KNAB veic kratīšanas ar "airBaltic" saistītos uzņēmumos • IR.lv

KNAB veic kratīšanas ar “airBaltic” saistītos uzņēmumos

42
KNAB kratīšana uzņēmumos, kas saistīti ar "airBaltic". Foto: Raitis Plauks, F64

KNAB veicot kratīšanu četros uzņēmumos

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki šodien veic kratīšanas ar nacionālo aviosabiedrību “airBaltic” saistītos uzņēmumos.

Ģenerālprokuratūra ir informēta par KNAB veiktajām kratīšanām ar nacionālo aviosabiedrību “airBaltic” saistītos uzņēmumos, pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses pārstāve Laura Pakalne, taču sīkākus komentārus par kriminālprocesu nesniedz. Prokuratūras pārstāve arī norādīja, ka detalizētāku informāciju var izpaust tikai procesa virzītājs.

Aģentūras LETA aptaujātie uzņēmumu darbinieki, vaicāti, vai KNAB veic kratīšanas, norādīja, ka nevar izpaust nekādu informāciju. Kāds uzņēmuma darbinieks, jautāts, kas tiek meklēts, atbildēja: “Laikam dažādi līgumi.”

Portālu “Delfi” nacionālās aviokompānijas lielākā privātā akcionāra SIA “Baltijas Aviācijas sistēmas” (BAS) pārstāvis Juris Pētersons informēja, ka KNAB veicot kratīšanu četros uzņēmumos – nacionālajā aviokompānijā “airBaltic” un vēl trijās ar to saistītās firmās – “FLS”, SIA “North Hub Services” un “Baltic Miles”. “Par motivāciju un ar ko tas ir saistīts, man informācijas nav,” teica BAS pārstāvis.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs norādīja, ka kratīšana notiek kāda kriminālprocesa ietvaros, ziņo BNS.

“Kratīšanas tiek veiktas kriminālprocesa ietvaros, un tās ir sankcionējusi tiesa un prokurors. Plašāku informāciju par atsevišķām veiktajām procesuālajām darbībām KNAB nav tiesīgs atklāt, jo saskaņā ar likumu tas ir izmeklēšanas noslēpums un tā [informācija] ir pieejama tikai likumā noteiktam personu lokam,” aģentūrai BNS paskaidroja KNAB runasvīrs Andris Vitenburgs.

Kā vērojusi aģentūra LETA, pirmdienas rītā KNAB darbinieki ieradās “Helio” biroju ēkā lidostas “Rīga” teritorijā, Biroju ielā, kur atrodas vairāki ar “airBaltic” saistīti uzņēmumi. Ēkā atrodas, piemēram, “Baltijas aviācijas sistēmas” (BAS), “airBalticTravel”, “Uniform Storage”, “airBaltic Ground Operation”, “Best&Partner” un “FLS”.

Sākotnēji pie biroju centra aģentūra LETA novēroja vismaz divas KNAB automašīnas, no kurām viena devās prom, bet pēc brīža atgriezās ar vairākiem KNAB darbiniekiem.

Kratīšana arī aviokasē

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), visticamāk, veic kratīšanu arī “airBaltic” aviokasē Rīgas centrā.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, kratīšana šodien tiek veikta arī Tērbatas ielā, “airBaltic” aviokasē “Travel Lounge”.

Aģentūra LETA novēroja, ka aviokase ir atvērta un strādā, tomēr tajā apmeklētājus apkalpo viena vai divas darbinieces. Pārējais biroja personāls atrodas biroja iekšienē.

Dombrovskis pagaidām nekomentē sarunas ar BAS

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) pagaidām nekomentē sarunas ar Latvijas nacionālās aviokompānijas “airBaltic” mazākuma akcionāru “Baltijas Aviācijas sistēmas” (BAS) par iesaistīšanos “airBaltic” pamatkapitāla palielināšanā, uzsverot valdības gatavību ieguldīt līdzekļus aviokompānijā, ziņo BNS.

Pirmdien pēc koalīcijas partneru tikšanās Dombrovskis atkārtoti apliecināja, ka, “airBaltic” izpildot nosacījumus, valdība ieguldīs līdzekļus aviokompānijas finanšu situācijas uzlabošanā. “Ir nosacījumi, uz kuriem balstoties Satiksmes ministrija (SM) un “Prudentia” vada šīs sarunas, un tie ir spēkā,” teica premjers un norādīja, ka, izpildot šos nosacījumus, valsts būs gatava ieguldīt līdzekļus lidsabiedrības glābšanā.

Pirmdien beidzas termiņš, kurā norisinās sarunas ar BAS un tam jāpieņem galīgais lēmums par iesaistīšanos “airBaltic” pamatkapitāla palielināšanā. Dombrovskis šo sarunu gaitu pašlaik nekomentēja, bet norādīja, ka otrdien, 27.septembrī, SM par to gaitu ziņos valdības sēdē.

Premjers arī noraidīja BAS pausto, ka pirmdien ar “airBaltic” saistītajos uzņēmumos veiktā kratīšana bijusi “spēka parādīšanas akcija” neilgi pirms valdības sēdes. “Tiesībsargājošās institūcijas veic savu darbu neatkarīgi no valdības,” viņš teica.

Jau ziņots, ka valdība vērtē trīs iespējamos scenārijus tālākai rīcībai ar “airBaltic”, tostarp primārais ir kompānijas pamatkapitāla palielināšana proporcionāli ar otru akcionāru – BAS. Pārējie scenāriji ir valsts akciju pārdošana, kā arī jaunas lidsabiedrības izveide. Konkrētu lēmumu valsts un BAS nespēj pieņemt jau mēnešiem ilgi.

Tikmēr “airBaltic” Rīgas rajona tiesā iesniegusi tiesiskās aizsardzības procesa pieteikumu. Tiesa to pagaidām gan atstājusi bez virzības, jo nav saņemti visi nepieciešamie dokumenti.

AS “Air Baltic Corporation” ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un BAS (47,2%). BAS vienādās daļās pieder Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai “Taurus Asset Management Fund Limited”, kuras patiesā labuma guvējs ir Andrejs Rudeško.

 

Komentāri (42)

Janka, Janic 26.09.2011. 11.50

kratiišana nepieciešama arii satiksmes ministrija

+22
-2
Atbildēt

1

garausiitis 26.09.2011. 13.07

Tagad loģiski būtu uzaicināt Fliku sniegt liecības, ja izvairās, tad piespiest ar varu un beigās, ja pietiekami pierādījumi, tad iesēdināt līdz lieta nonāk līdz tiesai.

+18
-1
Atbildēt

0

disassociative 26.09.2011. 10.28

Vai tad beidzot pamodās? Vai tiešām 100 miljonus jānopludina, lai beidzot tiesībsargājošās iestādes sāktu kustēties? Kāpēc pie pirmajiem 10 nevarēja?

+14
-1
Atbildēt

1

    kkristaps > disassociative 26.09.2011. 10.37

    Pēc pirmajiem 10 miljoniem kriminālizmeklēšanu nevarēja uzsākt tāpēc, ka Šlesers toreiz bija svētā govs vai, precīzāk sakot, svētais bullis. Tagad minētais kungs ir tikai no kūts patriekts vērsis…

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu