Ja vēlētāji svītrotu, ZRP būtu citi deputāti • IR.lv

Ja vēlētāji svītrotu, ZRP būtu citi deputāti

33
Aizputes iecirknī Nacionālās apvienības vienam no ieskenētajiem biļeteniem pretī Dzintara Kuduma vārdam pielipusi muša. Kā tā tur gadījusies? Attēls: SIA "SOAAR"

Vēlēšanu zīmju „mīnusu” dēļ miskastē izmesti vairāki desmiti tūkstoši balsu

Vēlēšanu biļetenos savilktie „mīnusi”, nevis sev netīkamā kandidāta izsvītrošana, pēc „IR” žurnālistu aplēsēm, ļauj secināt, ka 11.Saeimas vēlēšanās aptuveni 80 tūkstoši balsu pret konkrētiem kandidātiem var būt nodotas nekorekti un tāpēc neparādās vēlēšanu rezultātos. Ja vēlētāji būtu rīkojušies pēc instrukcijas, 11.Saeimas sastāvs, iespējams, būtu cits un vislielākās izmaiņas būtu Zatlera Reformu partijas kandidātos.

Lai gan ir bijis gana skaidrots, kā balsot par un pret kandidātiem vēlēšanu sarakstos, iespējams, pašu deputātu kandidātu un arī mediju retorikas dēļ daudzi vēlētāji uzskatījuši, ka, ievelkot „mīnusu”, nevis izsvītrojot, kā to prasa likums, viņi būs izpauduši savu nepatiku pret kādu deputāta kandidātu.

„IR” žurnālisti ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) un balsu skaitīšanas programmatūras autoru SIA „SOAAR” atbalstu caurskatīja visu Saeimā pārstāvēto partiju biļetenus piecos iecirkņos – pa vienam katrā vēlēšanu apgabalā.

Pārbaudot 7864 biļetenus, tajos atklājās 723 „mīnusi” jeb nepareizi nodotas balsis pret konkrētiem kandidātiem. Tas ir 8% no „pret” balsu jeb kandidātu svītrojumu kopskaita šajos iecirkņos. Proporcionāli attiecinot šos rezultātus uz visu Latviju, var secināt par zaudētiem teju 80 tūkstošiem balsu pret konkrētiem kandidātiem. Visticamāk, šīs kļudas ietekmējušas arī deputātu sastāvu.

Vissīvākā cīņa vēlēšanās notikusi starp Zatlera Reformu partijas kandidātiem, jo pēdējo ievēlēto un pirmo neievēlēto deputāta kandidātu Vidzemē šķir vien 56 balsis, bet Rīgā – 23, Zemgalē vēl mazāk – tikai piecas, savukārt Kurzemē – neviena, jo pirmoreiz Saeimas vēlēšanu jaunāko laiku vēsturē ir gadījums, kad kandidāti saņēmuši pilnīgi vienādu balsu skaitu un tikai viņu secība partijas sarakstā izšķir, kurš sēdēs Saeimā. Šādā situācijā nepareizi nodotajām pret balsīm varētu būt izšķirīga nozīme.

CVK priekšsēdis Arnis Cimdars pirms nākamajām Saeimas vēlēšanām aicinās medijus un partijas pareizi lietot jēdzienu „svītrojums” un mudinās arī politiķus skaidrot saviem atbalstītājiem, kā pareizi ir jāizdara atzīmes vēlēšanu zīmēs.

Vairāk lasiet žurnālā „IR”.

Komentāri (33)

mariam 29.09.2011. 07.28

Tas ir viens aspekts – par rūpīgumu, aizpildot (galvenokārt jau svītrojot) biļetenus. Bet gribēju vēlreiz atgriezties pie tās Vienotības lietas – par Kristovska, Ēlertes un Štokenberga izbiršanu.

Tā ir noteikti pašas Vienotības kļūda, nenovērtējot atškirīgos elektorātus apgabalos un kandidātus izbīdot nepareizos apgabalos. Vispār jau tie vēlēšanu apgabali izdomāti kādreiz tāpēc, lai saeimā tiktu pārstāvēti Latvijas reģioni. Tomēr mūsdienās jau gan lielākā daļa to ignorē – pārsvarā visas partijas visos apgabalos liek cilvēkus no Rīgas. Ja jau tas darbojas, tad jau droši vien normāli.

Bet šai gadījumā – bīdot tādā lauksaimnieku novadā kā Zemgalē Ēlerti un Štokenbergu – cilvēkus ar pilsētnieciskām vērtībām un nostādnēm, tā acīmredzami bija izgāšanās. Balotējoties Rīgā viņi noteikti būtu iekļuvuši, jo Vienotības vēlētāju vairākumam no Rīgas viņi ir drīzāk simpātiski.

Ar Kristovski ir taisni otrādi. Muļķība savulaik bija jau tādu lauķi (gan pēc būtības, gan paskata) virzīt par (lielpilsētas) Rīgas domes priekšsēdētāja kandidātu. Saeimas vēlēšanas pirms gada to vēlreiz apstiprināja, bet, protams, tā ņemšanās ar ministru amatiem viņu Rīgas vēlētāju acīs galīgi nogremdēja. Taču esmu pārliecināts, ka balotējoties kādā lauku vēlēšanu apgabalā viņš noteikti dabūtu krustiņus vairāk kā svītrojumus.

Jācer, ka Vienotība arī no šī aspekta varētu kaut ko mācīties.

+19
-3
Atbildēt

2

    Sanšains > mariam 29.09.2011. 12.07

    Ēlertes gadījums krietni atšķiras no Štokenberga un Kristovska gadījuma.

    Ēlerte:
    “Pēc būtības mans rezultāts ir tāds pats, kā pagājušajā gadā – ceturtā vieta sarakstā. Tikai pagājušajās vēlēšanās Vienotībai Zemgalē bija sešas vietas, šajās trīs, jo ir notikusi zināma vēlētāju sadalīšanās – kopā Vienotībai un Zatlera Reformu partijai Zemgalē ir 7 vietas”.
    http://www.diena.lv/latvija/politika/elerte-nav-sarugtinata-par-iespejamo-neievelesanu-saeima-13904343

    Ja Reirs vai Zaķis kļūs par ministru, Ēlerte tiks Saeimā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Andis K. > mariam 29.09.2011. 11.43

    Par Ēlerti un Kristovski – piekrītu. Taču Štokenbergu tauta padzina no politikas negodīguma, liekulības un savtīguma, nevis “pilsētnieciskuma” dēļ – tas būtu noticis jebkurā vēlēšanu apgabalā.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

mary75 29.09.2011. 08.27

Daudzi jau par to rakstīja, ka V cilvēki vēlēšanu apogabalos salikti galīgi neloģiski, bet, vai tad kāds uzklausīja un reaģēja?

+5
0
Atbildēt

0

Aija Neļķe 29.09.2011. 09.44

Šaubos, vai sagaidīsim, ka partijas oficiāli pamācīs savus vēlētājus, “kā pareizi svītrot”.

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu