Fliks piedāvā valstij atpirkt BAS daļu • IR.lv

Fliks piedāvā valstij atpirkt BAS daļu

24
Foto: Jānis Saliņš, F64

Rungainis: “Prudentia” nav dots uzstādījums izvēlēties vienu piemērotāko “airBaltic” risinājumu

“airBaltic” valde esot saņēmusi privātā akcionāra oficiālu paziņojumu valdei par “Baltijas Aviācijas sistēmu” (BAS) akciju pārdošanu, kas ļautu valstij izmantot savas pirmpirkuma tiesības, trešdien paziņojumu izplatījis “airBaltic” prezidents un izpilddirektors, vienlaikus arī BAS īpašnieks Bertolts Fliks.

Fliks paziņojumā norāda, ka pārdošanas gadījumā BAS atstāšot lidsabiedrību.

Turklāt BAS vēlas saņemt atlīdzību par sevis veiktajiem finanšu ieguldījumiem lidsabiedrībā to nominālvērtībā.

Joprojām, pēc Flika teiktā, esot spēkā visi trīs risinājumi: valsts iegādājas visas BAS akcijas “airBaltic”; BAS iegādājas visas valsts akcijas; valsts nolemj atbalstīt “airBaltic” padomes pieņemto lēmumu par pamatkapitāla palielināšanu.

Paziņojumā Fliks izsaka bažas, ka pēc 23.augusta valdības sēdes un, izvērtējot valdības nostāju un neizlēmību, viņam esot skaidrs – šī valdība lēmumu par piedalīšanos “airBaltic” kapitāla palielināšanā nepieņems.

Tā kā konsultantam “Prudentia” ieteikuma sagatavošanai dotas divas nedēļas, pēc tam būšot nepieciešams mēnesis akcionāru sapulces sasaukšanai, un galu galā lēmuma pieņemšana ir atlikta uz laiku, kad pēc vēlēšanām šī valdība, visticamāk, nepastāvēs, bažījas Fliks.

Savukārt konsultāciju kompānija “Prudentia” valdībai nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” jautājumā piedāvās analīzi un situācijas izvērtējumu, bet piemērotāko risinājumu nenosauks, jo lēmums jāpieņem politiskā līmenī, ņemot vērā arī citas valsts ilgtermiņa intereses, ziņo LETA.

“Prudentia” partneris un padomes loceklis Ģirts Rungainis uzsvēris, ka valdībai tiks sagatavota tās prasītā informācija un atbildes uz jautājumiem, taču, lai pieņemtu lēmumu par labāko risinājumu, ir jāredz kopējā aina tautsaimniecībā un valsts attīstības stratēģijā, kas neietver tikai “airBaltic”.

“Protams, patlaban tas ir pirksts, kas visvairāk sāp, bet lēmums par labāko risinājumu ir politisks, izejot no kopējām valsts vajadzībām un ņemot vērā ierobežotās iespējas,” skaidroja investīciju baņķieris, uzsverot, ka “Prudentia” loma šajā procesā ir valdībai sniegt neatkarīgu palīdzību un analīzi, lai lēmums būtu līdzsvarots un izsvērts.

Pēc Rungaiņa teiktā, “Prudentia” nemaz nav dots uzstādījums izvēlēties vienu piemērotāko risinājumu.

“Paldies Dievam, neesmu premjera vietā, jo lēmuma pieņemšana šajā jautājumā tiešām ir ļoti sarežģīts uzdevums,” atzina Rungainis, kurš nevēlējās sniegt arī savu personīgo viedokli, kāda būtu piemērotākā rīcība no valsts puses.

 

Komentāri (24)

Ingus 24.08.2011. 17.15

“..Turklāt BAS vēlas saņemt atlīdzību par sevis veiktajiem finanšu ieguldījumiem lidsabiedrībā to nominālvērtībā..”

A varbūt tā, ka valsts atpērk BAS akcijas pirms tam atrēķinot visus zaudējumus, kas radušies pēdējos gados.
Būtu tikai un vienīgi godīgi, ja jau Fliks uzstāda šādu uzstādījumu.

+16
-1
Atbildēt

0

kkristaps 24.08.2011. 17.26

Tikai un vienīgi godīgi būtu a) veikt padziļinātu saimnieciskās darbības izpēti par iepriekšējiem gadiem, uzticot to kādai neatkarīgai institūcijai; b) noskaidrot patiesos ārzonā reģistrētā uzņēmuma labuma guvējus; c) rūpīgi izmeklēt Šlesera un Šķēles (iespējams, arī Lemberga) saistību ar visu šo lietu; d) ierosināt kriminālizmeklēšanu pret Fliku par iespējamu ļaunprātīgu uzņēmuma novešanu līdz maksātnespējai un bankrotam.
Populistiskā aspektā būtu pareizi iebāzt aiz restēm Fliku kopā ar Šleseri:) Katrā ziņā tauta gavilētu kā negudra.

+12
-2
Atbildēt

2

    Ilona Auziņa > kkristaps 24.08.2011. 17.35

    Tas būtu vispareizākais risinājums šajā lietā.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Gunārs Nažinskis > kkristaps 24.08.2011. 20.02

    Tikai jāatrod neatkarīga institūcija, ko abas puses par tādu uzskata.

    Ilgi meklēs …, tā ap 10 gadiem!

    Vai tad nav acīmredzami, ka šeit notiek kārtējā valsts privatizācija no Flika “daļu” puses.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 24.08.2011. 17.36

Flika mērķis ir sabotēt jebkādas valdības darbības un atbrīvoties no valsts kā akcionāra ar iespējami mazu investīciju t.i. par grāmatvedības vērtību. Skaidrs, ka Flikam un Šleseram ne silts ne auksts no kompānijas, kura neturpina “pumpēt” valsts naudu!

+10
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu