LTV par Streipa izteikumu uzliek simts latu sodu • IR.lv

LTV par Streipa izteikumu uzliek simts latu sodu

23
Žurnālists Kārlis Streips sarunā ar Valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu Saeimā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Kots domā naudu piedzīt no Streipa 

Latvijas Televīzijai (LTV) būs jāmaksā simts latu sods par to, ka žurnālists Kārlis Streips raidījumā “Skats no malas” lietoja rupju vārdu, par Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu informēja padomes priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece. Savukārt LTV vadība vērtēs iespēju šo naudas summu piedzīt no žurnālista, vēsta BNS.

“Padomes lēmums bija vienbalsīgs – uzlikt simts latu par to, ka 19.septembrī raidījumā “Skats no malas” tika lietots rupjš, necenzēts izteiciens, kas ir likuma pārkāpums,” sacīja Buceniece. Par šādu soda mēru padome izšķīrusies, jo tas sabiedriskajai televīzijai esot pirmais šāds pārkāpums un tā pārkāpumu atzina. “Varēja uzlikt arī 1500 latu naudas sodu, taču ir vainu mīkstinoši apstākļi,” norādīja Buceniece. 

LTV ģenerāldirektors Edgars Kots apliecināja, ka sodu maksās, jo juridiskais pants esot piemērots precīzs un, viņaprāt, to nevar apstrīdēt. “Lūgšu juristiem izanalizēt, ja būs iespēja vērsties regresa prasībā, tad noteikti,” atbildēja Kots uz jautājumu, vai šīs nauda tiks piedzīta no žurnālista vai maksās televīzija. 

Žurnālists Kārlis Streips nav gatavs maksāt NEPLP piemēroto 100 latu sodu LTV par saviem izteikumiem raidījumā “Skats no malas”. Biznesa portālam “Nozare.lv” viņš norādīja – lai arī padomei ir visas tiesības lemt par sodu, tās pieņemto lēmumu viņš uzskata par muļķīgu, jo valodnieku komisija viņa lietotu vārdu “maukas” neesot atzinusi par rupju. Streips LTV ieteica padomes lēmumu pārsūdzēt, ņemot vērā, ka valodnieki atzinuši, ka vārds “maukas” nav rupjība.

LTV ģenerāldirektors nedomā, ka lēmums par Streipa atlaišanu bijis pārsteidzīgs un LTV zaudējusi vēl vienu ētera seju. “Nevaru pieņemt, ka sabiedriskā medija telpā, dzīvajā ēterā, kur sēž trīs sievietes, vīrietis kaut ko tādu var atļauties. Kādu mēs kultūru sāksim rādīt? Vai medijs ir sadzīve, iela? Tā nav aiziešana, kas skar šo autoru. Tā ir principiāla ģenerāldirektora nostāja pateikt, ka vārda izpausmei ir robežas un kultūra jāievieš arī valstī un dzīvajā ēterā,” pastāstīja Kots. 

Pēc viņa vārdiem, tas esot Streipa ziņā, vai kādreiz viņš varētu atgriezties darbā Latvijas Televīzijā. “Tas ir saistīts tikai ar viņu. Ja viņš skaidri un gaiši apzināsies un atzīs, ka viņš ir pārkāpis valodas kultūru, ja viņš būs iniciators un nāks uz sarunu, tad varam runāt par iespējamām tālākām darbībām. Tas nav ar mani saistīts. Es ar viņu nekomunicēšu,” sacīja Kots. 

Jau ziņots, ka žurnālists Streips TV diskusijā, komentējot pēcvēlēšanu situāciju, lietoja vārdu “mauka”, tā nodēvējot Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Streips tika atlaists no darba un raidījums likvidēts. 

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) bija pret rupjību lietošanu, taču uzskatīja, ka tas ir pārāk bargs sods. LŽA paziņoja, ka atlaišana un raidījuma slēgšana viena vārda dēļ ir nesamērīga un neadekvāta reakcija.

Komentāri (23)

itommy_ 28.09.2011. 15.15

Ja kaut vai ceturtdaļa sabiedrības būtu tikpat neiecietīga pret politiskajām kazām un maukām kā Streips, tad Latvija nekad nebūtu nonākusi tādos sūdos kā tagad.

Un tā mūjābeļu padome – uzlika štrāfi. Misija izpildīta, aunu bars var gandarīts bradāt pļavā tālāk un laimē blēt: nelieti sodīja?

+8
-1
Atbildēt

0

anita_meistere 28.09.2011. 12.45

Streips vakar vakarā Aktuālajā tematā (LR1) izmeta foršu joku par to, ka AirBaltic akcijas pat Puze ķezara pašvaldībā vēlējās iegādāties. ilgi smējos:D
Lembis kādu lēnīgo Lāčuku vai kantaino Kristovski varēja apvārdot, bet pret Streipu gan šamajam nespīd. Būtu incanti šamos slailaist kopā kādž “dzīvajās” debatēs :D:D:D

+5
0
Atbildēt

0

Jānis Jukna 28.09.2011. 12.54

Tipisks leksiskais vulgārisms (vārds, kas izsaka jēdzienu, kuru pieklājīgā runā nav pieņemts minēt). Ne pirmais un ne pēdējais, kas izskan sabiedriskajos plašsaziņas līdzekļos. Tāpat iekļauts daudzās vārdnīcās, pieminēts Saeimas debatēs… Nedomāju, ka sabiedrībā to uztver kā tik rupju (īpaši jau šādā kontekstā), ka tā lietošana sodāma būtu. Vismaz daudzas avīzes citēja to izteikumu bez jebkādas kautrēšanās.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu