem.

    3) PASEKOJIET SC deputātu pret valsti vērstajiem balsojumiem un viņu izteikumiem – tie visos gadījumos strādā Latvijas ekonomikas un drošības graušanas virzienā! Viņi pat nekaunas melot, ka tie, lūk, esot balsojumi viņu elektorāta interesēs. (Ar saviem izteikumiem daudz uzmanīgāks un slīpētāks ir Ušakovs, taču dara gan tieši to pašu. Viņa darbi ir pilnīgi pretēji gan savu vēlētāju, gan citu partiju atbalstītāju interesēm). Diemžēl arī SC elektorāts nav muļķi un, ja vēlas dzīvot Latvijā, nevis Putina “leiputrijā”, no saviem deputātiem gaida balsojumus, kuri uzlabotu viņu dzīvi Latvijā. Diemžēl notiek pretējais.

    4) TAS VISS KOPUMĀ skaidri norāda, ka SC IR KĀDI CITI, DAUDZ SVARĪGĀKI MĒRĶI par Latvijas tautas labklājību, kuru labā SC deputāti spēj ziedot visu, pat savu velētāju intereses.

    5) REZUMĒ: kamēr SC deputāti un partija kopumā vismaz 2 saeimas sasaukumus pēc kārtas nebūs pierādījuši savu lojalitāti tieši Latvijas valstij un tās tautai, tajā skaitā, pamatnācijai, nav nekāda pamata veidot ar viņiem kopīgu darbību, jo tāda gluži vienkārši nebūs iespējama, – SC turpinās bloķēt visus valstij būtiskākos balsojumus saeimā, kā tas notiek šodien un ir bijis daudzus gadus.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 02.10.2011. 17.29

    clash_clash. 9.maijs, tā nav Latvijas okupācijas svinēšana +++ šitas man vislabāk patīk, sevišķi, ja par to runā Ušakovs, kad viņš saka, kad – nevar 9. maiju saistīt ar vēlākajām represijām, kuras sekoja pēc otreizējās LR okupācijas PSRS karaspēka izpildījumā :)
    Iznāk tā, ka Latviju atbrīvoja viens PSRS karaspēks, bet civilistus vagonos dzina ” cita PSRS armija” :) Es nezinu, vai nacisti nolaidās līdz tik zemiskai demagoģijai, kā viņu staļinistu ” brāļi” no šīs dienas SC :).
    Bet LR ir demokrātiska valsts, kuras politisko iekārtu nosaka vēlētājs. Pirms nākošajām vēlēšanām SC noformulēs savam vēlētājam to, ka atzīst okupācijas faktu, nosauks savus ārpolitiskos sabiedrotos – ES, ASV – dalība NATO, bet tā saucamās ” reitinga partijas” savkārt savas attiecības ar ” pārdzimušo SC” :), ja SC tiešām vēlas mainīties, un tad arī tauta vēlēšanās izlems, kādai būs būt tai Latvijai. Bet nevis šitā – kā Zatlers to gribēja izdarīt – ar ” politisku šmuguli” :)

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 02.10.2011. 16.28

    Tu zini, kas ir manā zemapziņā :) Jā, man ir aizspriedumi pret politisku spēku, kuram ir politisks līgums ar Vienotu Krieviju kabatā, kurš atbalstīja krievu iebrukumu Gruzijā un kuru politiskie lideri uzrīko militārās parādes translacijas Pārdaugavā no Sarkanā laukuma, man ir pilnīga neuzticība politiskajam spēkam, kurš gadiem ilgi ir pretojies mūsu integrācijai NATO utt.
    Man ir pretenzijas pret politisko spēku, kuru politiskie līderi nav redzētu staļinistu represiju piemiņas pasākumos – un tādā garā es varētu Tev turpināt vēl ilgi – tikai apnika jau.
    SC ir trīs gadi laika – līdz nākošajām vēlēšanām, lai pierādītu, ka viņi mainās – kaut vai tajos punktos, kurus uzskaitīju.

    Un pats galvenais – pirms nākošajām vēlēšanām visām ” reitingu” partijām ir jānodefinē sava attieksme pret SC iepriekš. Jāuzrīko tāds ” neformāls” referendums šajā jautājumā un tad redzēsim, kā par šo visu lems vēlētāju vairākums.

    +15
    -3
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 02.10.2011. 16.55

Nu varbūt, ja SC sašķeltos un tiešām izveidotos LV lojāla cittautiešu partija…tas varētu būt jauns sākums, lai gan kāpēc vajag “cittautiešu partiju” ,kāda neapšaubāmi ir SC, ja visi pilsoņi var ņemt dalību jebkurā citā partijā.
Nākas secināt, ka ir pieprasijums pēc tāda SC, kas pārstāv Krieviju un tās čekistus. Kāmēr tā būs, SC ir jābūt mūžīgā opozīcjā….Pēc 50 gadiem, pie latviskas izglītības sistēmas, iespējams, šis augonis būs uzsūcies pats no sevis.

+13
-6
Atbildēt

1

    ilmisimo > Ligiña Doniña 02.10.2011. 19.59

    …s un tiešām izveidotos LV lojāla cittautiešu partija…
    _____________________________________________________
    kādēl lojāliem cittautiešiem būtu vajadzība veidot etnisku partiju? Tad jau pietiek ar kultūras biedrībām.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu